- 20 Mart 2008
- 141.511
- 212.965
- 1.423
- 60
- Konu Sahibi HanimKelesimiGetir
-
Kendi kendilerini ele vermişler. Hala 100 yıl öncesiyle kıyaslıyorlar yapılanları. Zaten 1920lerden öteye gidemiyorsan ortada büyük bir sorun vardır.
10. yıl marşına takıldığım falan yok. Öyle atatürkçülüktü atatürk neler yaptı bakın bakın örnek alın diyecek halim yok şu devirde. Liderlik anlayışı denen şey kalmadı dünyada. Sosyal devlet var halk var. Halk istiyor Devlet veriyor. Bunlar hiçbir ülkede kişilere mail edilmiyor. Kişilerin koca koca posterleri 1930'ların faşist yönetim anlayışıyla oraya buraya asılmıyor.
Ayrıca ana yurt hala raylara döşeli değildir. Tüm avrupanın kullandığı hızlı tren ağı hala türkiyenin en büyük iki şehri arasında kullanılamamaktadır. İstanbul ankara arasını sık kullananlar bilir. Uçak bu güzergah için ne kadar gereksiz ve pahalıdır. Havaalanına git gel bekle uçağa bin esenboğada in şehre git vs 6 saati bulur. ataşehirden otobüse bindiğinizde 5 saatte ankaranın göbeğindesiniz. Ama ben artık bu yolculuklarımı yüksek teknolojili trenlerle daha kısa sürede gerçekleştirmek istiyorum. Türkiyenin en aktif güzergahında hızlı tren yok allah aşkına ya.
Her şeyi geçiyorum kendi k.çımın rahatlığını bir kenara bırakıyorum şu an.
Dün haberlerde yollar kapalı olduğu için ölen minik yavruyu görmüşsünüzdür heralde. Doğuda tüm yollar komple kapalı. Köylü ölsün gebersin bize ne canım. Biz bodrum çeşme antalya yollarını yapalım turist gelsin zenginler mutlu olsun daha çok para harcasın. Köye yol yapıcan da bir getirisi mi olacak. He onlar varsın oylarını yine akp ye versin. Dindar sonuçta haklılar ne diyim. Bugüne kadar kimden hizmet görmüşler. Bari oy vermek için bahaneleri var artık görmezden gelinen halkımızın.
Bakan yardımcısı da ondan bundan duyduğu laflarla hava atmasın toplantılarında
Ben ne atatürkle ne tayyiple ya da bilmem kimle övünmek istiyorum. Sadece yaşadığımız alanlarda şartlarımız düzgün olsun evet Türkiye böyle bir ülke diyim birine anlatırken. Tayyip böyle bir başbakan sağolsun metro yaptı demek kimseye fayda sağlamaz.
O haberi ben de gördüm kücücük cocuk göz göre göre ölmüs. Bunlar hala raylardan, metrolardan bahsededursun. Halbuki raylar "komünist" isidir diye elestirenler de yine bunlardi zamaninda, o da isin ayri komik yani.
Ama bir konuda katilmiyorum. Su devirde dedigin, küresellesmemizden bahsediyorsun sanirim. "Liderlik anlayisi denen sey kalmadi dünyada. Sosyal devlet var halk var." Evet haklisin, bizdeki gibi her adim basinda Erdogan`in posterleriyle karsilastigin bir tablo yok. Avrupa`da secimlerin hali bile bambaska. Insanlar tartisma programlarinda neler getirip, neler götüreceklerini anlatiyorlar. Sahte kavgalarla, ucuz secim propagandalariyla ugrasmiyorlar. Fakat bunun nedenlerinden birisi Avrupa secmeninin cok daha bilincli olmasi da degil. Burada cogu oylamaya gitmiyor. Neden diye soruyorsun? Sag parti ile sol parti arasinda zaten cok büyük bir ucurum yok ki diyor. :) Kim gelirse gelsin yani. Onlari cok etkilemiyor. Bizde cok uc noktalar oldugu icin, gerilim arttikca artiyor. Her türlü pislik politikanin icine bulasiyor.
Dünyada liderlik anlayisi denen sey kalmadi konusu da cok muammali. Bizim bir dersimiz bunu tartismakla gecmisti. Dünya politikasi tekrardan realizm üzerine dönme yolunda diyenler agirlikta. Ki dönmese bile, liderlik hicbir zaman önemini yitirmeyecektir. Sen bakma Avrupa`ya, diger ülkelerde liderlik konusu hala kendini gösteriyor. Ha Tayyip Erdogan gibi abartili bir durum baska hangi ülkelerde var bilmiyorum ama o zaten istisna kendisi. :)
Atatürk`e gelirsek, Atatürk`ü sevebilirsin, sevmeyebilirsin, yaptiklarini begenebilirsin begenmeyebilirsin ama solun her kesiminden insanla hasir nesir olmus biri olarak yillar sonra ben su yargiya vardim: ülkeleri karsilastirirken, tarihlerine, cografi konumlarina, sosyolojik yapilarina vs. bakmak zorundasin. Bir Almanya degiliz biz, bir Ispanya degiliz, bir Isvec de degiliz. Atatürk neler yapti bakin örnek alin demek zorundayiz bu devirde, cünkü gecmisi anlamak ve özümsemek zorundayiz. Yaptigi yanlislari da söylemek zorundayiz, yaptigi güzellikleri de. Bir lider olarak hayatini da iyi bilmek zorundayiz, düsüncelerini anlamaya calisirken sartlari ve 1900`lü yillara göre düsünmek zorundayiz. Atatürk`ün ilahlastirilmasina ben de karsiyim ama isterse 3000`li yillara gelelim, bence bu memleketin Atatürk`ü anlamaya ve unutmamaya cok ihtiyaci var.
Ki sosyalist kesimin en büyük hatasi bence bir Atatürk fasizmi tutturmasinda yatar. Bilmezler ki bu ülkeye ne sosyalizm, ne sosyal devlet anlayisi hicbir zaman Atatürk`ü karalayarak gelmeyecektir. Onu unutarak hele hic gelmeyecektir. Persepolis`i izlediysen belki biraz daha anlarsin ne demek istedigimi. Sistemlerin belli asamalari vardir, sen o asamalardan birini cignersen, bir adim geriye gidersin, ileriye degil. Bunu da suan yasiyoruz zaten.
Neyse konuyu Atatürk`e cekmis oldum cok fazla, uzatmayayim ama sunu da belirteyim ben kendimi hicbir zaman Kemalist diye tanimlamadim. Kemalist de degilim. Ama liseden sonra Atatürk`ü elestiren ve karalayan hem sagdan hem sol kesimden onca insan ne diyor ya diyip, bir sürü kitap okudum hakkinda. Her yeni bir kitapta saygim bin kere artti. Bence o dönem sartlarinda daha iyisi olmazmis olamazmis, kendisi de yapabileceginin en iyisini yapmis. Ama bu yargiya varabilmek icin de cidden kaliplasmis -sag ya da sol kesimden fark etmez- düsüncelerimizden siyrilmak lazim. O da yillari alan bir sürec.
Bir şeyleri kıyaslarken tarihe ve coğrafyaya bakarak kıyaslama taraftarıyım daha çok. Atatürkün yaptıklarıyla kıyaslamalarını istemiyorum kendilerini. Dönemde yapılabilecekler belli. Yapılabileceklerin en iyisi zaten yapıldı. Ve bitti. Şimdi yepyeni bir sayfadayız. Bugüne bakarak bugün yapılanlar yeterli mi diye sorgulamamız lazım.
Gezi olaylarında da ayrıca kürt bayrakları sallanırken tepki göstermeyip türk bayrakları sallanınca bu olay çok ulusalcı oldu abi hiç hoş değil diyenlerden değilim yani.
Ben aslında konuyu Atatürk'ten koparmaya çalıştım. Sen daha çok içine soktun. :)) Yani onlar 10. yıl marşı diyerek Atatürk'e çamur atmaya çalışıyorlar. Zaten adam daha ne yapsın lamb... Kendilerini neden çağın gerektirdiği durumlarla kıyaslamıyorlar. Buna kızdım açıkçası.
Valla dersini almadım ben. Sadece okuyorum.. Biraz daha halk diliyle konuşucam :) Liderlik konusu hiçbir zaman eski düzeyine gelmez diye düşünüyorum bahsedilen ülkelerde çünkü oturmuş bir sistem var. Sağ sol kuzey güney arası açılamaz zaten.
Avrıpa seçmeni de bilinçli falan değil zaten. Adamların bir şey bilmeye düşünmeye ihtiyacı yok ki. Gayet aptal yetişiyorlar bu konularda. Halk devlete güveniyor zaten en önemli şey bu.
Ama bizim gibi hala bir şeylerin değişmesini isteyenler hala aman başımızda bir atatürk olaydı ahh bir atatürk daha geleydi. yok yok tayyip gibisi gelmez der durur işte. Ha ali ha veli yapılacaklar belli. Halkın talepleri belli. Atatürk tayyip chp akp yi bırakıp yola dönecek olursak boğazın hali sarıyerin ormanlarının hali ortada. Rumelikavağına gidersen şöyle bir manzaraya bakmak istediğinde için cız ediyor.
Bu arada solun her kesiminden insanla haşır neşir olmadım. Sol görüşlü de değilim. Böyle sosyolojiydi felsefeydi siyaset bilimi toplum bilimi modern tarih gibi derslerim olmadı mühendisim. Sadece vatandaş olarak belli başlı isteklerim var. Sadece bugüne kadar bir şeyler için çok emek verdim.ve karşılığı olarak daha rahat bir yaşam istiyorum. :)
Tamam dansmaure ben yanlis anlamisim seni, üzerime gelme :)
Ben daha önce yazdigin bir iki konuyla birlestirdigim icin bu konuda ne demek istedigini farkli algilamisim. Cimbizla cekip almis gibi oldum yani, pardon.
Zaten ayni seylere kizmisiz da...
Sunu söyle demek istedigini bir önceki mesajinda tam anlamamistim: "Ama bizim gibi hala bir şeylerin değişmesini isteyenler hala aman başımızda bir atatürk olaydı ahh bir atatürk daha geleydi. yok yok tayyip gibisi gelmez der durur işte. Ha ali ha veli yapılacaklar belli. "
Simdi oturdu kafamda, katiliyorum.
Yok canııım gelir miyim üstüne biliyorum ben seni.. Daha iyi ifade etmeye uğraştım kendimi.
Ben en çok Atatürkle Erdoğanın kıyıaslanıyor olmasından rahatsızım sonuç olarak lambrusco. Erdoğanı sevmiyoruz diye bu devirden ben Atatürkün yaptıklarında takılıp kalmam. Erdoğandan daha iyisini beklerim en fazla.
Evet tahmin yazdığını okuyunca diğer konularımdan söylediğim birkaç şeyin aklında kaldığını şu an
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?