Bahçe Bakımı ve Çiçekler Bahçelerin kraliçesi...Ortancalar

UzmaN

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2007
5.078
11

Bahçelerin kraliçesi ortancalar....
Gölge seven ortanca, bahçelerin kraliçelerinden biridir. Bu muhteşem çiçek, duvar kenarlarında ve ağaç altlarında güzel yetişir.

Boyu bir metreyi geçer
Ortanca, (Hydrangea hortensis) çok yıllık bir süs bitkisidir. 30 kadar türü vardır. Ülkemizde yaygın olan tür büyük yapraklı ortancadır. Bahçede ya da saksıda yetiştirilebilir. 30 santim çapa kadar büyüyebilen ortancanın çiçekleri, kokusuzdur. Ortancaların beyaz, pembe, mavi, kırmızı çeşitleri vardır.

Beyaz ortancayı mavi yapmak için bulunduğu toprağa demir karıştırılır. Kuvvetli topraklarda boyu 1.5 m kadar büyür. Bir kısım funda toprağı, bir kısım ince dere kumu, bir kısım çürümüş yapraktan oluşan karışım toprağı Ortanca'lar çok sever.

Bir de serin ve gölgeli bir yer oldu mu? Değmeyin ortancanın keyfine. Kuzeye bakan, çok güneş almayan duvar diplerinde iyi gelişir. Çelikten, köklerindeki fışkınlardan çoğaltılır. Çelikler yeni sürgünlerden ya da bir yaşını doldurmuş dallardan alınır. Haftada bir kez sulanır.

Ortanca ya da başka bir çeşit de olsa yazlık çiçeklerinizi Nisan-Mayıs aylarında dikmelisiniz. Nisan ve Mayıs aylarında bahçelerde yapılacak işler, tüm yaz boyunca çiçekli ve renkli bir bahçeye kavuşmamızı sağlar.

Bahar aylarında yazlık fideleri dikebiliriz. Yazlık fideler, tek yıllık çiçeklerdir. Bunlar marketlerde, fidanlıklarda, hatta pazar yerlerinde bile satılır. 50 kuruşa, bir liraya bahçenizi, balkonunuzu renklendirecek, gönlünüzü şenlendirecek çok çeşitli çiçek fidesi bulabilirsiniz.
Alıntıdır..
 
oldum olasi mavi ortancaya bayilirim ve nihayet gecenlerde aldim bir tane..cicegim hakkinda bilgi edinmek icin arastirdigimda, rengini istediginiz gibi degistirebilecigimizi ogrendim....Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır. Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?. Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.

alintidir..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…