- 12 Temmuz 2006
- 35.006
- 30.350
- 60
Rengarenk bahçeler özellikle yaz aylarında göz kamaştırır. Aile bireyleri çiçeklerin ve sevdikleri bitkilerin çevresinde dolaşmaya, yemek yemeye ve uzun yaz akşamlarında serinlemeye ihtiyaç duyarlar. Evinin çevresinde bahçe kurmak için alanı olanlar, yaz öncesinde bahçe için hazırlıklara başlamalıdır. Güzel bir bahçe kurmak için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Bahçe Kurulacak Alanın Belirlenmesi
Bahçe kurmak isteyenler ilk önce uygun alanı belirlemelidir. Ekilmek istenen bitkiler ve çiçekler belliyse, alanın fiziksel durumu buna göre değerlendirilir. Örneğin; bahçenin günün hangi saatleri ve ne kadar süreyle güneş ışığı aldığı önemlidir. Bu sayede ekilecek çiçek ya da sebzeler seçilebilir. Bazı bitkiler günde en az 6-7 saat güneş almak isterken bazıları için ise bu süre en fazla 1 saattir. Bu nedenle önce bahçenin ne kadar güneş aldığı hesaplanmalıdır. Bahçenin kurulacağı alanın geçiş yolu üzerinde olması kısa sürede bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle insanların geçiş yolundaki alanlar bahçe olarak seçilmemelidir. Örneğin; evin hem ön hem de arka kısmında yeterince alan varsa, bitki ekilmesi için arka kısım daha uygundur. Ön kısma yetişen bitkiler değil, çim ekilmesi daha mantıklı olacaktır.
Toprağın Yapısı
Bahçeyi güzelleştirecek bitkilerin türleri ekilecekleri bahçenin toprak yapısıyla doğru orantılıdır. Toprağın test edilmesi için profesyonel hizmet veren merkezlere götürülebilir. Ancak piyasada çok sayıda toprak test kiti de bulunur. Bu kitler genellikle toprağın pH seviyesini ölçer. Toprağın asit ve baz seviyesini ölçerek ne gibi bitkilerin bu toprağa uygun olduğunu anlamayı sağlar. Toprak için ideal pH seviyesi 6-7 arasındadır. Ayrıca minerallerin de test edildiği durumlarda toprağın hangi tür besine (gübre) ihtiyaç duyduğu da anlaşılabilir.
Yabani Otlar
Toprağın türü ve yapısı anlaşıldıktan sonra sıra bahçe kurulacak bölgedeki yabani otların temizlenmesine gelir. Yabani otlar temizlenmeden bitki ekilmemelidir. Bu otlar bitkilerin topraktan alacağı mineral ve besin miktarını azaltır ve ölmelerine sebep olabilir. Yabani otları ayıklamak için en uygun mevsim sonbahardır. Yabani otları elle ayıklamak mümkündür ancak eldiven kullanmak yerinde olacaktır.
Bitkilerin Ekilmesi
Yabani otlardan temizlenen toprak sonunda bitkilerin ekilmesi için hazır hale gelmiştir. Bu aşamada toprağı eşeleyerek havalandırmak iyi olacaktır. Havalanan toprak bitki ekilmesine hazırdır. Bahçenin konumu, toprağın yapısına göre seçilen sebzeler ve çiçekler ister filiz ister tohum şeklinde ekilebilir. Çiçekleri filiz şeklinde ekmek daha doğru olacaktır. Çünkü bu sayede toprağa daha kolay alışarak köklerini daha derine uzatabilirler. Sebzeler için ise tohum ya da filiz fark etmez. Bitkiler ekilirken dikkat edilmesi gereken, havanın kapalı olmasıdır. Aksi takdirde bitki kökleri güneşte kuruyabilir, ekilme işlemi tamamlanana kadar zarar görebilir.
nasilkolay.com