KBB Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, bahar alerjisi olan insanların rüzgarlı havalarda polenlerden korunmak için sokağa maskeyle çıkmasını önerdi.
Uzm. Dr. Muammer Karagöz, bitkilerin çiçek açmaları ile birlikte polenlerin de havaya yayıldığını, özellikle rüzgarlı havalarda bahar alerjisi şikayetlerinin arttığını söyledi. Burun zarına yapışan polenlerin insanlarda alerji oluşturduğunu anlatan Uzm. Dr. Karagöz, "Alerjik yatkınlığı olan kişilerde bu maddelere karşı alerjik reaksiyon gelişir. Alerjik reaksiyon oluştuğunda hemen mukozada şişme, kızarıklık ve kaşıntı oluşur. Buna bağlı burun tıkanıklığı, hapşırık ve nezle şikayetleri ortaya çıkar. Yine alerjik madde göze temas ederse gözde kızarıklık, sulanma ve kaşıntıya neden olur. Burun tıkanıklığı olanlarda ağız solunumu olması nedeniyle daha kolay bir şekilde akciğere kadar ulaşan alerjik maddeler öksürük, hırıltılı solunum, solunum sıkıntısı ve balgam çıkarmaya neden olur" dedi.
Uzm. Dr. Muammer Karagöz, alerjinin hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı, burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma, burunda, dudakta, damakta ve boğazda kaşıntı, öksürük, baş ağrısı, gözaltlarında morluk şeklinde gözlendiğini vurguladı.
Uzm. Dr. Karagöz, "Polenlerden korunmak için bahar mevsiminde dışarı çıkarken maske takılmalı ve çiçeklerin yoğun olduğu yerlerden uzak durulmalı" diye konuştu.
Kaynak:F5