• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bağırsak hastaları için dışkı bankası

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Bağırsak hastaları için dışkı bankası
Yusuf ÖzkanLahey, Hollanda
  • 10 Şubat 2016
Paylaş
151015143803_twins_woman_man_624x351_thinkstock.jpg
Image copyrightThinkstock
Hollanda'nın ilk dışkı bankas Leiden Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde açıldı.

Antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkan ve sık sık tekrarlayan "Clostridium difficile" enfeksiyona sahip kişiler, "dışkı nakli" yöntemi ile yeniden sağlığına kavuşturulacak.

Hollanda'da 3 bin kişi, sık sık tekrarlayan bağırsak enfeksiyonu nedeniyle hastaneye başvurdu.

Bağırsak florası dengesini kaybetmiş olan bu hastaların iyileşmesi için, sağlıklı bir bağışçıdan alınan dışkının inceltilerek nakledilmesi gerekiyor.

Hollanda Donör Dışkı Bankası (NDFB) Koordinatörü Liz Terveer, dışkı bankasının, bağırsak enfeksiyonuna sahip hastalara önemli bir katkı sağlayacağını belirtiyor.

İlk gün 7 kişi, dışkı bankası için gönüllü bağışçı oldu. Donörlerden alınan dışkı, gıda artıklarından arındırılacak. Geriye kalan bağırsak florası inceltilerek eksi 80 derecede dondurulup saklanacak.

İnceltilmiş dışkı, sonda yoluyla ihtiyacı olan hastaların kalın bağırsağına nakledilecek. Elde edilip dondurulan dışkılar, projenin ortağı olan diğer tıp fakültelerindeki hastalar için de kullanılacak.

Dışkı bankası yöneticisi Liz Terveer, 5 - 10 gönüllünün bağışlayacağı dışkı ile 300 bağırsak hastasının tedavi edilebileceğini söylüyor.

Leiden Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden biyolog Ed Kuijper, yakın çevrede oturan daha fazla bağışçıya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Dışkı bağışlamanın alışılmadık bir durum olduğunu vurgulayan Kuijper'e göre, bağışçılar, insan hayatını zorlaştıran bağırsak enfeksiyonu hastalarına güvenli bir tedavi şansı sunacak.

Bağışçıların sağlıklı olması gerekiyor. Bu nedenle dışkı bankası tarafından kapsamlı bir sağlık taramasından geçiriliyor.
http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/02/160209_diski_bankasi_ozkan

işe yararsa süper, sezeryan doğumla dünyaya gelen insanlar sağlıklı floradan yoksun kalıyor diye biliyorum, yani bolca ihtiyaç olabilir

Aa ne güzel detaylı sağlık taraması da yapıyorlarmış. Kan bağışını acaba bi hastalığım var mı mantığıyla yapan yurdum insanı bunu da check up programı olarak kullanır, gider bol bol numune verir. :KK53:

işe yararsa süper, sezeryan doğumla dünyaya gelen insanlar sağlıklı floradan yoksun kalıyor diye biliyorum, yani bolca ihtiyaç olabilir
midem bulandı chess ne dışkısı bu ya nasıl bişey anlatsana
sezeryanla dünyaya gelenlerde ne oluyormuş
okuyamadım bile:KK43:

Haberi bir heyecanla okudum , eşimle paylaştım .

İyiymiş ama adı fena ya ''dışkı nakli'' dedim .

Merak etme ben sana donör olurum dedi :rolleyes: Bir ferahladım ki anlatamam :KK70: (7 yıldır bağırsak enfeksiyonu /ülseratif kolit hastasıyım da )

Nasıl bişy bu tam anlıyamadım ya..dışkıya kim neden ihtiyaç duyuyor ki

Adı dışkı nakli ama aslında sağlam dönorden alınan dışkının içindeki sağlam bağırsak florası hastaya lazım olan .

Bağırsak enfeksiyonu hastalıklarında bağırsak florası bozulur .

Bu dışkı nakli yeni bir şey değil. Yeni olan, en azından bu habere göre, bunun "banka"sını yapmak. Ben de birkaç yıl önce dışkı transferi uygulamıştım bir hastama. Eskiden beri var bu tedavi. Bizim hastanın ailesi getiriyordu kakayı, banka filan yoktu.

midem bulandı chess ne dışkısı bu ya nasıl bişey anlatsana
sezeryanla dünyaya gelenlerde ne oluyormuş
okuyamadım bile:KK43:

yok canım haberde sezeryan yok, o benim doktorların yazılarından okuduğum bişey, diyorlar ki; normal doğumda bebek vajina kanalından geçerken ordaki bakterilere maruz kalır yutar falab, o bakterilerde bebeğin bağırsak florasını oluşturur. Ama sezeryan bebekler o bakterilere maruz kalmadığından bağırsak florası olması gerektiği gibi olmaz ve hastalıklara daha açık olurlarmış. Çünkü bağırsaklara ikinci beyin deniyor bağışıklık sistemimizle birebir bağlantılıymış bağırsak sağlığı, tabii bunlar doğrudur yanlıştır bilemem ben okuduklarımı söylüyorum
benimkide sezeryan bebekte, çok kolay doğuracakken o an korkudan sezeryan istedim ama bunları bilmiyordum, bilseydim normal doğum yapardım, doğanın işine karışmamak lazım yani... (tabii zorunlu durumlar dışında)

Haberi bir heyecanla okudum , eşimle paylaştım .

İyiymiş ama adı fena ya ''dışkı nakli'' dedim .

Merak etme ben sana donör olurum dedi :rolleyes: Bir ferahladım ki anlatamam :KK70: (7 yıldır bağırsak enfeksiyonu /ülseratif kolit hastasıyım da )

geçmiş olsun canım,
eşin çok fedakarmış doğrusu:KK70::KK70:

Bu dışkı nakli yeni bir şey değil. Yeni olan, en azından bu habere göre, bunun "banka"sını yapmak. Ben de birkaç yıl önce dışkı transferi uygulamıştım bir hastama. Eskiden beri var bu tedavi. Bizim hastanın ailesi getiriyordu kakayı, banka filan yoktu.

ya çok ilginç ben ilk bu haberle duydum, muhtemelen pek konuşulmak istenmeyen bir durum olduğundan....

yok canım haberde sezeryan yok, o benim doktorların yazılarından okuduğum bişey, diyorlar ki; normal doğumda bebek vajina kanalından geçerken ordaki bakterilere maruz kalır yutar falab, o bakterilerde bebeğin bağırsak florasını oluşturur. Ama sezeryan bebekler o bakterilere maruz kalmadığından bağırsak florası olması gerektiği gibi olmaz ve hastalıklara daha açık olurlarmış. Çünkü bağırsaklara ikinci beyin deniyor bağışıklık sistemimizle birebir bağlantılıymış bağırsak sağlığı, tabii bunlar doğrudur yanlıştır bilemem ben okuduklarımı söylüyorum
benimkide sezeryan bebekte, çok kolay doğuracakken o an korkudan sezeryan istedim ama bunları bilmiyordum, bilseydim normal doğum yapardım, doğanın işine karışmamak lazım yani... (tabii zorunlu durumlar dışında)
anladım canım ben de isteyerek sezeryan oldum ama çevremde normal doğurup bebeği sürekli hasta olanlar da var oğluma daha bir kere bile antibiyotik kullanmak zorunda kalmadım inşallah da kalmam.
senin bebişin de inşallah hep sağlıklı olurlar ve ilerde hastalıklı olmazlar...

anladım canım ben de isteyerek sezeryan oldum ama çevremde normal doğurup bebeği sürekli hasta olanlar da var oğluma daha bir kere bile antibiyotik kullanmak zorunda kalmadım inşallah da kalmam.
senin bebişin de inşallah hep sağlıklı olurlar ve ilerde hastalıklı olmazlar...

benimki büyüdü artıkta ufakken çok hasta oldu, şimdi öyle bi sorunu yok ama, benim bir yiğen sezeryan biri normal doğum, sezeryan olan çok alerjik alakası var mı bilmem, belki bu okuduklarım doğru değildir, doktorların bi söyledikleri üç beş yıl sonra değerini kaybediyo, belki öyle olur
sen de sağlıcakla büyüt canım bebeğini...

Laborant olmak istemezdim bu üniversitede

Back