Bağımlı Kişilik Bozukluğu

rozalinde

We are all a little weird.
Kayıtlı Üye
19 Ocak 2014
202
45
Merhabalar. Sitede bu başlıkta bir konu aradım fakat bulamadım. Kendimde bağımlı kişilik bozukluğu olduğunu düşünüyorum tabii ki kendi kendime tanı koyamam fakat bu şüphem araştırdıkça zaman geçtikçe artıyor. Aslında psikoterapiye başlamak istiyorum ama öyle bir dönemdeyim ki çoğu online terapi yapıyor. Ben ise bunun yüzyüze olduğu kadar etkili olduğunu düşünmüyorum ayrıca onun için müsait bir ev ortamımda yok yalnız kalamıyorum yani. Sizlere sorum şu bu durumu yaşayan var mıdır? Varsa neler yaptınız ne gibi yollar izlediniz? Bunları konuşmak paylaşmak istedim. Sizler de benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Bilmeyen içinse bağımlı kişilik özelliklerini sıralayayım:

Bu kişilerde kararsızlık durumu belirgindir. Bu kişilerin yaşamlarındaki önemli kararların çoğunu (nerede yaşanacak, hangi işte çalışılacak gibi konularda) başkaları(aile,arkadaş,partneri) verir.

Bu kişiler katılmadığı durumlarda bile kendi fikirlerini söyleyemezler ve başkalarının düşüncelerine katılırlar. Bunun temelinde desteğini yitireceği ya da kabul görmeyeceği korkusu yatmaktadır.

Kendi becerilerine dair güvensizliklerinden dolayı bir işi başlatma ve tek başlarına iş yapma konusunda sıkıntı yaşarlar.

Yakın bir ilişkileri bittiğinde başka bir ilişki arayışına girerler.
Bu kişiler başkalarının ilgi ve gereksinime ihtiyacı duyar. Sürekli olarak hayatta tek başına ve kendi kendilerine bakma durumunda kalacaklarına yönelik yoğun endişe duyarlar.

Çok çok geçmiş olsun.doktor değilim ama inşallah psikoloğ olmak gibi hedefim var. Benim hayatıma ciddi anlamda sıkıntılı bi insan girdi. Evet o benim eski sevgilimizi. Onunsuz karar aldığımda hayatı zindan ederdi. Fark etmeden bi süre sonra onun onayı olmadan karar veremez hale gelmiştim. Düşün ki bi bayan arkadaşımla görüşmek istiyorum görüşsem mi görüşmesem mi diye arada kalırdım. Bi kıyafet alırdım bu güzel değil derdi ve zamanla güzellik anlayışımı sorgulamaya başladım gibi gibi bi sürü şey. Haa bu arada ben devlet memuruyum ve önemli kararlara imza atan bi insanım ve ben artık kendi işimde bile karar veremez hale gelmiştim. Çalışma arkadaşlarıma sorar olmuştum ve onlardan aldığım tepki SEN İYİ MİSİN. Evet ben iyi değildim ama bunun farkında değildim. Ne mi oldu fark etmeden beni kendisine bağımlı hale getirmiş. Benim gibi safta beni seviyor beni düşündüğü için böyle söylüyo derdim o zamanın şartlarına göre. 3. yılın sonuna geldiğimizde. Dediğiniz olayla karşı karşıya kaldım kendi kararlarını veremeyen hatta kendisi için ne iyi ne kötü ayırt edemeyen sürekli onay bekleyen ve yalnız kalma korkusu içerisinde boğulmuş kalmış bi şekildeydim. Sürekli ben ne yapacağım ne yapsam öyle olur mu böyle olur mu diye diye sürekli bi doğruyu arama çabasına girerdim. Sonra aynaya baktığımda gözlerimin feri gitmiş yanaklarım içine çökmüş ne olduğunu kim olduğunu bilmediğim bi yüzle karşı karşıya birbirimize baktık. Ne kadar sürdü bilmiyorum. İşte o an Bişey oldu ne olduğunu alamadığım. İlişkimden 3 yıl sonra ilk defa kendi kararımı verdim bu birliktelik bitmeliydi ve bitti Karar veremem durumu devam etti hemen hayatıma birisini alayım dedim aldımda ama almamam lazımmış hee çok uzattım kusura bakma sonra bi karar daha verdim evet ben karar vermeye başlamıştım Kendi kendime daha fazla zaman ayırıp kişisel gelişimimi tamamlamalıydım. Uzmandan yardım almadım. Sosyal çevreme önem verdim fikirlerini sordum ancak kötü karar versem de ver verdim. Sorumluluklarımdan kaçmadım hepsi benim dedim. O saatten sonra da sadece sormak istersem fikir sordum. Ama kararı. Ben verdim. Hayat benim hayatımda ipleri de benim elimde direksiyon da benim elimde olmalı. Umarım yazdıklarım işine yarar tekrardan geçmiş olsun Allah şifa versin. Keşke uzman olsam da öyle yardımcı olmaya çalışsaydım. İyi günler

Olur mu öyle şey çok teşekkür ederim vakit ayırıp bunları paylaştınız benle. Ben Uzmanı okusun cevaplasın diye yazmadım ki böyle paylaşımlar destek oluyor zaten birbirimize öyle değil mi siz ucundan dönmüşsünüz galiba biraz da. İlişkiniz devam ediyor olsa muhtemelen hala bağımlı bir haldeydiniz. Benim sıkıntım şu ki ben ergenliğe girdiğimden beri bu haldeyim yani artık kişilik bozukluğu boyutuna ulaşmış sanırım ya da ulaşmak üzere. Aslında hiç karar veremiyor değilim veriyorum ama arkadaş grubundayken mesela farketmez diyorum hiç konunun bana uygunluğunu sorgulamıyorum ve bunu farkında olmadan yapıyorum. Ya genelde arkadaşlarım ya da sevgilim şey der sen söyle işte ne istiyosun onu yapalım ama bende cevap hep aynı "ya cidden bana farketmez". Yemek yiyecek oluruz ben çok düşünmem arkadaşların seçtiklerinden birini isterim ben de. Ama bunu cidden bilinçli yapmıyorum. Romantik ilişki boyutu desen.... O konuya hiç mi girmesem acaba lise 1den beri hayatımda hep biri olmuştur en fazla yalnız kaldığım zaman dilimi sanırım 1-2 aydır ki onda bile birileriyle konuşmuşumdur. Ben bu durumun anormalliğini yeni yeni farketmeye başladım gerçi yalnız kalamıyor olmamı garipsiyordum ama adı buymuş demek ki...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…