Bademcik Aldırma Nedir,Nasıl Tedavi Edilir?..... Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
291.795
599.694
43
bademcik-iltihabi.jpg


Bademcik aldırma, bademcikler oluşan, virüs ve bakterilere bağlı olarak gelişme gösteren ve enfeksiyon riski taşıyan bademcikleri aldırmak ameliyat ile gerçekleşmektedir. Bademciklerde sürekli oluşan bir enfeksiyon söz konusu değilse bademciklerin alınması çok da gerekli değildir. Ancak enfeksiyon kronik bir hale gelmiş ve kişinin sürekli hastalanmasına yol açıyorsa bademcik aldırma işlemi gerçekleşmelidir. Yutkunmada güçlük çekme, boğaz bölgesinde ağrı, baş ağrısı ve zaman, zaman görülen ateşlenme bademcik sorunun göstergesi olabilir. Bu tür sorunlar kişi de ara, ara görülebileceği gibi dayanılmaz bir sıkıntıya da itebilir. Böyle durumlarda bademciklerin alınması sağlık açısından daha faydalı olacaktır.

Bademcik Aldırma İşlemi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
  • Kişinin bir yıl kadar geçen süre zarfında en az 5 defa bademcik sorunu geçirmiş olması,
  • Bademcikler görülen enfeksiyon sorununun kulak enfeksiyonuna yol açması,
  • Bademciklerin solum almayı güçlendirecek derecede büyümüş olması,
  • Kişinin gün içerisinde yapması gereken bir takım aktivitelere mani olması ve yutkunmada zorluk çekme gibi durumların belirmesi halinde en doğru karar bademcikleri aldırma işlemi olacaktır.
Bademcik Aldırma Öncesinde Yapılması gerekenler
Öncelikle kişinin bademciklerinin alınması için gerekli görülen en önemli durum bademciklerde iltihaplanma olmamasıdır. Enfeksiyonun gerçekleştiği süreç de kişinin göğüs enfeksiyonunun belireceğinden dolayı ameliyat riskli olur ve çoğunlukla da böyle durumlarda ameliyat yapılmamalıdır. Kişinin ameliyat için durumu müsait görülürse ameliyat öncesi yetkiyi verdi adına bir belge imzalaması gerekir. Bu durum imza yetkisi olmayan çocuklar için geçerli değildir. Çocuğun velisi imza yetkisine sahiptir ve belge ile veli ilgilenir. Ameliyata karar verdikten sonra kişinin ameliyat günü belirlenir ve hastaneye gelmeden en az 6 saat yemek yememesi önerilir.

Bademcik Aldırma İşlemi Nasıl Olmaktadır?

Öncelikle bademcikler ameliyat ile alındığı için genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu durum ham hasta hem de doktor için oldukça uygundur ve kişi ameliyat süresi boyunca her hangi bir şey hissetmez. Bademcik aldırma işlemi kişinin bünyesine ve bademciklerin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Lakin genelde 1-2 saat kadar sürebilen bir işlemdir. Ameliyat yapılırken hasta kişinin ağzında, ağzının sürekli açık kalabilmesi adına bir alet yerleştirilir. Bu alet doktorun bademcikleri rahat görüp kolaylıkla alabilmesi adına gereklidir. Ameliyatın ardından doktorlar kişinin durumuna bakar ve uygun görürlerse aynı gün taburcu edebilir. Eğer kişinin durumu hastaneden çıkmaya uygun değil ise bir gece hastane de misafir olarak kişiyi gözaltına alırlar.

Kaynak:bademcik
 
bademcik-nezaman-aldirmali.jpeg


Bademcik belirtileri üst solunum yollarında yaşanan sıkıntılarla kendini gösterir. Boğazın her iki tarafında bulunan bademcikler, vücudu mikroplara karşı koruma görevini üstlenmişlerdir. Vücuda giren bakterileri tutarak, korunmak için antikor üretimi yaparlar. Çocukluk dönemlerinde yaşanan sıkıntılar daha kolay çözülürken, yetişkinlik dönemlerinde daha karmaşık çözüm yoları bulunmaktadır. Sıkça yaşanan bademcik sorunlarından dolayı ameliyatla alınmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Vücut yapısı bakterilerden kurtulmak için, gereken maddeleri üretmeye devam edecektir. Bu yüzden sorun yaşanan bademciklerin alınması daha uygun olacaktır. Bademciklerde yuvalanan mikroplara karşı, savunma mekanizmasının devreye girmesiyle oluşan iltihaplanma kendini farklı belirtilerle gösterir.

Bademcik belirtileri nelerdir?

Ateş: Sabah saatlerinde düşük olan ateş, akşam saatlerinde yükselir. Ateşle birlikte baş ağrısı, cilt solgunluğu, halsizlik, üşüme, titreme, huysuzluk gibi belirtiler görülür. Kendine özel deri döküntüsü ve boğaz ağrısı bu belirtilere eşlik eder.

Kulak ağrısı ve iltihabı: Bademciklerde gelişen iltihap, kulaklarda ağrı olarak hissedilebilir. İlerleyen dönemlerde kulaklarda iltihaplanma görülür.


Nefes kokusu: Bademciğin bir diğer belirtisi nefes kokusu ile ortaya çıkabilir. Boğaz ve ağız temizliğine dikkat etmek gerekir.

Öksürük: Nöbetler şeklinde görülen kuru öksürük nöbetleri bademcik iltihabında sıkça görülür.

Nefes almada zorluk ve genizden konuşma: Boğaz yolları bademciklerin iltihaplanıp şişmesiyle daralacağından, üst solunum yollarında tıkanmalar yaşanır. Ağızdan nefes alma ve ses değişikliği görülür.

Yemek yeme zorlukları yaşanması: Büyüyen bademcikler, ağız ve yutak bölümünü daralttığından yemek yerken zorluk ve iştahsızlık yaşanır.

Bademcik iltihabının tedavisi nasıldır?

Bademciklerde oluşan iltihaplanmalar, tıbbi tedavilerle ve iklim değişikliğiyle geçici olarak iyileşme gösterse de, kesin çözüm yolu cerrahi yöntemlerin kullanılması ile sağlanacaktır. Dengeli beslenme ve açık havada bulunmak ta faydalı olacaktır. Hastada hemofili hastalığı bulunmuyorsa, cerrahi girişimle bu sorundan kurtulmak daha ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasını önleyecektir.
 
images.jpeg


Bademcik iltihabı,
vücudun savunma mekanizmaları arasında yer alan bademciklerde meydana gelen apselerdir. Bu apseler çoğunlukla hastanın boğazının şişmesi ve acıması sonucu kendisinin göstermektedir. Bademcik iltihabı vücudun gelen mikroplarla savaştığının bir göstergesidir. Ağız yoluyla vücuda giren mikroplar bademciklerde birikerek burada iltihap ve apse oluşmasına neden olur. Bademcik iltihabı kendisini önce hafif kızarıklıklarla göstermektedir.

Bademcik İltihabının Belirtileri
Bademcik iltihabı rahatsızlığın seviyesine göre kendisini çeşitli belirtilerle ortaya çıkarmaktadır. Genel belirtiler şunlardır;
  • Boğaz ağrısı
  • Yutkunmakta zorlanma
  • Yutkunurken boğaza bir şey takılma hissi
  • Halsizlik
  • Ateş
  • Ağız kokusu
  • Boğazda ve boyunda şişme
  • Ses değişmesidir
  • Bunların yanı sıra çocuklarda mide bulantısı ve kusma da görülebilmektedir.

Bademcik İltihabının Teşhisi ve Tedavisi
Bademcik iltihabı kulak burun boğaz uzmanı tarafından basit bir fiziki muayene ile teşhis edilebilmektedir. Bu teşhis sonrası en sık uygulanan tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Hastaya mikropları kırmak için antibiyotik ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra ağrıları kesmek için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da hastaya verilmektedir. Tedavi sürecinde ilaçların yanı sıra hastanın uygulaması gereken bir takım şeyler bulunmaktadır. Gün içinde belirli aralıklarla gargara yaparak boğazı temizlemek, dinlenmek, sık sıvı tüketmek en başta gelen şeylerdir. Bademcik iltihabının genel tedavi süresi 1 haftadır. Ancak hastanın bağışıklık sistemine göre bu süre uzayıp kısalabilmektedir.

Bademcik İltihabı İçin Evde Yapılabilecek Şeyler
Bademcik iltihabı olan hastaların tedavi süreciyle birlikte kendileri de bazı önlemler sayesinde süreci hızlandırabilmektedirler.
  • Bol bol dinlenmek ve yorulmamak
  • Bol su içmek
  • Aşırı soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmak
  • Gün içerisinde tuzlu ılık suyla gargara yapmak
  • Bol bol meyve tüketmek ve vitamin almak
  • Boğaz pastilleri ile boğazı rahatlatmak
  • Bulunulan ortamın nemli olmasını sağlamak
  • Sigara ve sigara dumanından, bulunduğu ortamdan uzak durmak
  • Bulunulan ortamı sık sık havalandırmak
Bademcik İltihabının Neden Olabileceği Hastalıklar
Bademcik iltihabı görünüşte basit bir boğaz rahatsızlığı olarak dursa da doğru şekilde tedavi edilmezse çok daha ağır hastalıklara yol açarak kalıcı hasarlara neden olabilmektedir.
  • Menenjit
  • Böbrek iltihabı
  • Kalp iltihabı
  • Boyun enfeksiyonu
  • Orta kulak enfeksiyonu
  • Akciğer enfeksiyonu
  • Kemik iliği enfeksiyonu
  • Eklem enfeksiyonu gibi ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.
Bademcik İltihabından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Bademcik iltihabı solunum yolu ya da yiyecek içecek yoluyla bulaşabilen bir hastalık olduğundan bu iki durum üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır.
  • Öncelikli olarak tüketilen yiyeceklere hijyen olarak dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle de meyve sebzeler iyi yıkanarak tüketilmelidir.
  • İçecekleri çok soğuk ve çok sıcak olarak tüketmemek boğaz için faydalıdır.
  • Sigara, alkol ve diğer tüm maddelerden uzak durulmalıdır.
  • Tozlu, havasız ve kuru ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Yaşanılan ortam (ev, ofis, vs.) sürekli havalandırılmalıdır.
  • Mümkünse bulunulan ortamı nemlendirecek şeyler yapılmadır. Örneğin; kalorifer peteklerinin üzerine pet şişe içerisinde ağzı açık bırakılacak şekil su koymak fayda getirmektedir.
 
Bademcik şişmesi, vücudun savunma sisteminin bir parçası olan bademciklerde oluşan iltihaplanma ile meydana gelen bir hastalıktır. Bademcikler boğazın her iki tarafında bulunan dokulardır. Vücudun mikroplar ile savaşan savunma sisteminin bir parçasıdırlar çünkü antikor üretirler.

Bademcik şişmesi nasıl oluşur?

bademcik-aldirmak-zararli-mi-680x420.jpg


Bademcik şişmesi
, bademciklerde tonsilit adı verilen iltihaplanmayı oluşturan mikropların oluşturduğu bir hastalıktır. Bademcikler boğazın her iki tarafında ve üst kısımda bulunmaları nedeniyle kolaylıkla fiziki muayeneleri yapılabilir. Bademcik şişmesi iltihaplanmaları sonucu meydana gelmektedir. En sık görülen iltihaplanma bademciklerde kızarıklık oluşması şeklinde kendini belli eder. İltihaplanmanın biraz daha ilerlemesi durumunda ise bademciklerin üzeri sarımtırak beyaz yada yeşile yakın bir renkte görünüme sahip olurlar. Bazı durumlarda bademciklerin üzeri noktalar şeklinde gözenekli bir yapıya benzer. Tüm bu görünüm farklılıkları bademcik şişmesini meydana getiren iltihaplanmanın seviyesini göstermektedir.

Bademcik şişmesine yol açan iltihaplanmanın belirtileri

Her hastalanma durumunda olduğu gibi bademcik şişmesine yol açan iltihaplanma da çeşitli belirtiler ile varlığını haber verir. Bademciklerde iltihaplanma olması durumunda şu belirtiler görülebilir;

  • Boğazda ağrı
  • Yutmakta zorluk çekmek ve yutulan şeyin takıldığını sanma hissi
  • Ateş
  • Kişinin kendini halsiz ve yorgun hissetmesi
  • Ağızda kötü koku oluşması
  • Boyunun her iki tarafında bulunan bezlerde şişme olması
Bademcik şişmesine yol açan iltihaplanmalarda neler yapılmalıdır ?


Günümüzde hastanın tedavisine başlanmadan önce bademciklerde iltihaplanmaya yol açan mikropların türü tespit edilir. Sonrasında belirlenen mikrop türüne karşı etkili olan antibiyotik tedavisi uygulanır. Bademciklerin ameliyat edilmesi durumu da söz konusu olabilir. Ancak ameliyatın söz konusu olabilmesi için bademcik şişmesine neden olan iltihaplanmanın bademciklerde bazı yapısal bozulmalara yol açması durumuna yol açmış olmaları gerekir. Ameliyatı zorunlu kılan bademcik şişmesi iltihabı şu şekillerde belirlenir;

  • Bademcikler savunma sisteminin bir parçası olma yerine artık devamlı mikrop üretiyorlarsa
  • Bademciklerin soluk alıp verme işlemini zorlaştırmaları
Kendilerine yakın diğer organlara zarar verme durumları varsa

Artık ameliyat zorunlu olmuş demektir.

Bademcik şişmesi durumunda yapılacak olan ameliyatın yapılma şekli

Bademcik şişmesi için ameliyata başvurulacak ise hastanın 18 yaşından büyük olması durumunda bölgesel anestezi ile uyuşturma yapılır. Hasta 18 yaşın altında ise genel anestezi uygulanarak ameliyat yapılır. Bademcik şişmesi sonrasında uygulanacak olan ameliyat işlemi risk faktörü oldukça düşüktür. Bu durumun nedeni bademcik şişmesine yol açan mikropların etkisiz hale getirileceği ameliyatta son yıllarda gelişmiş alet ve teknikler kullanılmasıdır. Bademcik şişmesi sonrasında ameliyat gerekecekse ameliyatın yol açabileceği riskli durumların bademciklerin verebilecekleri zarardan daha az olacağı bilinmelidir. Ancak akıla savunma sisteminin zayıflama ihtimali gelebilir.

Bademcik şişmesine yol açan iltihaplanma yüzünden bademciklerin alınması söz konusu olursa bu durum vücudun savunma sistemini zayıflatmaz çünkü mikroplara karşı savunma sistemi birden fazla faktörden meydana gelir.

 

images.jpeg



Bademcik ameliyatı
, bademciklerde bakterilere ve virüslere bağlı olarak gelişen enfeksiyon olması durumunda yapılan ameliyattır. Enfeksiyon kendini yutkunma zorluğu, ağrı, boğazda yanma, ateş ve baş ağrısı ile kendini gösterir. Bademciklerinde enfeksiyon olan herkesin ameliyat olması gerekmemektedir.

Bademcik ameliyatının hangi durumlarda yapılması gerekir?

  • Hastanın son bir yıl içinde en az beş kez enfeksiyon geçirmiş olması halinde
  • Bademciklerde olan enfeksiyonun, kulak enfeksiyonuna neden olması halinde
  • Bademciklerin yutkunmayı ve solunumu güçleştirecek kadar büyümüş olması halinde
  • Hastanın günlük aktivitesini engelleyecek şekilde enfeksiyon yaşanması halinde bademcik ameliyatı yapılmasına karar verilir.
Bademcik ameliyatı öncesinde yapılması gerekenler nedir?

Hastanın ameliyat edilebilmesi için, enfeksiyon bulunmaması gerekir. Enfeksiyon dönemlerinde, hastada göğüs enfeksiyonu da gelişeceğinden, ameliyat yapılmamalıdır. Hastanın durumu uygunsa, hastaya ya da velisine bu ameliyatın yapılabilmesi için izin belgesi imzalatır. Hasta doktorun belirteceği süre boyunca beslenmesine ara vermelidir. Yemek yenilmeyecek süre genellikle altı saat olarak belirlenir.


Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatta çoğunlukla genel anestezi kullanılmaktadır. Hasta ameliyat boyunca herhangi bir şey hissetmez. Ameliyat süresi 1-1,5 saat kadardır. Ameliyat sonrasında hastanın durumuna göre bir kaç saat sonra taburcu edilebilir. Gerekiyorsa bir gece hastanede kalabilir. Hasta anestezi altındayken ağzının açık kalabilmesi için, ağzına bir alet takılır. Doktor bu şekilde bademcikleri rahatlıkla görebilir. Hastaya kesi uygulanmamaktadır. Bademciklerin alınması farklı yöntemlerle olabilir. Bunlar;

  • Bademcikler makas ve özel bir bistüri yardımıyla alınır. Bölgeye kendi eriyen dikişler uygulanarak kanama kesilir.
  • Ultrasın, lazer ve dondurma yöntemi kullanılabilir.
  • 100 dereceye kadar ısınan Diathermy adlı aletle bademcik dokusu alınır. Bu şekilde kanama da kontrol altına alınır.
  • 60 derecelik ısı kullanılarak bademcik dokusu alınır.
Bademcik ameliyatı sonrası gelişmeler nelerdir?

Ameliyattan sonra anestezinin etkisi azaldıkça kulakta ve boğazda ağrı hissedilir. Çenenin hareketleri ağrılı olur. Bu dönemde ağrı kesici kullanılması uygun olacaktır. Yaklaşık olarak on iki saat sonra bölgede sarımsı beyaz renkte bir tabaka oluşur. Bu durum enfeksiyon belirtisi değildir. Aksine iyileşme belirtisidir. Ameliyat sonrasında hastalara sıvı verilmeye başlanır. Bunlar meyve suyu ya da su olabilir. Hastanın sıvı tüketimi normalse hastanede kalmadan eve gönderilir. Anestezi alındığından hastaya refakat edebilecek bir kişinin yanında olması uygun olacaktır. Hastanın yemekten yarım saat önce ağrı kesici alması ağrılarını azaltacaktır. Hasta dişlerini normal olarak fırçalayabilir. Ameliyat sonrası çalışanlar 7-14 gün evde dinlenmelidir. Gribal enfeksiyonu bulunan kişilerle temastan kaçınmalıdır. Ağır egzersizlerden uzak durulmalıdır. Hastalar iki hafta içine tam olarak iyileşmektedir.


Bademcik ameliyatı sonrası, hastaların büyük bir kısmı aynı gün içerisinde evlerine taburcu edilebilir. Şayet hastaneden taburcu olduktan sonra hastanın iyileşe sürecinin hızlanması için dikkat edilecek bakım tüyoları vardır.

Bademcik ameliyatı sonrası;

Kanama: bademcik ameliyatının olunduğu bölge, açık yara biçiminde olmasından dolayı, ameliyatın arkasından veya ilerleyen gönlerde kanama gerçekleşebilir. Bölgede ancak az kanamaların dışında taze kırmızı bir kan gelirse veya kanlı kusmalar boy gösterirse en yakın bir hastaneye yahut ameliyatınızın yapıldığı sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekebilir. Ameliyatın olduğu bölge tahriş olmuş veya enfeksiyon kapmış olabilir.

Ağrı: ameliyatınızın yapıldığı bölgede hafif şekilde ağrılar gözlenebilir. Bu durumun kaynaklanmasının en bilindik nedeni ise açık yara olması ve sürekli kıpırdamanın gerçekleştiği bir alan olmasıdır. Görülen ağrının şiddet faktörü kişiden kişiye değişim gösterebilir. Pek çok kişi de görülen ağrıların giderilmesi için basit ağrı kesiciler kesin çözüm verebilirken, bazı durumlarda daha kuvvetli ve güçlü ağrı kesiciler daha faydalı olacaktır. Ağrılar genellikle yutkunma veya konuşma esnasında gerçekleşir. Bademcik ameliyatı sonrasında, kişiler de görülen ağrıların bazıları kulak etrafına hatta kulağa doğru yansıyabilir.


Nefes kokusu: bademcik ameliyatının olmasının ardından bölgede beyaz veya kirli gri şeklinde bir zar meydana gelir. Bu zar aslında doğal iyileşme aşamasının net bir göstergedir. hemen, hemen herkes de meydana gelen bu zar 2 hafta kadar sonra kendiliğinde kaybolma ve bölgeye kaynama gerçekleştirecektir. Nefes de koku olmasının en etkin nedeni kişilerde meydana gelen zar ve yetersiz beslenme durumları ile az sıvı alımından kaynaklanmaktadır. Böyle durumlarda fazla olmamakla beraber ağız kokusu hissedilebilir. Nefes kokusunda git gide artış yaşanıyorsa bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. En doğru cevabı yapılan muayene ile birlikte doktorunuz verecektir.

Ateş: bademcik ameliyatı sonrasında çok fazla olmamakla birlikte ağrı faktörü olacaktır. Çok susuz kalınması halinde ateş semptomu kendini belli edebilir. Çok sıvı tüketmenize rağmen ateşiniz düşmüyor ve yükselme gerçekleştiriyorsa doktorunuza gitmelisiniz. Düşmeyen ateşin en etkin nedeni enfeksiyon bulgusudur.

Diyet bilgiler: ameliyatın gerçekleşmesinin arkasından, anestezinin etkisi tam anlamıyla geçene dek yaklaşık 4 saat kadar hiçbir şey yenmemesi ve içilmemesi en doğrusu olacaktır. Ne zaman yiyip, içmeniz hakkında en yakın hemşireniz size bilgiler sunacaktır.

Genel olarak bademcik ameliyatının arkasından bol soğuk su içilmesi, oldukça yumuşak gıdalar tüketilmesi ve boğazı tahriş etmeyecek besinler yenmesi önerilir.

Bademcik ameliyatı sonrası ilk hafta beslenme:

1.gün: küçük yudumlar eşliğinde ve sık aralıklar halinde azar, azar soğuk çay içilmesi, şekerli şervet, meyve kompostosu, soğuk süt ve dondurmalar gibi gıdalar ile beslenmelidir

2.gün: yukarıda yazanlara ek ilave olarak oda ısısında muhallebi, ayran, puding ve yoğurt tüketilebilir.

3. gün: oldukça yumuşak gıdalar, sebze püresi, rafadan pişirilmiş tam yumurta, biraz fazla pişirilmiş makarna tüketilebilinir.

4. gün: çok sıcak ve çok soğuk olmayacak derece de çorba, yoğurt, pirinç ilavesi yapılmamış sütlaç, yumuşak meyve püreleri ve ezilmiş yemek taneleri ile hastanın beslenmesi sağlanabilir.

5. gün: çok fazla batma hissiyatı yaşatmayacak besinler, fazla sıcak olmayacak gıdalar ve doktorunuzun sakınca görmediği eski beslenme alışkanlıklarınıza devam edebilirsiniz.

Bademcik ameliyatı sonrasında aklınızda bulunması gerekenler:

  • Kesinlikle ilk haftalarda asitli ve sıcak içeceklerden uzak durun (portakal, çay)
  • Çikolata ve benzeri gıdalardan uzak durun
  • Kesinlikle pipet kullanmayın (boğazınıza kaçabilir ve tahrişe sebep olabilir
  • Bol, bol sıvı içecekler ve besinler tüketin
  • Rengi kırmızı olan besinlerden ve içeceklerden uzak durun
  • Yutkunurken acı verecek ekmek kenar gibi ürünlerden kaçının
 
Çocuklarda Bademcik


Çocuklarda bademcik, vücudun bağışıklık sisteminde aktif rol oynayan lenf sisteminin boğaza yerleşmiş mekanizmasıdır. Özellikle üst solunum yolundan giren mikroplara karşı vücudu savunmaya geçer. Halk arasında geniz eti diye bilinen " adenoid " dokusu da aynı bademciklerin özelliğindedir. Bademcikler ve geniz etleri çok nadiren yüksek ateşle seyreden sık iltihaplanmalarda çocukları kalp ve eklem romatizmaları riski altında bırakabilmektedir. Bu durumda çocuklara bademcik ve geniz eti ameliyatı uygulanır.

Bademcik ve geniz eti gerektiğinde alınabilen bir organdır. Ergenlik yaşından sonra da hiç bir etkisi kalmaz. Bademcik ve geniz eti hastalıkları daha çok çocuklarda görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın görülme sıklığı kreş, ana okul ve ilkokul gibi toplu yaşam yerlerinde zirve yapar. Bademcik dokusu gittikçe küçülen bir doku olduğu için özellikle ergenlik yaşından sonra iltihaplanma olasılığı düşmektedir.
Bademcikler Ne Zaman Alınır?
İltihaplanan bademcikler ilaç tedavisine cevap vermedikleri takdirde cerrahi operasyonla çıkarılabilir. Buna karar vermek için de belirli kriterleri vardır.
  • Üst solunum yolu bademcik ve geniz eti yüzünden sık sık tıkanıyorsa.
  • Bademcik etrafında sık sık apse oluşuyorsa bu ameliyat için önemli bir sebeptir.
  • Bademcik etrafında kötü huylu tümör teşhis edildiyse bademciğin çıkarılması gerekir.
  • Çene yapısını bozacak kadar bademcik veya geniz eti büyümesi oluyorsa alınması uygundur.
  • Bademcik veya geniz eti büyümesi konuşma bozukluğuna neden oluyorsa bademcik ve geniz eti alınır.
  • Bademcik ve geniz eti büyümesi sayesinde uyku apnesi yaşanıyorsa cerrahi olarak ameliyata karar verilir.
Bademcik ameliyatı büyük çoğunlukla iltihaplanma sonucu yapılır. Türkiye'deki bademcik ve geniz eti ameliyatlarının %40'ı iltihaplanma sonucu yapılmaktadır. Hastanın kuşpalazı mikrobu taşıyıcısı olması, kalp kapak bozukluğu olması ve bademcik veya geniz etine bağlı sık orta kulak iltihabı yaşanması durumunda zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekmektedir. Çocuğunuzda bu tür belirtiler varsa ve doktora başvurmada gecikirseniz horlama, saldırganlık, huzursuzluk ve öğrenmede algılama zorluğu gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Genellikle 6 aydan itibaren bademcik ve geniz eti ameliyatı cerrahisi uygulanabilir.
 
Lazerle Bademcik Ameliyatı


Lazerli bademcik ameliyatı; Thermal Welding ya da Tissue Welding adı verilen doku kesme ya da ayırma amacı ile saf termal enerjinin kullanıldığı bir yöntemdir. Bu yöntem ile kesilen alan dışındaki komşu bölgelerde ısı hasarı en az seviyededir. Bu yöntemde ayakla basılan iki adet pedal sistemi bulunmaktadır. Pedallardan ilkine basıldığı zaman bademciklerin dışında bulunan damarlar ısı enerjisi ile kapatılır. İkinci pedala basıldığında ise bademcik kapsülü çevre dokudan kan kaybı olmadan ve cerrahi sahanın görüşü bozulmadan ayrılır. Bademciklerin dışında bulunan kas dokusuna hasar minimaldir. Bundan dolayı ameliyat sonrası ağrı ve kanamanın olması diğer ameliyat tekniklerine göre daha azdır. Bu yönteme ağrısız bademcik ameliyatı adı da verilmektedir.

Ameliyat sonrasında, bademciklerin ön ve arka plikaları rutin uygulama olarak dikilmemektedir. Seçilmiş olan bazı hastalarda, ön ve arka plikaların birbirine dikilmesi kanama riskini azaltabilir. Thermal Welding sistemi ile bademcik ameliyatı tekniğinin diğer sistemlere göre ameliyat sonrasında daha az ağrıya neden olduğu, bundan dolayı uygulanan bu yöntemin diğer yöntemlerden çok daha fazla avantajlı bir yöntemdir.

Son yıllarda uyku apnesi sendromu ile bademcik büyüklüğü arasında ki ilişki eskiye göre daha net bir şekilde anlaşılmaya başlanmış ve bundan dolayı bademcik ameliyatında artış olmuştur. Yapılan bademcik ameliyatlarının son verilerine göre lazer ile yarım bademcik ameliyatı, radyofrekans ile bademcik küçültmesi ve diğer yöntemler yerine thermal welding yöntemi ile bademciklerin tam olarak alınması önerilmektedir.

Radyofrekans yöntemi ile bademcik küçültmesi işleminde, bademcikler için üretilmiş olan problar ile bademciklerin farklı alanlarına radyofrekans enerjisi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile bademcik içerisinde ufak abse alanları ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkan bu abseden dolayı ağrı fazla olabilir. Lazer ile yapılan bademcik ameliyatında, lazere bağlı mukoza yanığı diğer yöntemlere göre çok daha zor düzeldiği için ağrı süresi fazla olabilmektedir.


Lazerli bademcik ameliyatının avantajları

Thermal Welding yöntemi, bademcik çevresinde ki doku hasarını en aza indirmek için dizayn edilmiştir. Ameliyat sonrası ağız içerisinde cerrahi işlem uygulanan alanlarda, ısı hasarı diğer yöntemlere göre daha az olduğu için iyileşme süresi kısalmaktadır. Thermal welding yöntemi ile bademcik ameliyatı olan hastalarda, kulağa vuran ağrı ve bununla birlikte boğazda oluşan ağrı diğer yöntemlerde olduğundan daha az görülmektedir. Ameliyat esnasında kaybedilen kanı en aza indirmek için ameliyat süresinin kısa olması da uygulanan bu yöntemin avantajları arasında yer almaktadır.

Bademciği iri olan hastalarda, yapılacak olan bademcik ameliyatının kalp sağlığı ve uyku kalitesi üzerinde olumlu etkileri görülmektedir. Bu yeni ve modern sistem sayesinde daha önceki yıllarda yapılan bademcik ameliyatlarından farklı olarak bademcik ameliyatları daha kolay ve daha az ağrılı olarak yapılmaktadır.
 
Gebelikte Bademcik Şişmesi


Gebelikte bademcik şişmesi, gebelik dönemi bir kadının yaşayabileceği en mucizevi ve ilginç dönemlerden biridir. Anne adayının bu dönemde sağlığı için oldukça dikkatli davranması gerekir. Gebelik döneminde bağışıklık sistemi diğer dönemlere nazaran daha hassas ve daha zayıftır. Bağışıklık sisteminin zayıf olması virüs kaynaklı nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını arttırır. Bu dönemde bademcik şişmesi de sıkça rastlanan rahatsızlıklardan biridir. yetişkinlerde çok sık görülmese de gebelerde zaman zaman ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Üst solunum yolu ile alakalı gelişen enfeksiyonlar arsında ateşe yol açan ve oldukça şiddetli semptomlar ile ortaya çıkan bu enfeksiyon türünün tedavisinde bazı aşamalarda enjeksiyona gerek duyulabilir. Bademciklerde gelişen abse nedeni ile de bazen cerrahi operasyonlara yönelmek gerekebilir.

Gebelikte yaşanan boğaz ağrısı ve bademcik şişmesini hafifletmek ya da tedavi edebilmek için bazı doğal tedavilere yönelmek faydalı olabilir. Çünkü b u dönemde ilaç kullanımı ve hatta bazı bitkisel karışımların kullanımı önerilmemektedir. Gebelik döneminde yaşanan problemler için asla doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Bademcik sorunu yalnızca ağrı ile sınırlı kalmıyorsa ve alınan önlemlere rağmen geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktor sorunu yakından inceleyerek gerekli tedavi seçeneklerini en iyi şekilde değerlendirecektir.

Gebelik Döneminde Oluşan Bademcik Şişmesi İçin Neler Yapılabilir?

  • Bademcik şişmesi boğaz ağrısına yol açan ve oldukça acı verici bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı hafifletmek için sıcak çay içilebilir. Hazırlanan çay bal ve limon ile tatlandırıldığında boğazlar birkaç kullanımdan sonra yumuşayarak rahatlama sağlanabilir.
  • Zencefil yine bu dönemde bademcikler için kullanılabilecek doğal bitkisel bir seçenektir. Zencefil rendelenerek kaynatılır. Ardından süzgeçten geçirilerek bal ile tatlandırılır ve limon eklenerek içilir. Gebelik döneminde oluşan sabah bulantıları için de oldukça faydalı olan zencefil bademcik için de gönül rahatlığı ile kullanılabilir.
  • Normal içme suyuna bir miktar tuz eklenerek karıştırılıp gargara suyu olarak kullanılabilir. Bademcik ve boğaz ağrısı için oldukça etkili bir tedavi seçeneğidir.
  • Birkaç diş sarımsak ağızda çiğnenerek yutulursa bademcikler için faydalı olur. Bilindiği gibi sarımsağın antibiyotik özelliği vardır.
  • Nar kabuğu da bademcikler için gebelik döneminde kullanılabilecek en etkili meyvelerden biridir. Gebelik döneminde bademciklerde oluşan şişme için nar kabuğundan yararlanılabilir. Nar kabuğu rendeden geçirilerek çay şeklinde hazırlanır. İlk tüketimden sonra boğazda oluşan ağrının hafiflediği hissedilecektir.
  • Bademciklerde yaşanan şişme nedeni ile yemek yemek oldukça güçleşebilir. Bu nedenle sıvı gıdalar ile beslenmek daha doğru olur. Özellikle bol limonlu tavuk çorbası gebelik döneminde yaşanan bademcik sorunu için tüketildiğinde rahatsızlığın hafiflemesine yardımcı olur.
  • Hardal tohumu ile hazırlanan gargara yine bademcik sorunu yaşayan gebeler için oldukça faydalıdır. Hardal tohumu iyice ezildikten sonra 1 yemek kaşığı limon suyu, yarım yemek kaşığı bal, yarım tatlı kaşığı tuz ve su ile karıştırılarak kaynatılır. Elde edilen karışım ılıdıktan sonra gargara suyu olarak kullanılır.
 
Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı


Bademcik ameliyatı ne zaman yapılır, boğazımızın arka kısımlarında bulunan lenfoid adı verilen iki tane dokuya verilen addır. Bademcikler, vücudumuzu özellikle ağız veya burun yolu ile, kısaca üst solunum yolları yolu ile gelebilecek hastalıklara karşı savunarak bizi korurlar. Aslında bademciklerimizin şişmesi bir tür bizi korumalarının sonucudur. Bademcikler, bu görevlerini yaparlarken doğal olarak zarar görürler ve biz de bundan dolayı solunum yollarımızda hava almakta zorlanmak dahil olmak üzere birçok sıkıntı yaşarız.

Bademcik Rahatsızlıkları En Çok Hangi Dönemlerde Görülür?

Bademcik rahatsızlıkları, sıklıkla kreş, anaokulu ya da ilkokul çağı çocuklarında görülür. Bunun en büyük nedenlerinden biri de çocukların o yaşlarda toplu olarak birbirleri ile etkileşimde bulunmalarıdır. Çünkü o yaş grubunda çocuklar çok hareketlidirler ve özellikler teneffüs saatlerinde koşarak terlerler ya da koşuşturmaktan dolayı toz çıkarırlar. Bu da vücut dirençlerini zorlamalarına neden olur ve doğal olarak hastalanırlar. Bu nedenlerden dolayı bademcik ameliyatları çok sık yapılan ameliyatlar olarak karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra ergenlik döneminden itibaren ve yirmili yaşlardan sonra bademcikler yavaş yavaş sorun olmaktan çıkar. Çünkü bademcik dokuları, yaşa bağlı olarak giderek küçülürler.

Bademcik ameliyatları, zorunlu olmadıkça yapılması önerilmeyen ameliyatlardandır. Zira yukarıda da değindiğimiz gibi, bademcikler, vücudumuzun mikroplara karşı savunmasında bir nevi öncü kuvvetlerdir. Bu nedenle mümkün olduğunca öncelikle ilaçla tedavi edilmelidir. Bunun artık fayda sağlamadığı kesinlik kazanırsa ameliyat yöntemine başvurulmalıdır.

Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalı?

Çocuklarda, bademcik ameliyatları genel olarak 3 yaşından önce yapılmaz. Ama zorunlu durumlarda, özellikle Çocuk Hastalıkları Uzmanı ve Anastezi Uzmanının uygun görüşleri alınmak suretiyle 3 yaşından önce de ameliyat yapılabilir.

Büyüklerde de, genellikle sık sık veya kronik olarak bademcik enfeksiyonlarına rastlanılması kouşuluyla veya horlama rahatsızlıklarına bir destek tedavi olması gibi nedenlerle bademcik ameliyatı yapılabilir.

Sağlık açısından ise aşağıdaki şartların meydana gelmesi durumunda bademcik ameliyat yapılabilir.

  • Üst solunum yollarımızın sık sık tıkanması,
  • Konuşurken sanki ağızda lokma varmış gibi konuşurken zorluk çekilmesi,
  • Ağızdan kötü bir koku yayılması,
  • Bademcikler yüzünden sık sık orta kulak iltihaplanması geçirilmesi,
  • Çocuklarda, akranlarına göre büyüme ve gelişmenin geri kalması,
Bunların dışında okul çağı çocuklarında bademcik ameliyatları için en uygun zaman çocukların derslerinden geri kalmamaları için sömestr tatilidir. Böylece çocukların ameliyat sonrası bolca dinlenmeleri sağlanmış olur. Mevsimsel olarak da en uygun mevsim ilkbahar mevsimidir.
 
Bademcik Ameliyatı Ne Kadar Sürer


Bademcik ameliyatı ne kadar sürer, bademcik boğazımızın arkasında yer alan iki tane dokudur. Bu dokulara lenfoid dokular adı verilir. Bu dokular çeşitli nedenlerle zaman içinde şişme yapar, iltihaplanır veya zarar görürler. İşte böyle bir durum oluşmuşsa bademcik ameliyatı olmak gerekir. Bademcik ameliyatını, kulak burun boğaz alanındaki uzman doktorlar yaparlar.

Bademcik Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Özellikle 4-6 yaş aralığındaki küçük çocuklarda erken teşhis çok önemlidir. Zira. bademciklerin iltihaplanması, şişmesi gibi nedenler yüzünden bu yaş grubundaki çocuklar, akranlarına göre fiziksel olarak daha çelimsiz, soluk benizli ve kısa kalabilirler. Hatta erken teşhis ya da zamanında uygun cerrahi müdahale yapılmazsa bademcik rahatsızlıklarının, kalıcı kalp hastalıklarına da neden olabileceği yaygın olarak dile getirilmektedir. Özellikle kötü ağız kokusu nedeniyle anne ve babaların bademcikten şüphelenmeyip, çocuklarını basit soğuk algınlığı tahminiyle birinci basamak sağlık ocaklarına götürdükleri, buralarda da herhangi bir tetkik yapılmadan doğrudan antibiyotik tedavisine başlandığı da bir gerçektir. Bu nedenle yıllarca yanlış tedavi nedeniyle çocuklarda kalıcı hastalıklara davetiye çıkarılabilmektedir.


Bademcik Ameliyatını Zorunlu Kılan Belirtiler Nelerdir?

  • Eğer bademciklerimizin nefes almamızı zorlaştıracak kadar büyümesi,
  • Beslenmemizi olumsuz yönde etkilemeye başlaması,
  • Sık sık bademcik enfeksiyonu geçirilmesi,
  • Ağızdan çok kötü bir kokunun yayılması.
Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?

Ameliyattan önce hasta, tamamen uyutulur. Ameliyat olacak hastalar uyutulup uygun bir pozisyon verdirildikten sonra ağız içinden müdahale edilerek bademcikler alınır. Bademcik ameliyatları genel olarak yarım saat ile bir saat arası kadar sürer. Ameliyat bittikten sonra hasta ameliyattan alınarak hastane yatağına alınır. Hasta, ameliyattan sonra önemli bir aksilik olmazsa taburcu edilir ve bir ya da iki gün kontrol altında tutulur.

Bademcik Ameliyatı Sonrası Alınabilecek Gıdalar Neler Olmalıdır?

Hasta kendine geldikten sonra hastaya dondurma yedirilir. Bunun amacı boğaz yolunun mikrop kapmasını önlemektir. Bu işlem gün boyunda devam ettirilir. Kontrol altında iken alınan besinlere dikkat edilmeli, ilkönce sıvı içecekler alınmalı, daha sonraları sıvı gıdalar ile beslenme işlemi takviye edilmelidir.
 
X