'Bacaklarını topla' kampanyası başladı

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.437
Toplu taşıma araçlarında erkeklerin oturma şekillerine kadınlar sonunda isyan etti. Sosyal medyada 'yerimi işgal etme' ve 'bacaklarını topla' isimleriyle kampanya başlatıldı.

#yerimiişgaletme ve #bacaklarınıtopla hashtag'i ile Twitter'da başlatılan kampanyada erkeklerin metrobüs, otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarında kadınları nasıl rahatsız ettiklerini gösteren fotoğrafları paylaştı. Toplu taşıma araçlarında bacaklarını açarak oturan erkekler yüzünden sıkışan kadınlar çektikleri kareleri o an Twitter'da paylaşıyor. #yerimiişgaletme ve #bacaklarınıtopla hashtaglerine destek gittikçe artıyor.
$4a5yw45yw45.jpg $bacaks.jpg
$e45ytq43tq34.jpg $srthwrt.jpg
http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/81688/2/1/bacaklarini-topla-kampanyasi

Toplu taşımada tacizden ve daracık yerlere sıkışmak zorunda kalmaktan bıkan kadınlar, erkeklerin bacaklarını V şeklinde açıp oturmasına karşı “Bacağını Topla, Yerimi İşgal Etme” kampanyasını başlattı.

İstanbul Feminist Kolektif’ten (İFK) kadınların, metrobüs ve otobüste yaşadıkları rahatsızlıkları konuşurken ortaya çıkan eylem fikri, sosyal medyada gördüğü ilgi üzerine kendiliğinden bir kampanyaya dönüştü.

Bu ilginin sebebi de fotoğrafı gören tüm kadınların aslında aynı dertten mustarip olduklarını fark etmesinden kaynaklanıyor.

Diren, yapıştır, kurtul

İFK’dan Tuğçe Sarıgül, kampanyayı “Bu sadece erkeklerin kadınları yok sayması, alanları sadece kendilerinin zannetmesi, fiziken fazla alan kaplama isteği tamamen iktidar olma arzusuyla alakalı bir durum. Bu çıkartmayla bu konudaki rahatsızlığımızı dile getirmiş oluyoruz. Orası bizim de alanımız, diyoruz” diye anlatıyor.

“Toplu taşımada yaşanan sıkıntıları kendi aramızda konuşuyoruz, sosyal medyada, haberlerde görüyoruz. Ama bacaklar açık oturma meselesi ne kadar rahatsız edici noktalara varsa da, ‘bu tacizdir’ diyemiyoruz.

“Kendi yaşadıklarımızı ve etraftan duyduklarımızı konuşurken, bu çıkartmaları basmaya karar verdik ve Twitter’a koyduğumuz anda yayıldı ve kendiliğinden bir kampanyaya dönüştü.

“Kadınlar böyle bir durumla karşılaştığında bacağı açık oturan kişiyi uyarmak can sıkıcı olabiliyor, bunu göze alamayabiliyoruz, ne tepki vereceğinden korkuyoruz.

“Ama şimdi hiçbir şey söylemeden bu çıkartmayı yapıştırabiliriz. Üstüne alınan da alınır. Bunun taciz olduğu, yerimizin işgal edildiği o çıkartmada zaten yazıyor. Bu tepkiye haklılıkla cevap verilebileceğini sanmıyorum. Ayrıca etraftaki kadınlar, bu durumda bir kadını da yalnız bırakmayacaktır.

“Birçok erkek bunun taciz olduğunu ve yanındakileri rahatsız ettiğini ancak şu an anlayabiliyorlar. Bu durumun esas mağdurları kadınlar olsa da, sosyal medyada erkekler de rahatsızlıklarını yazmaya başladı.

“Bunu daha çok kişi duydukça, daha çok kadın buna ses çıkarabilecek. Çekince oluşursa da toplu taşıma aracı boşken de yapıştırılabilir. Çünkü eninde sonunda birileri onu okuyacaktır.”

Kampanya görsellerini bilgisayarınıza indirip, çıkartmalara bastırabilirsiniz.

$BlYDBvDCMAAIJnP.jpg
http://www.bianet.org/bianet/kadin/154999-kadinlar-bacaklarini-topla-yerimi-isgal-etme-diyor

Gerçekten çok sık karşılaşıyorum ve iğreniyorum artık bu tiplerden
çoğu bilerek yapıyor dikkati oraya çekip tatmin oluyorlar :KK47:

valla cok iyi kampanya :KK14:
bu resimdekiler iyi yine bizim bir hocamız vardı bildiğin 180 derece acıyordu bacakları:KK53:

erkekse erkek yani bacak açmakla erkek mi olunuyor? edeplice otursunlar:KK14:

Tebrik ediyorum kampanyayı başlatanlarıEn Büyük TÜRKİYEEn Büyük TÜRKİYE Çıkartmaları tüm toplu taşıma araçlarına yapıştırmalı:13:

eskiden çekiniyordum artık ben böylelerini gorunce direkt uyarıyorum, beyfendi tek kişilik oturun lutfen diye.

tabi ki cogu homurdanıyor ama oturacaklarsa edebiyle otursunlar. ne oyle?! bir de cayını kahvesini getirelim bari. yayılacaksa taksiye binsinler...

bazısı da bir kibar ki halinden utanıyor hemen toparlanıyor.

destek verdigim bir kampanya:128: haklı oldugumuz seylerde sinmeyi adet haline getirmememiz gerek.

Universtedeyken boyle oturan butun arkadaslarimi soyleye soyleye yola getirdim. Bu ne be, ufacik yere sikisiyoruz. Dolmus otobus falan zaten tam ayilik. Zaten kimildicak yer yok.

Birde bunların ayakta seyahat eden türleri var, siz kendinizi çektikçe inadına size yapışmaya devam ederler, oturuyorsanız omuzunuz tacize uğraya uğraya bir hal olur, ayaktaysanız otobüsün arkasından çıkacak hale gelirsiniz kaçmaktan, ters ters bakarsınız sanki yaptığı normalmişte siz yanlış anlıyormuşsunuz gibi bir tavır takınırlar, toplu iğneyi yiyince uzaklaşırlar.

Tam isabet hep sinir olmusumdur minibuste otobuste vs.erkeklerin bacaklarini sonuna kadar acip oturmalarina kizlarinsa ufacik yerde sıkışıp kalmalarina.tamam ataerkil toplumuz da bacaklarini bir zahmet kapativersinler erkekler.okadar acmadaki amac ne anlam veremiyorum sacma.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Birde bunların ayakta seyahat eden türleri var, siz kendinizi çektikçe inadına size yapışmaya devam ederler, oturuyorsanız omuzunuz tacize uğraya uğraya bir hal olur, ayaktaysanız otobüsün arkasından çıkacak hale gelirsiniz kaçmaktan, ters ters bakarsınız sanki yaptığı normalmişte siz yanlış anlıyormuşsunuz gibi bir tavır takınırlar, toplu iğneyi yiyince uzaklaşırlar.

ahahah ay mune :KK60:

toplu iğne mi batırıyorsun cok iyi fikirmiş:KK52::KK52:

ahahah ay mune :KK60:

toplu iğne mi batırıyorsun cok iyi fikirmiş:KK52::KK52:

Evet ben çözümü toplu iğnede buldum, yakama bir toplu iğne tamamdır:KK9:

Allah toplu iğneyi icat edenden razı olsun, her işe yarıyor:KK51:
Şimdiye kadar toplu iğneyi hafifçe batırdığım durumlar oldu, azıtan hareketlere denk gelirsem saplar bırakırım, çıkarmak için uğraşıversin bir zahmet:KK51:

eskiden çekiniyordum artık ben böylelerini gorunce direkt uyarıyorum, beyfendi tek kişilik oturun lutfen diye.

tabi ki cogu homurdanıyor ama oturacaklarsa edebiyle otursunlar. ne oyle?! bir de cayını kahvesini getirelim bari. yayılacaksa taksiye binsinler...

bazısı da bir kibar ki halinden utanıyor hemen toparlanıyor.

destek verdigim bir kampanya:128: haklı oldugumuz seylerde sinmeyi adet haline getirmememiz gerek.

Bi tarafları rahat etsin diyeymiş o oturuş.:KK14:

bende toplu igneciyimdir annemden örendim cebime peçeteye sarar verirdi yada sırt cantama ilmiklerdi cokta yaptım valla iyi olmus bu erkeklerin bu kadar yaylıp kadınların rahatsız etmeleri zaten sacmada Allah askına otobüste bile sapıklık yapan erkeklere laf sölemeye utanan biz bacaklarını topla mı diyecekler keşke bayanlar bu kadar haklarını yedirmeseler :KK14:

ahahah hakikaten de otururken ne değişiyor da açıyorlar :KK9:
yürürken de aynı perforansı bekliyoruz :KK53:

hiç birşey değişmiyorr erkeklik taslıcaklar ya bi yerlerini göstererek ondandır birde bizler erkek olunca yiğidin malı meydandır diye büyütüyoruz adam oluncada o düşünceyi uyguluyorlar işte :KK51:

X