’bacaklarım kıpraşıyor, ‘’gıdıklanıyor,, ‘’yanıyor,, ‘’böcekler dolaşıyor,, ‘’karıncalar geziyor,…

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.003
’bacaklarım kıpraşıyor, ‘’gıdıklanıyor,, ‘’yanıyor,, ‘’böcekler dolaşıyor,, ‘’karıncalar geziyor,…

Uyku ya da istirahat esnasında bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir histir. Yöresel tabirlerine göre yakınmanın tarifinde de çeşitlilik oluyor’’bacaklarım kıpraşıyor,, ‘’gıdıklanıyor,, ‘’yanıyor,, ‘’böcekler dolaşıyor,, ‘’karıncalar geziyor,,…bacakları hareket ettirmekle, yataktan kalkıp dolaşmayla, masajla kısa süreli bir rahatlamaya rağmen şikayetin devamlılığı sözkonusudur.

Kimi bu durumdan muzdarip hastalar, gece boyunca defalarca bacaklarını soğuk suyla yıkayarak, bacaklarını tülbentle sıkarak rahatlamaya çalışırlar. Ayakta hareket halinde iken rahatlama olduğundan tüm gece ev işlerini bitiren hanımlar var. uyku bölündüğü için kalitesi de bozulmaktadır. Hastalar yaşadıkları sıkıntıyı dile getirmek için bu hastalığı, kimi kez ‘’huysuz bacak,, kimi kez ‘’yorgun bacak,, olarak tanımlarlar. %5 sıklıkta karşılaşılan bu şikayetle genellikle ortopedi, fizik tedavi uzmanına başvurulmaktadır. Huzursuz Bacaklar Sendromu”doktorlar tarafından bile yaygın olarak atlanabilen, ancak oldukça sık rastlanan en önemli uykusuzluk nedenlerinden birini oluşturuyor .Bazen kollarda da benzeri yakınmalar olabilmektedir. O nedenle huzursuz bacak kol sendromu da denebilir. Sendrom pek bilinmediği için sıklıkla çocuklarda “hiperaktif” yetişkinlerde ise “romatizma” hastalığıyla karıştırılıyor.

Hastalıkta “ailesel”; geçiş olabileceği gibi diyabet, romatoid artrit ya da demir eksikliği gibi başka bir nedenle ortaya çıktığında ise “ikincil” veya “sekonder” huzursuz bacak sendromu deniliyor. Primer, yani birincil tipinde, huzursuz bacak sendromuna neden olabilecek herhangi başka bir hastalık ya da sorun bulunmuyor .ikincil geliştiği durumda, genellikle daha erken yaşta ortaya çıkıyor.

Beyinde dopamin maddesinin fonksiyonlarında ya da bu maddeye ait reseptörler düzeyinde bozukluk söz konusu oluyor. Diyabet, romatoid artrit ya da demir eksikliği gibi başka bir nedenle ortaya çıktığında ise “ikincil” veya “sekonder” HBS deniliyor. Bu tip HBS, genellikle daha erken yaşta ortaya çıkıyor.

Bu hastalar hareketlerinin kısıtlanacağı, uzun süre oturmak zorunda kalacağı sinema, otobüs yolculuğu gibi durumlar ya da ortamla karşılaşmaktan kaçınırlar. Bu hastalığın nedeni %95 hastada belirlenememiştir ancak süreğen bir hastalığın varlığı(şeker hastalığı) etken olabilir. Bu şikayetler bazen kullanılan ilaçlar nedeniyle yada adet dönemlerinde de gözlenebiliyor.

Huzursuz bacak yakınması ile gelen hastalarda genellikle depresyon ya da kaygı bozukluklarından birinin eşlik etiğini gözlüyoruzki bu durumu destekleyen bir araştırma Mersin’ de yapılmış. Araştırma için huzursuz bacak sendromlu 103 hasta ile böyle bir rahatsızlığı bulunmayan ve diğerleriyle yaşıt, aynı cinsten 103 kişi daha belirlenmiş. Araştırmanın sonunda huzursuz bacak sendromu görülen hastalarının diğerlerine oranla depresyona daha yatkın olduğunu saptanırken sendrom ne kadar şiddetliyse depresyonun da şiddetinin o kadar arttığı belirtiliyor. Bazen de depresif yakınmalarla gelen hastanın hikayesi araştırılınca huzursuz bacak ortaya çıkıyor.

Bu hastalıkla yaşamak zorunda değiliz. Çünkü tedavisi olan bir durum ve %80 civarında yüzgüldürücü tedavi sonuçları alınabiliyor. Dünyada ilk kez bu konuda tedaviyi ortaya koyan bilim adamı da Türktür. Dr. Şevket AKPINAR huzursuz bacak için etkin tedavi yöntemini belirleyen kişi olmuştur.

Uzm.Dr.Funda Güdücü SAĞIR

Daha önceden atlatmistim. Simdi hamilelikleri beraber geri basladi. Uyyamiyorum

Esimdede bendede war masajla geciyor uyku kalitesini cok etkiliyor hakikaten. Buarada hakikaten kaygi bozuklugum war ya.

huzursuz bacak sendromu.Bütün gece neredeyse kopana kadar bacaklarını sallama ihtiyacı hissedersin sendrom geçer bu sefer sallamaktan sızlamaya başlar velhasıl uyutmaz bu illet.Kar kış soğuk demeden sıcacık yatağından dışarı çıkarıp yürütür adamı çok küçük yaşlarımdan beri var bende hele ki yazın yazın çok fena.

3 Yıldır bu hastalıkla uğraşıyorum ne yaptıysa Geçmiyor geceleri tam uykuya dalacağım beynım bacaklarıma sinyal yolluyor huzursuz ol masaj yap ağrıyor gıbı hısler Bazende kaşıntı Karışık oluyor her yerim kaşınıyor ve bacaklarımdada sızı oluyor sabaha karşı anca uyuyabılıyorum cok zor bır durum suanda kadar kac defa hacamatta yaptırdım ama hala gecmedı suan Parkınson ilacı kullanıyorum

Bu aralar noralterapiyi yaptırmayı düşünüyorum ama Geçmez dıye vazgeçiyorum bu hastalığa sahıp olup kurtulan varmı burada bırbırmıze yardımcı olalım önercegınzı doktor. Kür. Alternatıf tadevılerı Önerileri olan varsa sevınırım

bendede 2 yıldır bu sorun var :/ gitmediğim doktor kalmadı 2 yılda. en son kalp damar doktoruna gittim anlattım derdimi bir ilaç vermişti kullandım 3 ay biraz azaldı ağrılarım şükür ama genelde hep var bu ağrı özellikle çok stresli olduğum zamanlarda artıyo benimki.

Aynen benımde öyle Kafayı bıseye takmayayım sabaha kadar uyutmuyor bırde dun gece tam uykuya dalacakken ağrımayın bacaklarıma. Beynimın huzursuz ol Mesajı yolladığını hıssettım aslında bacaktan cok beyin bunu komut verıyor işte tedaviye buradan başlanmalı bence kurtulan varmı cıdden bu hastalıktan

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…