• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Az sütü gelen annelere tavsiyeler:

nurcanogretmen

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Eylül 2007
1.172
7
158
Ankara
Anne sütünü en çok artıran şey bol bol su içmektir.Halkta 'ne kadar çok yersem o kadar çok sütüm olur' şeklinde yanlış bir inanış var. Ancak ne kadar çok yediğiniz değil, ne yediğiniz daha önemli. Anne, normal ve dengeli beslenmeli. Yağlı olmayan proteinleri almalı. Yeşillik ve sebze tüketip, çorbalara ağırlık verebilir. Aşırıya kaçmamak koşuluyla, tahin-pekmez ve az yağlı süt ürünleri tüketilebilir.

Bu dönemde anne sütünü artıran yiyeceklere ağırlık vermeli.

Bunlar kısaca şöyle özetleyebiliriz: Bolca rezene ve ısırgan çayı tüketilebilir (günde n- 5 fincan). Şişmanlatmayan demir kaynakları olarak yeşil mercimek, brokoli, roka, ıspanak, pazı, dereotu, çekirdekleri ile birlikte yenen siyah üzüm, dut pestili, yumurta ve yağsız kırmızı et tercih edilebilir. Hamilelikle bu demir kaynakları alırken, 20 dakika öncesi veya sonrasında, süt ürünleri ve koyu çay tüketilmemeli. Aksine yenilen yemeklere limon sıkılırsa daha faydalı olur. Susam yağı ile memelere dıştan dairesel şekilde hareketlerle masaj yapılması da katkı sağlar. Ayrıca günde 3 litre su içilmelidir. Anne sütünü en çok artıran ise alkolsüz biradır (malt özü), Sabah, öğle ve akşam sadece bir kahve fincanı içilecek alkolsüz bira, anne sütünü artırıp, içeriğindeki B vitamini sayesinde de annenin bağışıklık sistemini korur

inşallah işinize yarar kızlar

bende bişeyler eklemek istedim.malum bende aynı dertten muzdaribim:((
Anne sütü hakkında bilgiler! 30/08/2007 21:01 Başarı: 0 Süt için huzur, uyku ve su
Yanlış inanışlar hayatımızın her döneminde olduğu gibi annelikte de yaygın. Birçok anne, sütü artsın diye gereksiz yere tatlı ve komposto yiyerek kilo alıyor. Emzirme, anne sütü ve bebek bakımı konusunda sorularımızı yanıtlayan Dr. Kadir Tuğcu ise "Annenin sütü su içerek, uyuyarak ve yüksek moralle artıyor" diyor.

Annenin sütü olması için ne yapması gerekir?
İnsan memesi inek memesi yapısında değildir, bu nedenle uzun süreli süt biriktirmez. Çocuk emmeye başladığı anda süt yapılır. Nasıl gözyaşı ağladığımız zaman akıyorsa, yani bir yerde toplanmıyorsa süt de böyledir. Süt hücrelerinden anında süt yapılır ve bebek emdikçe de gelir. Süt olayı tamamen psikolojiktir.
Kadının yerli yersiz üzüntülerle dolmamış olması gerekir. Niyet de önemli. Annenin bebeğini emzirmek istemesi önem taşır.
Birçok anne lohusalık döneminde komposto, bol şekerli meyve suları içerek veya tatlıyla süt miktarını artırmaya çalışıyor. Bu mümkün mü? Süt yapan yiyecek var mı?
Süt yapıcı gıda diye bir şey olmaz. Süt yapıcı diye annelere zorla içirdikleri veya yedirdikleri şeylere dikkat ederseniz, hepsi susama isteği uyandıran maddelerdir. Anne bunları yiyince bol bol su içme arzusu hisseder. Bol bol su içince de süt miktarı artar.
Yani keramet helva, tatlı, soğan, pekmez veya kompostoda değil bunları yedikten sonra hararetten dolayı içtiği sudadır.

Küçük göğüs ve süt
'Küçük göğüslü kadının sütü olmaz' deniyor, doğru mu?
Bu da yalandır. Göğüsün büyüklüğü, memenin ucu veya şekliyle sütün akışı ve gelişi değişmez. Memesi küçük kadından gürül gürül süt gelebilir.
Sütün kalitesi yemeğe göre değişir mi? Et, karides, meyve, sebze yiyenle ekmek ve çorbayla beslenen anne arasında süt farkı olur mu?
Sütün kalitesi hiçbir zaman değişmez. İyi beslenen anne ile kötü beslenen anne arasında süt kalitesi açısından fark olmaz. Ancak iyi beslenen anne kendisine fayda sağlar, kötü beslenen annenin zararı kendisinedir. Çünkü süt yapmak için belli miktarda mineral vücuttan alınır. Bu minarellerin vücutta az ya da çok olması, kalan miktarın anneye yetip yetmediği meselesine bakılmadan vücut aynı miktar minerali anneden süt için alır. Yani zarar anneye olur. Ancak sütün kalitesi aylara göre değişir. İlk aylarda gelen süt farklıdır, bir ay sonra, iki ay sonra, altı ay sonra gelen süt farklıdır. İşte bu nedenle mamaların da bir ay, iki ay, üç ay ve sonrası için farklı tipleri yapılmıştır.
Mesela prematüre doğum yapmış bir kadının sütü ancak prematüre bebeğe iyi gelir. Onların sütü normal doğum yapmış bir annenin sütünden çok farklıdır. Yoksa annenin yediği içtiği ile hiçbir ilgisi yoktur. Fakir kadının da zengin kadının da sütü aynıdır.

ben burda yazilan seylerin cogunu burdan nerden bulcam
zaten bolcana su iciyorum ic babam ic susuz kalamiyorum vallaha icmek istemesem bile cok susuyorum

herşeyin başı suymuş zaten ben günde 4 litre su iciyorum ve 1 ay oldu mamayı bırakalı kızım yanlızca anne sütüyle besleniyor maşallah yavruma :dance:

nurcanöğretmen vede nilşahcım herikinizede teşekkürler...çok güzel bilgiler. herşeyin başı su gerçekten.benim göğüslerim küçük ama maşallah sütüm iyi geliyo...ama bildiğim bişeyide sizle paylaşıyım..eğer süt içiyorsanız lohusalık döneminde bebekde çok fazla gaz yaparmış. ben bunu bizzat gözlemledim..

anne sütünün % 78 i suymuş o yüzden sadece su yeterli oluyomuş ama ben tahin helvası yiyorum gün içinde 1 çatal kadar su içme isteğimi artırdığı için yoksa fazla su içme isteği olmuyor bende kilo problemimde olmadığı için fazla sakınmıyorum kendimi...sadece gaz yapıcı gıdaları yememeye çalışıyorum...benim göğüslerde keşke hep bu boyutta kalsa fazla büyük değillerdi : ) çok şükür sütüm iyi bbeğime yetiyor yettiği sürecede ek besinlere başlamıcam ama yine büyük bi göğsüm olmasınıda istemezsim... bol sütlü günlerr : )

yaa kızlar bebeğe gaz yapabilcek başka neler var
biliyorsanız yazarmısınız ona göre
dikkat edeyim yediklerime bende mercimeği takip
ettim oda yapıyo kırmızı mercimek

benim kizima bende sadece gunde bazen ama mama veriyordum biberonla ama pek sevmio yiyor da gecen kustu yedigini bende anne sutu veriyorum mamayi aslinda seviyor da pek yemiyor bende vermiyorum
anne sutu en guzeli zaten
oglum 9 ay emdi insallah kizim da oyle emer aminnn en az 6 ay emse bile yeterli emmesi en guzel sey zaten
su gercekten cok faydali anne sutu icin bol bol su icin

aman çorumlu 6 ay deme kız en az 1 sene emzir bari...ben büyük kızımı 19 ay emzirdim ortancayı maalesef 12 ay emzirebildim..bunuda öyle düşünüyorum kısa sürede kesmem anne sütünden ..bol su iç mamada verme canım sütün yeter merak etme sen

yaa kızlar bebeğe gaz yapabilcek başka neler var
biliyorsanız yazarmısınız ona göre
dikkat edeyim yediklerime bende mercimeği takip
ettim oda yapıyo kırmızı mercimek

Gaz sorunu, bebek 5-6 aylık olana kadar devam eder. Gaz giderici olarak hekimlerce . Bebeklerde gaza neden olan etken madde, sadece inek sütü içinde bulunan ve bağırsakta parçalanamayan beta laktoglogulin maddesidir. Anne tarafından içilen inek sütünün içindeki bu madde, emzirilen bebeğe geçiyor. Bebeklere en çok acı çektiren gaz sorununun önlenmesi için, annenin ilk 5 ay inek sütü içmemesi gerekiyor.

gaz yapıcı besinler: soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, Lahana, portakal, Limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır. cokacimcoook

yaa çok saol dikkat ediyorum ve edicemde benim fazla gaz sorunum yok allahıma bin şükür ama
sütüm yetmiyoo galiba bebeiğimin boyu iyi ama kilosu az dr. kontrol altına aldı bize bi hafta süre verdi
denilen miktarda kilo alamazsa mama verecek galiba
kızlar dua edinde vermesin
ben anne sütü vermek istiyorum

yaa çok saol dikkat ediyorum ve edicemde benim fazla gaz sorunum yok allahıma bin şükür ama
sütüm yetmiyoo galiba bebeiğimin boyu iyi ama kilosu az dr. kontrol altına aldı bize bi hafta süre verdi
denilen miktarda kilo alamazsa mama verecek galiba
kızlar dua edinde vermesin
ben anne sütü vermek istiyorum

canım benim görümcemdede aynı sorun vardı sütünün yetmedeiğini söleyerek moralini bozarak sütünün çekilmesine sebeb oldular mamaya geçtikten sonrada aynı sorun devam etti bebeğin gelişim sürecinin çok ağır olduğu anlaşıldı bu bir problem değilmiş ama olan anne sütüne oldu bence çok fazla kafana takma.......

:lepi:nurcan hatun ben oglumu 9 ay emzirebildim en fazla kendi birakmaya baslamisti
ondan iste
bakalim kizim en cok kac ay emcek
en az 6 ay dedim en cok demedim
kizim bi sene emse ne guzel olur insallah neden istemeyim ki en guzeli sagliklisi anne sutu zaten:teytey::dance:

ya bende uyku çok süt yapıyor kesinlikle..gündüzleri göğüslerim hiç şişmyor ama gece emzirmek için kalktığımda taş gibi dolmuş oluyorlar.kızım bi iki çekişte doyuyor ve deliksiz uyuyor sabaha kadar.ama napayım gündüzleride uyursam işleri kim yapacak:)

:lepi:nurcan hatun ben oglumu 9 ay emzirebildim en fazla kendi birakmaya baslamisti
ondan iste
bakalim kizim en cok kac ay emcek
en az 6 ay dedim en cok demedim
kizim bi sene emse ne guzel olur insallah neden istemeyim ki en guzeli sagliklisi anne sutu zaten:teytey::dance:

tamam o zaman anlaştıkkaydirigubbakcemile5bende 6 ay diyince ..sonra bırakıcan sandım a.s.

ya bende uyku çok süt yapıyor kesinlikle..gündüzleri göğüslerim hiç şişmyor ama gece emzirmek için kalktığımda taş gibi dolmuş oluyorlar.kızım bi iki çekişte doyuyor ve deliksiz uyuyor sabaha kadar.ama napayım gündüzleride uyursam işleri kim yapacak:)

Aynennn.. Gece tas oluyo, gunduzse sallaniolar :( bence gece emme sayisi az oldgu icin dolmaya firsat buluyo memeler.

Anne sütünü en çok artıran şey bol bol su içmektir.Halkta 'ne kadar çok yersem o kadar çok sütüm olur' şeklinde yanlış bir inanış var. Ancak ne kadar çok yediğiniz değil, ne yediğiniz daha önemli. Anne, normal ve dengeli beslenmeli. Yağlı olmayan proteinleri almalı. Yeşillik ve sebze tüketip, çorbalara ağırlık verebilir. Aşırıya kaçmamak koşuluyla, tahin-pekmez ve az yağlı süt ürünleri tüketilebilir.

Bu dönemde anne sütünü artıran yiyeceklere ağırlık vermeli.

Bunlar kısaca şöyle özetleyebiliriz: Bolca rezene ve ısırgan çayı tüketilebilir (günde n- 5 fincan). Şişmanlatmayan demir kaynakları olarak yeşil mercimek, brokoli, roka, ıspanak, pazı, dereotu, çekirdekleri ile birlikte yenen siyah üzüm, dut pestili, yumurta ve yağsız kırmızı et tercih edilebilir. Hamilelikle bu demir kaynakları alırken, 20 dakika öncesi veya sonrasında, süt ürünleri ve koyu çay tüketilmemeli. Aksine yenilen yemeklere limon sıkılırsa daha faydalı olur. Susam yağı ile memelere dıştan dairesel şekilde hareketlerle masaj yapılması da katkı sağlar. Ayrıca günde 3 litre su içilmelidir. Anne sütünü en çok artıran ise alkolsüz biradır (malt özü), Sabah, öğle ve akşam sadece bir kahve fincanı içilecek alkolsüz bira, anne sütünü artırıp, içeriğindeki B vitamini sayesinde de annenin bağışıklık sistemini korur

inşallah işinize yarar kızlar

Back