DOĞUMA BAĞLI AYLIKSIZ İZİNLER
Üçüncü fıkra: "Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir."
1- Aylıksız izninde idarenin takdir hakkı var mıdır?
Devlet memuruna verilen aylıksız izin 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinde 14.07.2004 tarihli ve 5223 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikten sonra mecburi hale gelmiş olup daha önce bulunan idarenin takdir hakkı kaldırılmıştır.
2-Doğuma bağlı aylıksız izin süresi ne kadardır?
Doğuma bağlı aylıksız izin 657 sayılı Kanunun 108 inci maddede 12 ay olarak belirlenmiştir.
3- Doğuma bağlı aylıksız izin süresi uzatılabilir mi?
Doğuma bağlı aylıksız izin, kanun ile tespit edilmesi sebebiyle yasal değişiklik yapılmadıkça değiştirilemez.
4- 12 aydan az izin alınabilir mi?
Aylıksız izin memurun isteğine bağlı olması sebebiyle memur isterse 12 aydan az izin alması mümkündür.
5- Doğuma bağlı aylıksız izin süresi memuriyet boyunca bir defa mı kullanılır?
Devlet memurunun birden fazla doğum yapması halinde her doğum için aylıksız izin kullanmasına yasal bir engel bulunmamaktadır.
6- Doğuma bağlı aylıksız izin süresi ne zaman başlar?
Doğuma bağlı aylıksız izin 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi ile belirlenen mazeret izin sürelerinin, bu sürede duruma göre doğumdan itibaren 8 hafta veya 8+5 =13 haftalık sürenin bitiminden itibaren başlar. Bu tarihten itibaren 12 ayın sonunda sona erer.
Diğer taraftan mazeret izin süresinden sonra doğuma bağlı hastalık izni kullanılmış ise aylıksız izin ne zaman başlayacaktır. Konuya ilişkin açıklamayı okumak için tıklayınız.
7- Göreve başladıktan sonra aylıksız izin talebinde bulunulabilir mi?
Mazeret izninin bitiminden itibaren göreve başlayan devlet memuru eğer isterse, aylıksız izin süresinin bitim tarihi geçmemiş olması halinde, bu sürenin bitim tarihine kadar aylıksız izin alabilir.
8- 12 ayı aşmamak üzere parçalı olarak izin alınabilir mi?
Aylıksız izin başlangıç ve bitiş tarihleri arasında kalmak suretiyle parçalı olarak aylıksız izin alınmasına yasal bir engel bulunmamaktadır.
9- İkiz ve üçüz doğumlarda aylıksız izin süresi uzatılabilir mi?
İkiz ve üçüz doğum yapanlara artırımlı aylıksız izin verilmesi mevcut yasal düzenleme ile mümkün bulunmamaktadır.
10- Hastalık izninde olan memur göreve başlamadan aylıksız izin kullanabilir mi?
Memur hastalık izinlerini kullanmakta iken, daha önce belirtilen esaslara uyulmak suretiyle göreve başlamadan da doğuma bağlı aylıksız izin alabilir.
11- Aday devlet memuruna doğum yapmasından dolayı aylıksız izin verilir mi?
Aday Devlet memuru 657 sayılı Kanununda aday memurlar için zikredilen hükümler dışında memurlara uygulanan hükümler uygulanmaktadır. Ayrıntılı haber için bakın tıklayın.
12 Aylıksız izin sebebinin kalkması halinde göreve dönmeyen memurların durumu nasıl olur?
Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal görevine dönmek zorundadır. Örneğin, doğum yapan ve aylıksız izin alan memurun çocuğunun ölümü halinde memur görevine dönmesi gerekir. Zira burada sebep unsursundan dolayı alınan iznin gerekçesi ortadan kalkmıştır.
Mezkur maddenin 5 inci fıkrası hükmü uyarınca mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin süresinin bitiminde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılmaktadırlar.
http://www.memurlar.net/haber/38677/
cnm şuadreste daha detaylı ilgi var inşallah işine yarar