Nazilli Basması deyiminin yayılmasına sebep olan, açılışı Atatürk tarafından yapılan Sümerbank Basma Fabrikası Her ne kadar Pamuk, İncir, Üzüm üçlemesinin şehrin sembolü olduğu hep söylense de, Nazilli Pidesi'nin yerini tutacak bir başka "şey" henüz yaratılmamıştır. Yemeden anlaşılmayan bu lezzetin yarattığı bağımlılık yüzünden, Nazilli ile hiç ilgilisi olmamasına rağmen geçerken tesadüfen yedikten sonra müdavimi olan, düzenli Nazilli'ye pide yemeye giden vatandaşlarımız mevcuttur. Nazilli'de doğup büyüdükten sonra başka şehirlerde yaşayanların da Nazilli Pidesi, Sütman ayranı, Madran Gazozu/suyu, Aksu domatesi vb. tadlardan uzak kaldıkları için mutsuz bir hayat sürdükleri anlatılır.
Kar Helvası olarak adlandırılan rendelenmiş buz ve şerbet ile yapılan özgün yaz içeceği diğer güney yörelerinin benzer içeceklerini andırır. Sözün Kısası Nazilli Şu Anda Türkiye Coğrafyasında Mevcudiyetini Sürdüren 81 Mevcut İlimizin Belkide En Az 3/1 İnden Daha Fazla Gelişme Gösterebilmiş Ve Vilayet Olmayı Çoktan Haketmiş. Nadide Güzelliklere Ve Değerlere Sahip İl Gibi Güzide Bir İlçemizdir...
benim memeleketimde güzel nazillim,orada dogdum büyüdüm okudum ve şimdi istanbulda yaşıyorum fakat oraya her gittigimde gözlerim dolar her sokagında cocuklugum mutlulugum hüznüm gelir aklıma emekli olabilirmiyim bilmiyorum ama olunca orada yaşamak isterim dogrusu egenin helede nazillinin insanı bambaşka sıcacıktır varmı arkadaşlar aranızda nazilli li olan yada tanıdıgınız birileri?