Ay Ay İkiz Bebeklerin Anne Karnındaki Gelişimi

ikizler, iki ayrı döllenmiş yumurtadan gelişir. 6. haftada kalpleri atmaya başlar ve 8. haftada tüm ana organları gelişmeye başlar . İkizlerin yüzleri 12. haftada kapalı göz kapakları ile şekillenir ve 16. haftada cinsel organları belirginleşir. 24 haftada yağ depolamaya başlarlar ve kan hücreleri yapmak ve akciğerlerini geliştirmek için çalışırlar. Takip eden haftalarda bebekler büyümeye devam eder ve vücut ısılarını kontrol etmeyi öğrenirler. İkizler için ortalama doğum haftası 36 haftadır ve o zamana kadar tüm vücut sistemleri çalışır durumdadır.

3 Haftalık​


Tek yumurta ikizi olmayan ikizler en yaygın tür durumundalar. Her bebek kendi döllenmiş yumurtasından(zigot) büyür ancak tek yumurta ikizlerinde tek bir yumurta döllendikten sonra ikiye ayrılır ve gelişimine bu şekilde devam eder. 3 haftalıkken bu zigotların her biri, yüzlerce hücreden oluşan toplardır ve buna blastokist adı verilir. Bu blastokistler rahim dokusuna gömülürler.

4 Haftalık​


İkizler şimdi embriyodurlar ve tüm organlar ile bedenin bölümlerinin gelişeceği iki hücre katmanından oluşurlar. Gelecek haftaya kadar her bir embriyonun kendine ait bir amniyotik kesesi ve plasentası olacak.

8 Haftalık​


8. haftada ikizlerin çoktan bükülebilen kol ve bacakları vardır. Kalpleri iki haftadır atıyor. Beyinlerindeki sinir hücreleri diğerlerine bağlanmak üzere dallanıyorlar.

12 Haftalık​


İkizleriniz tekme ve gerinme ile meşguller. Elleri kalpleri civarında buluşuyor ve küçük tırnakları büyümeye başlıyor. Göz kapakları gözlerini kapatıyor. Diş kökleri de diş etlerinin altında gelişmeye başlıyor.

16 Haftalık​


Bebeğinizin kendine has parmak izleri var. Artık yüzlerini buruşturabiliyor, gözlerini açabiliyorlar ve yuttukları amniyotik sıvının içerisine idrarlarını yapıyorlar. Ultrasonda cinsel organları da görünebilir.

20 Haftalık​


İkizlerinizle konuşun çünkü artık sizi duyabilirler. Kafalarında saçlar çıkıyor. Ciltleri kaygan, beyaz bir madde ile kaplanıyor ve böylece amniyotik sıvı içerisindeki uzun banyolarından korunabiliyorlar.

24 Haftalık​


Bebeklerinizin kaşları gelişiyor. Süt dişleri ve yetişkinlik dişleri için kökler artık yerlerindeler ve tat duyuları da çalışıyor olabilir. Ciltleri kırmızı renkte ve kırışık ancak doğumdan sonra bu durum değişecek.

28 Haftalık​


İkizleriniz artık gözlerini açabilirler ve kirpikleri de vardır. Ciltlerinin altında yağ katmanları artıyor ve düzleşiyor. Parmaklarını emebilirler ve hıçkırdıklarını hissedebilirsiniz.

32 Haftalık​


Tırnaklar artık el ve ayak parmaklarının uçlarını kaplıyorlar. Kolları, bacakları ve gövdeleri doluyor. Bazı bebeklerde saçlar artık tamamen çıkmış oluyorlar. Çoğu ikiz bebek gelecek bir kaç hafta içerisinde doğuyor.

36 Haftalık​


Çoğu ikiz, 36 haftalıkken doğuyor. 34. haftada akciğerleri oldukça iyi bir şekilde gelişmiştir. Son bir kaç haftalarını yağ kazanarak ve kilolarını arttırarak geçirirler. Yenidoğan ikizlerin ortalama ağırlıkları genelde 2.5 kg civarında olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…