Dava'yı açma sebebiniz şiddetli geçimsizlik olacaksa, öncelikli olarak, boşanmaya neden olabilecek tüm iddialarınızın ispat yükümü altında olduğunuzu unutmayınız.
Örneğin şiddet, hakaretemiz sözler vb olguları deliller, tutanaklar ve tanık ifadeleri ile desteklemeniz gerekir.
Ayrıca eşinizin bu konuda ki tutumu nedir ? Oda boşanmaya olumlu bakıyor mu ?
Şayet böyle bir durum söz konusuysa, anlaşmalı boşanma yolunu seçebilirsiniz. Nafaka ve mali konuları da anlaşma protokolüne ekleyebilirsiniz.
Nafaka ise hakimin taktir yetkisinde olan bir konudur. Durumunuzdan anladığım kadarıyla da yoksulluk nafakası talep edeceksiniz. Bunun içinde kusursuz ya da eşinize göre daha az kusursuz olmanız gerekir. Ama söylediğim gibi buna hakim karar verecektir.
Barodan vekil tayini konusuna gelince de,mahalle muhtarınızdan fakirlik belgesi alın ve bulunduğunuz yerde ki baro'ya gidin, size vekil tesis edilecektir.
Yargıtay'ın ''Evlenme sırasında kadına armağan edilen ziynet eşyaları kadına aittir. Boşanma halinde geri verme yükümlülüğü yoktur.'' tarzında bir içtihadı birleştirme kararı var.
Sonuç olarak sorduğunuz sorulara ancak temel bilgiler dahilinde cevap vermemiz mümkün olabilir. Konunun ayrıntılarını aktarabileceğiniz bir avukatla birlikte çok daha kolay bir yol haritası çizebilirsiniz.