Avrupa'da Noel ve yılbaşında 'yalnızlık' haftası

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
Avrupa'da Noel ve yılbaşında 'yalnızlık' haftası
Yusuf ÖzkanLahey, Hollanda
  • 1 saat önce
Paylaş
Image copyrightGetty
Avrupa'da, Hıristiyanların en önemli dini bayramı olan Noel ve yılbaşının kutlandığı haftada yalnızlık duygusu, her zamankinden daha fazla ağır basıyor.

Yardım hatlarını arayanların sayısı bu dönemde iki katına çıkıyor. İntihar olayları da yine Noel ve yılbaşı haftasında artış gösteriyor.

Araştırmalara göre, Avrupa'da özellikle yaşlı nüfus arasında bu dönemde yalnızlıktan şikâyet edenlerin sayısı oldukça fazla.

Nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan yaşlılar, konuşacak ya da kendilerini ziyaret eden kimse olmamasından şikâyet ediyor.

Belçika'daki Tele - Onthaal adlı yardım hattını yalnızlık şikâyetiyle arayanlar, aile ilişkilerinin daha fazla önem kazandığı Noel bayramı döneminde ciddi oranda çoğalıyor.

Yardım hattını aramalarda yarı yarıya artış
Haftada 2 bin 200 civarında başvurunun geldiği yardım hattını arayanların sayısı, bu dönemde neredeyse yarı yarıya artıyor.

Hollanda ve Almanya'da da durum farklı değil. Özellikle yaşlı kesim yalnızlık duygusunu daha fazla hissediyor. Bayram ziyareti beklentisi içindeki yaşlılarda bu duygu daha fazla ön plana çıkıyor.

Sosyal kurumların yaptığı araştırmalar, bu nedenle Noel ve yılbaşı döneminde aile içi kırgınlık ve anlaşmazlıkların da daha fazla arttığını ortaya koyuyor.

Image copyrightThinkstock
Aralık ayının son haftasına denk gelen bu süreçte genelde hava koşullarının kötü olması, insanların daha az dışarıya çıkması da yalnızlık duygusunu arttırıyor.

Yalnız yaşayanların yüzde 79'u, Noel ve yılbaşı döneminde kendisini daha fazla yalnız hissediyor. Bunların yüzde 66'ısını da kadınlar oluşturuyor.

Bu özel günlerde kadınlar, erkeklere göre kendisini daha fazla yalnız hissediyor. Yardım hatlarını arayanlar, yalnızlığın yanı sıra özel ilişkilerindeki sorunlardan söz ediyor.

İntihar vakalarında artış
Hollanda İstatistik Kurumu'nun saptamasına göre, Noel ve yılbaşı döneminde intihar vakalarında da ciddi artış gözleniyor.

İntihar oranı erkekler arasında kadınlara göre 3 kat daha fazla. Daha çok 40 - 65 yaş arası insanlar arasında görülen intiharların en önemli nedenlerinden biri de yalnızlık duygusu.

Dini bayram döneminde aile olgusunun ön plana çıkması, özellikle aile sıcaklığını özleyen yalnız insanları intiharı düşünmeye itiyor.

Yalnızlık ve intiharı körükleyen unsurların başında da aile içi ilişkilerdeki kopukluk geliyor. Hollanda nüfusunun yüzde 47'si, ailesinden bir ya da birden fazla kişiyle ilişkisinin kopuk olduğunu belirtiyor.

Avrupa'daki yardım kuruluşları ve tele - destek hatları, Artan talep nedeniyle Noel ve yılbaşı döneminde çalışmalarını daha da yoğunlaştırıyor.

Yalnızlık çekenler için oluşturulan yardım hatları, 24 saat boyunca hizmet veriyor. İsteyenler, günün her saatinde bu hatları arayıp, telefondaki görevli ile dertleşebiliyorlar.

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/12/151226_avrupa_yalnizlik

evli olmasam düşünebilirdim okan bey, ama napcan, sizin şansızlığınız işte

İnsan özel günlerinde, önem verdiği günlere kötü şeyler yaşarsa, yada o an yalnızsa, daha da kötü daha da yanlız hissediyor gerçekten

İnsan özel günlerinde, önem verdiği günlere kötü şeyler yaşarsa, yada o an yalnızsa, daha da kötü daha da yanlız hissediyor gerçekten

bence belli bi yaşın üstünde kiler oturup çoluk çocuk yiğen torun gelecek diye bekleyip üzüleceklerine kendi yaşıtlarıyla başka programlar yapabilirler, ne bileyim ben olsam öyle yapardım

Telefonla güzin ablaları varmış olmayanlarda var şükür etsinler , beterin ,beteri var

bence belli bi yaşın üstünde kiler oturup çoluk çocuk yiğen torun gelecek diye bekleyip üzüleceklerine kendi yaşıtlarıyla başka programlar yapabilirler, ne bileyim ben olsam öyle yapardım
Noel gelenegi oyle degil iste.. Senin dedigin yilbasi kutlamasinda olur, ama Seker bayraminda olur mu? Seker Bayraminda buyukler kucuklerden ziyaret, el opme bekler, Noel de o hesap.

Burada Noelde 24 veya 25 inde ikisinden birini aile boyu toplanmaya seciyorlar, butun kucukler, torunlarin cocuklarina kadar her sene ayni gun en yaslinin evinde toplasiyorlar. 15 kisi, 20kisi.. Oyle ki bazi evlere bir gunde gelip giden, yemekler tasiyan, toplasan aile fertlerinin sayisi ellileri buluyor. Huzurevleri aile ziyaretleri ile dolup tasiyor. Kimileri de o gun yaslisini alip eve goturuyor. Noel onemli ve anlamli bir dini bayram burada. Hic ziyaretcisi olmayan, kimsesi gelmeyen yaslilarin halini dusun bir de cevrelerinde butun bunlar olurken..

Ama yilbasi kutlamalari Turkiye'dekinden farkli degil. Cekirdek aile ile veya arkadaslarla yemek, eglence, girgir samata..

sırt fossil marka çantalar cüzdanlar ve saatler için Amerika'da yaşayasım var.
Cadılar bayramı da çok keyifli geçiyor .
Benim bir meleğim var New Jersey'de.Kırmızı başlıklı kız oldu bu sene.

Maddi değerlere bağımlılık daha fazla 18 yaşında başlıyorlar evden ayrılmaya , gençsen değerlisin yaşlanınca değer düşüyor ilgide olmuyor , zaten çocuğundan kopuk hayat tarzın varsa , ne ekersen onu biçiyorsun

Cadilar bayrami.. Heryerler balkabagi doluyor, hafta boyu balkabagindan tatlilar paylar.. Cadi kiyafetleri.. Ben o gunu biraz bizim Seker bayramina da benzetiyorum, cocuklar kapi kapi gezip seker topluyorlar. Bakarsin yakinda Turkiye'de de kutlanmaya baslanir. O gunlerde bizimki balkabagina doldurmus asureyi millete asure dagitiyordu, gozumden kacmadi..

işte bizde de o azalmaya başladı, demek istediğim bayramda kimse gelmedi diye oturup tasalanacağıma, elim ayağım tutuyorsa ben de gezerim, kimseye de tribi girmem valla gelip elimi öpmediniz diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…