Tohum bombaları ilk kez 1930'larda Japon çiftçi-mikrobiyolog-filozof Masanobu Fukuoka tarafından kullanıldı.(Orjinal bir tohum bombasında toprak ,kil ve tohum kullanılır..) Kendi çiftliğinde tohum dağıtmak için bu bombaları kullandı.Fukuoka, sürdürülebilir çiftçilikteki gelişmeleride oldukça ilgi uyandırdı..
Tohum bombaları yapmak, çocukları da bahçeyle meşgul etmenin harika bir yoludur. Bir çocuğun mahalle yürüyüşünde tohum bombaları atarak alacağı keyfi hayal edin!
Çiçek yetiştirmeye meraklı iseniz evde fazlası ile mevcut atık kağıtlarınızdan tohum bombaları oluşturabilirsiniz...Evde kullanılmış kağıtlardan tohum bombası yapmak oldukça basit ve eğlenceli işlemdir. Gelin birlikte nasıl yapılıyor görelim..
Üstelik yaptığımız tohum bombalarıyla çevreye zarar vermeden kağıt atıkları değerlendirip geri dönüşüme katkıda bulunmuş oluyoruz. Bombalarınız toprakla buluşup suyu da gördükleri anda yeşereceklerdir.
Unutmayalım ki kağıt çöp değildir.
Peki nasıl yapılır tohum bombası?
Tohum Bombası İçin Malzemeler:
-Kullanılmış kağıt
-Ufak su kabı
-Tohum
-Su
-Akrilik Boya
Tohum Bombasının Yapılışı:
İlk etapta kabımızı yarısına kadar suyla dolduruyoruz. İstediğimiz renkte boyayı suya katarak renklendiriyoruz...Sonrasında daha önceden kullanılmış olan kağıtlarımızı ufak ufak yırtarak yani ufak ufak bölerek yarısı su ile dolu olan kabımızın içine koyuyoruz, dilediğiniz kadar kağıt koyabilirsiniz.
Kağıtlarımızı su kabında karıştırmaya başlıyoruz ve o ufacık kağıtlar suyla birlikte kağıt hamuruna dönüşmeye başlıyorlar. Hamura dönüşen kağıtlardan 1 ceviz büyüklüğünde kağıdı ayırıp suyunu sıkıyoruz.
Sonrasında ise ayırıp sıktığımız kağıt hamurunun içine bir tutam tohum koyuyoruz ve yuvarlamaya başlıyoruz. Çok fazla yuvarlayınca tohum bombamız dağılacaktır o nedenle çok fazla yuvarlamamak gerekmektedir ve sonrasında kurumaya bırakıyoruz. Yaklaşık 1 gün kurutuyoruz...
Kuruduktan sonra, bu bombalar küçük bir "çiçek gücü" gerektiren alanlara kolayca dağıtılabilir. Bazı bahçe severler onları terk edilmiş tarlalara ya da ara sokaklara fırlatır, diğerleri onları kendi bahçelerinde çiçek yetiştirmek için kullanır.
Küçük bir öneri ise
Tohumları geceden ıslatın. Bu dış kabukları yumuşatır ve daha hızlı çimlenmelerine yardımcı olur.. Yüzen tohumlar varsa, onları atın.