• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Atatürk'ün bilinmeyen fotoğrafları

• Konu Sahibi Konu Sahibi Chess
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.825
898
‘Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Arşivi’nden çıkan Atatürk fotoğrafları, üniversitenin yeni yıl için hazırlanan duvar takvimi, masa sümeni ve üçgen takviminde ilk kez görüldü.
1442512.jpg

Ankara Üniversitesi arşivlerinden derlenen takvimde 14 adet fotoğraf yer aldı. Fotoğrafların çoğu Atatürk’ün şimdiye kadar görülmeyen ve Türkiye’nin dört bir yanında çekildiği karelerden oluştu. Dijital rötuşlar ile anlaşılması güç fotoğraflar belirgin hale getirildi.

AÇIKLAMALAR YER ALDI
Kullanılan fotoğraflarla ilgili olarak takvimlerde mekân, unvan, kişi ve görevleri de yazılarak klasik takvim anlayışından çıkılıp adeta bir eser vücuda getirildi.

GENÇLİK VURGUSU
Rektörlük ise takvimle ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Üniversite yönetimi olarak fotoğraflar seçilirken, Atatürk’ün özellikle öğrencilerle ve çocuklarla birlikte objektiflerin karşısına geçtiği anları kullanmayı tercih ettik. Türk eğitim sürecinin daha iyi anlaşılması, algılanması ve anlatılmasında Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğraflar vazgeçilmez tarihi materyallerdir. Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Arşivimizde hem bilimsel hem de popüler bağlamda tüm ilgili çevrelerin bakış açılarını geliştirebilecek çok sayıda fotoğraf bulunuyor. Fotoğrafların depolarından çıkarılarak araştırmacıların hizmetine sunulması ve kamuoyu ile paylaşılması, üniversitenin toplumla iletişimi açısından büyük önem arz ediyor.”
http://www.iha.com.tr/haber-ataturkun-bilinmeyen-fotograflari-525186/

İlkokuldayken nerden aklıma geldiyse bir atatürk fotoğrafları dosyası yapmıştım. Uzunca bir süre bulduğum her fotoğrafı dosyaladım. Şimdiki gibi internet falan yok, kütüphanelerde saatlerce bende olmayan fotoğraf aradığımı bilirim. Ailede herkes bilirdi ellerine geçen fotoğrafları bana gönderirlerdi. O dönem amcam kültür bakanlığında çalışıyordu, bana arşivden bir sürü bilinmeyen fotoğraf getirmişti. Hala saklarım, hem çocukken yaptığım bişey hem de çevrenin yardımıyla yıllar içinde yapılmış güzel bir arşiv oldu benim için.

Çok zevkli bir adammış Atatürk, karakteristik herkesten farklı bir yüzü var.
İyi ki tanımışız seni ATA'm En Büyük TÜRKİYE
hem de çok zevkli.
Şişli'deki evi müze olarak kullanılıyor.
Görmediyseniz gezmenizi tavsiye ederim .
İç çamaşırlarından havlularına,ayakkabılarından silahlarına kadar bir dolu eşyası var ve o kadar kaliteli ve şık ki.
Zamanında İngiliz Kralının eğilip mantosunu öptüğü bir adamdan bahsediyoruz.
İnsanın hayran olmaması mümkün değil.

Ben Ata'nın en çok Ülkü'lü resimlerini seviyorum ,baklava desenli süveterini seviyorum.
Salıncakta çektirdiği pozu da harika.

Gurur duyuyorum onunla ben.
Kızım da aynı şekilde.

Ne yapalım şimdi biz de "Erdoğan fotoları olsa bu başlık uçardı, neredesiniz?" diyelim mi? :KK53: Bu şekilde, çeşitli başlıklarda sitem olduğunu hatırlıyorum çünkü.

Salıncakta sallanırken çekilen fotosuna bayılırım, çocuklar gibi şen :KK200:

hem de çok zevkli.
Şişli'deki evi müze olarak kullanılıyor.
Görmediyseniz gezmenizi tavsiye ederim .
İç çamaşırlarından havlularına,ayakkabılarından silahlarına kadar bir dolu eşyası var ve o kadar kaliteli ve şık ki.
Zamanında İngiliz Kralının eğilip mantosunu öptüğü bir adamdan bahsediyoruz.
İnsanın hayran olmaması mümkün değil.

Ben Ata'nın en çok Ülkü'lü resimlerini seviyorum ,baklava desenli süveterini seviyorum.
Salıncakta çektirdiği pozu da harika.

Gurur duyuyorum onunla ben.
Kızım da aynı şekilde.
Şişli'deki evine gitmemiştim, Dolmabahçe Sarayını gezdim ama benim gittiğim zamanlarda odasını açmıyorlardı göremedim:( şimdi arada bir de olsa açıyorlar galiba, nasip olursa bir İstanbul ziyaretimde gidip görmek isterim.
Bende salıncaktaki pozunu seviyorum. Gözleri hem gülüyor hem hüzünlü.

Atatürk minnet duyduğum insan, bayrağımız gönder'de, vatanım diye üstüne bastığım topraklarımız var, benim için dünyadaki cennet.

Back