Pulmonoloji - Göğüs Hastalıkları Astımın ruhsal boyutu

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.373
60
krizinin ortaya çıkmasında ruhsal etkenlerin rolü artık kabul edilmiştir. Ama alerjik görüntülerle özellikleri arasındaki ilişki günümüzde de aydınlatılamamıştır. Bu alanda yapılmış bazı çalışmalar histerik ve dengesiz kişilerde daha fazla astım görüldüğünü ortaya koymuştur. Daha yeni bazı çalışmalar astımı olan kişilerle sağlıklı kişiler arasında bazı ka*rakter farklılıkları olduğunu doğrulamıştır. Ama alerjik kişilerde ortaya konan kişilik bozuklukları olgudan olguya farklı olduğundan bunları bir tabloda top*lamak ve ortak ruhsal özellikleri saptamak zordur. Gene de, bu değişik kişilik*lerde ortak olan bazı noktalar vardır ve bunlar başlıca üç başlıkta özetlenebi*lir:
• doymak bilmez bir açgözlülük, hırslılık
• saldırganlık
• ruhsal çöküntü.
Bu psikolojik özelliklerin bilinmesi, hekim ile hasta arasında doğru bir ilişki kurulması ve başarılı bir tedavi olanağı açısından büyük önem taşır. Astımlı hasta hekimden bir destek arar. Hekim hastaya karşı güven verici ve ikna edi*ci bir tutum almalıdır.
Ağır astım krizi geçiren ve bu nedenle hastanelerin reanimasyon servislerine kaldırılmaları gereken hastalar, tipine ve hastanın hastalığa karşı tu*tumuna göre iki gruba ayrılırlar: İlk gruptaki hastalar astıma karşı büyük bir güçle savaşırlar, tıkalı olan solunum yollan aracılığıyla en fazla havayı solu*yabilmek amacıyla büyük bir enerjiyle solurlar; ötekiler İse aksine boğulma (asfiksi) sendromuna hiç direnmezler. Bu hastalar için soluma biçimi gerçek bîr ifade yöntemi oluşturur.
Astmatik kişiler genellikle, üyeleri arasında değişik bir ilişki olan aüelerden gelirler. Bazen hasta aile üyelerinin kurbanıdır ve onların istemlerine uyar, ba*zı durumlarda ise anne baba astımlı hastanın kurbanıdır. Hasta, başta annesi olmak üzere tüm aile üyelerini, hastalığını kullanarak ha*rekete geçirir. Bazı hastalar ise bulunduktan ortamın, aşırı koruyucu ve otori*ter annelerin kurbanı olabilirler
 
Yani bronşial astım belki psikolojik çöküntü vs.nedeniyle tetikleniyor olabilirde allerjik astımın onunla hiç alakası olduğunu düşünmüyorum...Yani bir şeftali yediğimde elim yüzüm hatta ilerki dakikalarda dilim şişiyorsa bunun psikolojik boyutumu olur...
 
merhaba arkadaslar bende astim hastasiyim kizima hamileyken oldum bu astim denilen illet seye ((ben suanda piskolojikmen hic iyi degilim cunki 1haftadir surekli kirize giriyorum doktoruma gittim kullandigim ayni ilaclara devam etmemi soyledi kullandimda bu arada orucumuda bozmak zorunda kalmistim kendimi iyi hissettim biraz ve oruca baslayayim dedim bugun saat aksamin 5sine kadar iyi tuttum ama 5te bi oksurukle geldi bu illet sey bozmak zorunda kaldim orucuumu...arkadaslar bana solermisiniz bu hastalik hicmi iyilesmicek hayatimin sonuna kadar ben hep ilaclarlami gezicem 1hafta oncesine kadar cok iyiydi hayatim bu kirize girince hayatim berbat oldu icime bi korku dusuyor boyle olunca olucem ben bu hastalik beni oldurucek diye kendi kendime piskolojimi alt ust ediyorum (((offfffff birde kirize girince ne yapayim fikir vere bilirmisiniz bildiginiz bi yontem varmi cok kotu panik oluyorum
 


Doktorun tavsiyesine uy sakın ilaclari birakim falan deme, düzelecek Astimla normal bir hayat mümkün sadece kendini kollicaksin ve ılaclarini düzenli kullanacaksin.

Arti artik Tatillerini Saroz körfezinde mesela Havasi Astimlilara iyi gelen yerlerde gecir, ben bir kac yıldır saroz Körfezine gidiyorum. Yazlık Kiralaya biliyorsun oralardan bir kac günlüğne.
Havasi çok iyi temiz oranin.

Tabiki başka yerlerde var bir araştır derim.

 
benimde astımım var ve daha çok psikoljik olarak ataklarım oluyor.mesela ağladığımda çok üzüldüğümde resmen boğuluyorum.tempolu yürüyüşlerimi artık yapamıyorum.alanya kemer gibi bol nemli olan yerlerde tatilim rezil geçiyor çünkü sesim bile kısılıyo nemden dolayı..normalde çok rahatsız diilim aslında ama ruhsal bi çöküntü yaşarsam nesef almam zorlaşıyo.demekki benimki psikolojik diye düşünüyorum.
 


Olabilir bende üzüldüm zaman astim krizine daha meyilli oluyorum.

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…