Pulmonoloji - Göğüs Hastalıkları Astım Atağı Nasıl Gelişir, Neler Atağı Tetikler?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.017
30.373
60
Bir astım atağı sırasında normal hava akımı kısıtlanır, nefes almada güçlük ortaya çıkar.Akciğerlerimizdeki bronşiyal tüplerin etrafını saran kaslar, nefes darlığı olduğunda kasılmaya başlar, ek olarak havayolları dokusundaki iltihap nedeniyle ortaya çıkan ödem hava yollarını daraltır.”Bronkospazm” olarak adlandırılan bu durum , hırıltı ile kendini gösterir.

Ödem, iltihap ileri düzeyde ise akciğerlerdeki bezler aşırı salgı üreterek darlığa katkıda bulunur.Bu durum sık tekrarlandığında hava yollarında kalıcı doku değişiklikleri meydana gelir.Astımlı hastalar bu durumu çeşitli şekillerde tanımlamaktadır ; göğsümüzün üstünde bir fil oturuyor, boğazımıza yapışan iğne gibi şeyleri bir türlü çıkaramıyorum, göğsümde sürekli miyavlayan bir kedi yavrusu var.. gibi

Astım Ataklarını Neler Tetikleyebilir?

Egzersiz , soğuk hava, bazı ilaçlar
Üst solunum yolu enfeksiyonları
Ani gülme, ağlama gibi emosyonel durumlar
Mesleki maruziyet
Gastroözofageal reflü
Alerjanlr ( polenleri hayvan tüyleri, ev tozları, hamamböceği artıkları, mantarlar )
İrritanlar ( Soğuk hava, aşırı kokuya neden olan kimyasallar, parfümler, temizlik maddeleri )
Hava değişiklikleri
Sigara dumanı

3 kere geçirdim

birincisi nemdendi, hava değişimi diyelim, nemli bir ile gittim ve sonuç nefesim oksijen tüpüydü
ikincisi polen zamanında her zaman yaşadığım yerde oldu, ama bir kere aşırı nem tetikledi ya, artık her şeye nefessiz kalmaya başladım, üzerime öküz oturmuş gibi oldum, ciğerlerime şiş saplamam gerekiyordu nefes alabilmem için neredeyse, neyseki oksijen tüpü yine yardımıma koştu
üçüncüsü gülmekten oldu, :KK60: evet o kadar çok güldüm ki kasılıp kaldım :KK60:

10 sene iğne tedavisinden sonra şuan o astımı tetikleyenlerin bir tanesini bile vücudum artık önemsemiyor, etkilenmiyorum hiç, ama buradan ege üniversitesi doktorlarına teşekkürlerimi iletiyorum, sayelerinde rahat nefes alabiliyorum :81:

ikizlerimdede astım var enfeksiyon sonrasında ataga girdiler
bazen cok gülerlerse yada cok fazla hareket hoplayıp zıplarlarsa öksürük oluyor
sıkıntılı bir hastalık
sürekli takip ediyoruz

benide soğuk hava etkiliyor soğuğa çıktığım an öksürük krizine giriyorum.

malesef annemde de var bu hastalık,, anneannemde de..
genetik mi :S

hastalık genetikmiş ve bulasıcı degılmıs, ozellıkle annede varsa cocuguna gecme ıhtımalı yuksekmıs.ne berbat bır hastalık gecelerı uyutmuyor cevrenızdekılerıde uyutmuyor.benımde annem astım cok uzuluyorum bu duruma nefes almakta zorlanıyor sureklı her gece krız gecırıyor :KK43: elımden bısey gelmıyor. bır onerınız varmı veya dr tavsıyenız varmı? Allah herkese sağlık versın.

yav kızlar. geçen haftalarda soğuk algınlığı geçirdim, bayaa ağır oldu 3 hafta bitti hala öksürüyorum. koku, sıcak ortamdan soğuk ortama geçince, soğuk ortamdan sıcak ortama geçince, güldüğümde, uzun süre konuştuğumda öksürük tutuyor. hadi bunlar soğuk algınlığı ndeniyle oluyor diyelim. normal zamanlarda da soğuk sıcak hava farkı öksürüğe neden oluyor bende. astım mı var bilemiyorum.

X