Merhaba, ben Tuvalet İletişimi kitabını okuyarak bezi bıraktırdım kızıma 18 aylıktı. Bu tuvalet eğitimi gibi değil asla katı değil. Size biraz özet geçmeye çalışayım kime önerdiysem direkt sonuç aldı. Şimdi çocuğunuzun yemek yeme, uyku zamanlarını nasıl anlıyorsunuz kendisi mi söylüyor “acıktım, uykum geldi” (bebekliğinden beri) ya sinyallerini öğrenmiştiniz yada rutin olarak aralıklarını hesaplayarak (yemek yiyeli iki saat oldu bi şeyler yedireyim gibi) bu da böyle bişey bebeğinizle iletişim kurmanız demek.
1. İlkinde altı tamamen çıplak olarak başlamalısınız (alıştırma kilodu, şort vs.bez hissi yarattığı için faydası olmuyor) ilk gün tamamen altı cıplak olacak ve tüm gün gözlemleyip not alacaksınız çişini yapmadan önce ne yapıyor (tabiki altına bırakacak ilk günler halı vs.önlemlerinizi alın) mesela benim kızım bacaklarını sıkıştırırdı sonra da salıverirdi.
2. Ne zaman çiş yapıyor örneğin; uyandıktan kaç saat yada dakika sonra yemekten ne kadar sonra ilk çişten kaç saat sonra diğerini vs bunları not edin. Zaten sinyal veriyorsa işiniz çok kolar vermiyorsa da tahmini zamanlardan anlayıp çişe götürün asla yarım saatte bir tuvalete götürmeyin, asla çişin var mı diye sormayın yok diyecek çünkü. Mesela 2 saat önce çiş yapmış oluyordu kesin çişi gelmiştir 2 saat oldu deyip elinden tutup oturağına oturtuyordum su sesi açıyordum telefondan falan yada ellerimi yıkıyordum lavaboda hop yapıyordu bi zaman sonra onu anladığını farkettiğinde sinyalleri güçlenecek zaten. 3.gün babası bile farkedip tuvalete götürmüştü.
3. En güzel yönü ise bezi bi kere çıkardın mı bi daha olmaz değil gün içinde 2 saat bile bunu yapıp sonra işinize döndüğünüzde bezini bağlamanız bile sorun olmuyor. Mesela ben evde bezsiz gezdirip dışarı çıkarken bez bağlardım kupkuru gelirdik yada bez olmasına rağmen sinyal verirdi tuvalete götürürdüm. Altı tamamen çıplakken 2 günde sadece 2 kez bile çişini tuvalete yaptıysa çıplakkenki eğitim tamamlanmış oluyor sonra etek, elbise, kargo pantolon ile aynı şekilde devam ediyorsunuz 2 gün sadece 2 kez yakalasanız bile sonra kiloda yada alıştırma kiloduna, sonra dışarıda, sonra gece şeklinde devam ediyor böyle bi yöntem. Hem stressiz, hem kolay, hem de travmatik olmadan, hem de katı değil. Yani çocuğunuzdan çişim geldi demesini beklemeyin siz onu takip edip yemek gibi uyku gibi geldiğini düşündüğünüz sürede götürün.