Aşk Ve Gurur

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.080
30.667
1.123
61
Konya

Aşk ve Gurur, taşralı bir beyefendinin kızı olan Elizabeth Bennett
ile varlıklı ve soylu toprak sahibi Fitzwilliam Darcy
arasındaki çatışmayı anlatır. Gerçi Jane Austen bu iki karakteri
birbirlerinin tuzağına düşmüş kişiler gibi sunar, ama “ilk izlenim”i
tersine çevirmekte gecikmez: Soyluluk ve servetten kaynaklanan
“gurur” ile Elizabeth’in ailesinin soylu olmayışı karşısında beslediği
“önyargı”, Darcy’yi mesafeli davranmak zorunda bırakır.
Elizabeth’in davranışında da hem özsaygının uyandırdığı “gurur”,
hem de Darcy’nin züppeliği karşısındaki “önyargı” etkili olur.
Zeki ve coşkulu Elizabeth yalnızca Austen’ın en çok sevdiği kadın
kahramanı değil, aynı zamanda bütün İngiliz edebiyatının
en çok ilgi uyandıran kadın roman kişiliklerinden biridir.

Sıradan insanların günlük yaşamlarını işleyerek romana
ilk kez belirgin bir modern nitelik kazandıran Austen’ın en sevilen
romanlarından biri olan Aşk ve Gurur’u,
Nihal Yeğinobalı’nın yetkin Türkçesiyle sunuluyor.

arka kapak yazısı:aşk ve gurur yüzeyde tatlı bir aşk hikayesi nefis bir sosyal komedidir.Aşk uğruna huyunu değiştiren bir genç erkekle,kararını değiştiren(önyargılarından sıyrılan) bir genç kızın öyküsü.derine inince,o enfes diyalog ve gözlemleriyle keskin bir sosyal komedi karşımıza çıkar.ama bunun da derininde Jane Austenin hayat görüşü yatmaktadır.uygarlık eşittir denge.Jane Austen insan enerjisiyle insan mantığının arasında denge kurulmasını uygar yaşam için zorunlu görmektedir

Kitabı okumadaım ama kitaptan uyarlanan filmi izledim.
Öylesine güzel bir aşkı anlatıyor ki...

gerçekte adı gurur ve önyargı(pride and prejudice)
kitabı da okudum (ve diğer jane austen romanlarının hepsini) filmini de izledim ve hatta hatta gurur ve önyargı'dan uyarlama diğer filmi de izledim...
bay darcy diyorum başka bişey demiyorum!!!!
ama elizabeth benet karakteri o kadar ironik, etrafını mükemmel gözlemleyen, yaşadığı dönemin "başarılı" evlilik yapma hırsı taşıyan kadınlarından farklı bir karakter ki...kız resmen şahsiyeti ve ukalalığa varmayan zekasıyla fitzwilliam darcy'i hallac-ı mansur ediyor...
herkes okumalı ve hatta akıl ve tutku, emma, umut parkı gibi diğer jane austen klasiklerini de yiyip yutmalı

1 günde bitirdiğim kitap:asigim:
bayılmıştımmm elimden bırakamamıştım annem kızmaya başlamıştı yeter artık biraz da sonra oku diye
biraz da küçüktüm o sebepten de bu kadar etkilenmiş olabilirim aşklarından:1rolleyes:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…