Aşık olduğunuzda beyninizdeki noktalar ne şekilde çalışıyor İşte cevabı…
Bilim insanları 100 kişiye yapılan fMRI (Fonksiyone Manyetik Rezonans Görüntüleme) taramaları karşılaştırarak insan beyninde oluşan değişimleri gözlemledi. Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme taramalarıyla ( fMRI ) aşık olan insanların kan akımı değişikliklerinin tespit edilerek beyin aktivitesinin ölçülmesiyle beyinde
‘romantik aşk mekanizmaları‘ adını verdikleri noktaların harekete geçtiği ortaya çıktı.
“KANIT NİTELİĞİNDE”
Bilim ve Araştırmayı yöneten Hefei Çin ve Teknoloji Üniversitesi’nden Profesör Xiaochu Zhang araştırmayla ilgili “Çalışmamız, beynin temel mimarisinin aşk sonrası yaşadığı değişikliklere kanıt niteliğinde” dedi. (Sol tarafta aşık değilken, sağ tarafta ise ‘aşıkken’ beyninizin hali)
fMRI NEDİR? : Fonksiyone Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI), MRI teknolojisinin en heyecan verici uygulamalarından biridir. Özelliği ise beyin fonksiyonlarının görüntülenmesini sağlamasıdır. Bu teknik, kandaki oksihemoglobin (oksijen bağlı hemoglobin) ile oksijenini yitirmiş deoksihemoglobinin manyetik özelliklerindeki farklılığa dayalıdır ve bu nedenle fMRI sinyali Kan Oksijenasyon Düzeyine Bağımlı Sinyal (Blood-Oxygenation-Level-Dependent signal – BOLD) olarak adlandırılır.
Sinirsel aktivite artması, aktive olan bölgede oksijen tüketiminde ve enerji metabolizmasında artışa neden olur. Bu, oksijenini yitiren hemoglobinin artmasına ve manyetik sinyalde küçülmeye neden olur. Bununla birlikte, yerel kan akımındaki artış ile saniyeler içerisinde oksijen tüketiminde artış olur. Beyin kan akımındaki artış, oksijen tüketimindeki artışın üzerine çıktığından oksi-hemoglobin artar ve sinyal büyüklüğünde bağıl artış görülür. Böylece istenen fiziksel veya zihinsel aktivinin beynin hangi bölge ya da bölgelerinden kaynaklandığını öğrenmiş oluruz.
Evlilik Aşk İlişkiler Hakkında Herşey İçin Tıklayınız
Erkekler Böyle Kadınlara Bayılıyor! Tıklayınız