• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Artvin 'milletin a... koyacağız' diyen işadamına karşı ayakta

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.691
698
http://odatv.com/artvin-direniyor-1602161200.html
Artvin 'milletin a... koyacağız' diyen işadamına karşı ayakta
Artvin’in Kafkasör yaylası Cerattepe bölgesinde AKP'ye yakın Cengiz Holding tarafından başlatılmak istenen madencilik faaliyetlerine karşı çıkan Artvin halkının mücadelesi devam ediyor.
artvin-direniyor-1602161200_m2.jpg

13.24

CHP'li Uğur Bayraktutan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Artvin’de madene direnenlere karşı polislere 'Vurun geçin' dediğini aktardı.

13.20

Cengiz Holding önünde basın açıklaması yapıldı.

CbVLxFjUkAAluek.jpg

CbVMXO2W0AAyQjx.jpg

CbVOkMOVAAEPtvc.jpg

12.50

Artvin'de Karadeniz İsyandadır Platformu üyeleri Cengiz Holding'in önüne yürüyor.

CbVJOkhUYAAKGvW.jpg

11.40

Polis Artvin'de madene karşı çıkan halka gaz bombaları ile müdahale ediyor.

CbU6VxdWcAAK5SI.jpg

CbU6N0KW8AAZUC_.jpg

07:00
Kolluk kuvvetleri de, direnişçiler de beklemeyi sürdürüyor.

CbT1YlfWAAA2yHz.jpg

CbT1XqFWIAADuf6.jpg

CbT1W9JWwAAW89T.jpg

06:25
Eylemciler şarkılar eşliğinde bekeleme devam ediyor.

06:05
Gün aydınlanırken direnişçiler beklemeye devam ediyor. Sabah saatlerinde gelen bazı destekçiler yürüyerek alana çıkıyor.

CbTr7TkWcAAdEb8.jpg

CbTr8I-WwAA5Fyg.jpg

CbTxe3zW8AM7gjw.jpg

05:41
Bölgeye çok sayıda asker ve polis ve jandarma sevk edildi. Bekleyen araçların çekilmesi için çekicilerin de getirildiği bildiriliyor.

Dün akşam saatlerinde bölgeye akın eden çevreciler uzun kuyruklar oluşturdu.

64917_33112_15022016235512_0(1).jpg

64917_33112_15022016235512_5(1).jpg

CbSJlgAWwAQoJ2W.jpg

CbSJj1uWAAQrPSc.jpg

CbSJip2XIAAWjSv.jpg

HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Yeşil Artvin Derneği üyesi avukatı Bedrettin Kalın, Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyeti başlatılması yönünde müdahale olacağı duyumunu aldıklarını belirterek, “Bu gelişme üzerine sivil toplum kurtuluşları ile bir araya geldik ve yaptığımız temaslarla duyumun doğru olduğunu öğrendik. Erzurum’dan ve Artvin’in bazı ilçelerinden jandarma güçlerinin bölgeye gelmekte olduğunu duyduk. Bunun üzerine tepkimizi göstermek için gerekli çağrılarımız yaptık ve Cerattepe’ye geldik. Şu anda yasal olarak müdahaleyi gerektiren hiçbir durum yok. Mahkeme keşif aşamasına geldi. Çok yakında keşif yapılmasını bekliyoruz. Bu aşamada Keşiften yapılacak müdahalenin hiçbir hukuk dayanağı da yok, mantığı da. Vicdanen de kabul edilecek durum değil. Birlik ve beraberliğimiz devam ettiği sürece Artvin halkı gerekli tepkiyi gösterecektir” dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, Artvinlerin kendi yaşam alanlarını savunmak için direniş gösterdiğini belirterek, "Umarım Artvin’de üzücü olaylar yaşanmaz. Umarım, güvenlik güçleriyle, cumhuriyetle, devletiyle barışık insanları karşı karşıya getirmezler. Artvin dünyanın en huzurlu kenti. Artvinlileri, Artvin’e, yaşam alanlarına, doğdukları coğrafyaya sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bugün Artvin için önemli bir sınav günü. Burada parti kimliği yok, siyasal düşünce ayrımı yok. Bugün hepimiz Artvin’in evlatlarıyız. Doğduğumuz kente sahip çıkacağız” diye konuştu.

Artvin'de çevrecilerin Cerattepe bölgesinde başlattıkları nöbet eylemi 21 Haziran 2015’den bu yana devam ediyor.

(Kaynaklar: DHA, @karadenizisyan)

Odatv.com

Nedir insanların kadının üstünden yaptığı çirkin siyasetin sebebi?
Nedir ülkemi karaya bulamak istememizin sebebi?
Somada 301 canımıza çok mu güzel sahip çıkabildiniz, çok mu güzel şartlar oluşturdunuz da yeni maden ocaklarını adamlarınıza taşeron olarak peşkeş çekiyorsunuz?
Tarih sizi affetmeyecek...

Ben halkın neden karşı çıktığını anlamadım. Zararlı bir iş mi yapmak istiyorlar ki? o_O

Farzedelim çok faydalı. Benim milletime küfredenler benim milletimin topraklarında ne işi var. Allah onun 2 dünyada 2 yakasını biraraya getirmesin diyorum sadece.
O konuya yorum yapmadım zaten haklısınız elbette.

Ama neden karşı çıkıldığını da anlamadım. Ocağı açacak adamın tavrı yüzünden mi yoksa başka bir sebep mi var. Bunu anlamadım.

Ama neden karşı çıkıldığını da anlamadım. Ocağı açacak adamın tavrı yüzünden mi yoksa başka bir sebep mi var. Bunu anlamadım.

Burda bazı siyasi oyunlar dönüyor. Benim yandaşim iyi senin yoldasin kötü olayları sanırım.
Bergama altın madeni olaylarını hatırlar mısın? Sonra bir sihirli değnek değdi; herşey düzeldi. Sonra iktidar cemaat kavgası ile yeniden gündeme geldi.

Benim babamda madencidir. Aynı sorunu biz de yaşadık.

nedenleri sıralayalım.
1. Altın madeni işletilmesi planlanan bölge, dünyanın '100 doğal ormanı'ndan birine sahip!

2.Eşsiz bir doğaya sahip Artvin, merkez bölgesinde bulunan Cerattepe ve aynı bölgede bulunan Genya Dağı ile, dünyanın 100 doğal ormanından birini barındırıyor.

12755.jpg
Sebebi ise, bölgenin madenciliğe elverişli olmamasıydı. Ancak başka sebepler de var;

• Artvin'in su kaynaklarının önemli bir kısmı o bölgede

• Maden ocağı faaliyet gösterdiği taktirde, heyelan riski var.

• 3. Her yaz gerçekleştirilen festivalleriyle, rengarenk doğası ile bilinen Cerattepe bölgesi için planlar bitmedi
4.
205 hektarlık Cerattepe ile 4156 hektarlık Genya Dağı maden alanı için 1.7 milyon ağaç kesilmesi planlandı

5. Kafkas ekosisteminin Türkiye’deki tek uzantısı ve doğal yaşlı ormanların son yaşam alanı

490-254.jpg

Artvin’in maden ruhsatı verilen bölgesi, flora ve fauna açısından eşsiz bir zenginliğe sahip, birçok endemik tür barındıran, Kafkas ekosisteminin Türkiye’deki tek uzantısı ve doğal yaşlı ormanların son yaşam alanı. Türkiye’deki en önemli yırtıcı kuşların göç yolu bu alandan geçiyor. Yırtıcı kuşlar Genya Dağı ve Kafkasör-Cerattepe’de konaklayıp yollarına devam ediyorlar.

Bu bölgedeki ormanlar dünyanın en yaşlı ve en zengin bitki örtüsüne sahip 25 eşsiz noktasından biri olarak gösteriliyor.

Hal böyle olunca, 2013 yılında bu 'doğa katliamı'na karşı insanlar sesini yükseltti: Altınsız olur, Artvinsiz olmaz!
artvin'e yapılacak bir maden tesisinin olası riskleri konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesinin ardından, Rize İdare Mahkemesi 2013 yılında maden ruhsatını iptal kararı verdi! (Kararın tam metni, kaynaklarda mevcuttur)

devam edelim,
Maden firmasından, Artvin Valiliği'ne ciddi miktarda bağış yapıldı.

1.7 milyon ağacın karşılığı 100 bin TL miydi? 17 Nisan'da düzenlenen Artvin Günleri'ndeki bu kafa karıştıran bağış, olayın farklı boyutlarını vurgular nitelikte.

CbVwTfTUAAAn4Jb.jpg:large

dBHCh4LL_bigger.jpg
Karadeniz İsyandadır ‏@karadenizisyan 4 sa.4 saat önce
Artvin Valiliği ve Cengiz İnşaat'ın yakınlığı tamamen "duygusal". Cengiz'e ait Eti Bakır'ın "bağış" belgesi

2015 yılında iptal edilen ÇED raporunu düzenleyerek, Orman Müdürlüğü, Valilik, Bakanlık ve bazı partilerin 'sessiz desteğini' alan firma son koz olarak askeri de devreye sokmaya kalktıysa da başarılı olamadı.

Fotoğraf: Zete.com

Tamam O okypete teşekkür ederim. Ben maden konusunda çok cahil gerçekten. Hiç bir şey bilmeyince internete de güvenemedim. Maden yapılırken üstünü etkilemiyor sanıyordum.

bu cengiz denen .....nın NÜKLEER SANTRAL ihalesini aldığını biliyormusunuz ?
adam dediğini yapacağa benziyor

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, memleketi Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde bir şirketin bakır madeni çıkarmak istemesi nedeniyle çıkan olaylarla ilgili gazetecilerin sorusuna, "Şu anda çok bilgim yok" yanıtını verdi.
Antalya'da 23 Nisan'da açılışı yapılacak dünyanın en büyük organizasyonlarından Expo 2016 Antalya'nın yönetim kurulu başkanı da olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 'Çiçek ve Çocuk' temasıyla Expo 2016'nın düzenleneceği Aksu İlçesi'ndeki 112 hektarlık sergi alanında yönetim kurulu toplantısına katıldı. Alandaki çalışmaları da inceleyen Bakan Faruk Çelik, gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Faruk Çelik'e, memleketi Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde bakır madeni çıkarmak isteyen şirketin araçlarını engellemek amacıyla bölgede sabahlayan ve barikat kuran eylemcilere polisin müdahalesi soruldu. Artvin'deki olaylarla ilgili bilgisi olmadığını belirten Bakan Çelik, "Dün bakanlığın bütçesi vardı, gece 02.00'ye doğru bitti bütçemiz. Öteden beri tartışılan bir konu ama şu anda Antalya'da bulunuyoruz, Expo'nun güzelliğini Türkiye'ye yaşatsak daha isabetli olur diye düşünüyorum. Diğer konuları Ankara'da başka vesilelerle değerlendiririz" dedi.

"YEMEK KOKUSU" SORUSU

Bakan Çelik, Expo alanında Türkiye'nin 7 bölgesini temsilen mimari tasarımlarıyla hazırlanan ve bölgesel yemeklerin sunulacağı restoranların yayacağı yemek kokusu için alınan önlemlere yönelik soruya ise önce çok şaşırdı. Bakan Çelik, "Yani bazen yemek kokularının da yabana atılır tarafı yoktur. Cezbetmesi gerekiyor ama onların çevresel anlamda bütün değerlendirmeler yapılıyordur, yapılacak. O yönüyle bir sorun olacağı kanaatinde değilim. Hava sirkülasyonu iyidir Antalya'nın" diye konuştu.

Expo 2016 Antalya'ya yönelik bilgiler veren Bakan Çelik, alanda inşa faaliyetlerinin tamamlanmak üzere olduğunu ve 23 Nisan'daki açılışa hazırlanıldığını kaydetti. 112 hektar alan üzerine kurulu bu alanda birçok inşaat faaliyetinin tamamlandığını belirten Çelik, şöyle devam etti:

"101 metre yüksekliğindeki kulenin kabası bitti. Şu anda cephe giydirmeleri devam ediyor. Ayrıca 6 bin 500 kişilik Türkiye'nin en büyük kongre merkezi tamamlandı. Yine 5 bin kişilik amfitiyatro bitti. Bitki heykelleri, tarım ve biyoçeşitlilik müzesi, biyoçeşitlilik parkuru, Anadolu mutfağı dediğimiz 7 bölgeye hitap eden restoranlar ve Expo göletinde fıskiyeler de devreye giriyor ve su tutmaya başladı. Çocuk adası, bilim teknoloji müzesi, ülke bahçeleri gibi son derece önemli mekanların bulunduğu bir alana dönüştü."

MART SONUNDA BÜTÜN İNŞAATLAR BİTECEK

Expo 2016'nın Antalya'ya çok önemli değer katacak bir mekan olduğunu belirten Çelik, bu konuda şöyle konuştu:

"6 ay açık kalacak ve binlerce, milyonlarca yurtiçinden ve yurtdışından insanın katılımını bekliyoruz. Antalya turizmin merkezi, kalbi. Antalyamıza bu zor dönemde, yaşanan konjonktörü biliyorsunuz, turizm anlamında da çok ciddi katkı sağlayacağı inancındayım. Ayrıca bahçecilik sergisi olması nedeniyle Expo 2016 Antalya, çevre bilincine çok ciddi katkı sunacaktır. Yoğun şekilde bazen 2, bazen 3 vardiya çalışmalar devam ediyor. Mart sonunda bütün inşaat faaliyetlerini kule hariç bitirmiş olacağız. 1 Nisan itibariyle hiçbir inşa, yapım faaliyetinin olmadığı, 23 gün boyunca bazı denemelerin, aksaklık var mı yok mu diye bir test dönemi olacak. İnşallah 23 Nisan'da görkemli bir açılışı burada gerçekleştireceğiz."

KATILIMCI ÜLKE SAYISI 28 OLDU

Bu dev projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesine aldıktan sonra çok önemli gelişmeler olduğunu anlatan Bakan Çelik, güzel bir eser deyip geçilmemesi gerektiğini, kalıcı bir eser olduğunu söyledi. Yatırım maliyetinin 1.5 milyar TL'nin üzerinde olduğunu da kaydeden Çelik, bahçe kuracak ülke sayısı bakımından sözleşme imzalayan ülke sayısının 28'e yükseldiğini açıkladı. Çelik, şöyle devam etti:

"1.5 ay önce 12 ülke vardı. Sayın cumhurbaşkanımızın himayeleri son derece etkili, her alanda olduğu gibi bu alanda da çok büyük destekleri oldu ve 28'e ulaştı. Son 15 gün içinde 7 ülke sözleşme imzaladı. Önümüzde yine sözleşme imzalayacak ülkeler var. Büyük ihtimalle 35'i yakalayacağız gibi görünüyor. Umarım mahcup olmayız. Ama 44 ülke katılabileceğini ifade etmişti. Arkadaşlarımız teknik düzeyde çalışmalarını sürdürüyor ve daha çok sayıda ülkenin katılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor."

'ÇEVREYE FECAATE MÜSAADE ETMEMEK GEREKİYOR'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Antalya'da Expo 2016 Antalya'nın yönetim kurulu toplantısının ardından soru üzerine Artvin'de yaşananlarla ilgili olayların dün gece iletildiğini,ancak takip edemediğini söyledi. Bu yüzden bilmediğini de belirten Faruk Çelik, "Ama bildiğim bir şey var, tabi o bölge önemli. Artvin coğrafi olarak toprağın kıt olduğu bir coğrafya, madenlerin de zengin olduğu bir ilimiz. Madenlerimiz alınmasın, çıkarılmasın gibi bir yaklaşımı ben doğru bulmam. Orada daha önce yapılan vahşi bir maden çıkarma modeli üzerinde duruluyordu. Bunun olmayacağını meclis kürsülerinde de dile getirdim. 'Bu olamaz' dedim. Orasının tahribi sözkonusu olamaz" dedi.

O GÜZELİM TABİAT TAHRİP EDİLECEKSE DOĞRU DEĞİL
Daha sonra yapılan çalışmada altın rezervinin olduğunun ifade edildiğini kaydeden Bakan Çelik, şöyle konuştu: "Bakır, altın alınırken teknolojiyi kullanarak alınması konusunda değerlendirmeler yapıldı. Şimdi bu olay ideolojik, hissi değil. Maden, altın, bakır var mı, bu alınır ama çevreyi tahrip etmeyecek şekilde. Şimdi ifade edilen o. Deniyor ki, bakır ve altın madeni alınıp yerine toprak dolgusu yapılacak. Yani orada hiçbir işleme, siyanür ve benzeri işleme olmayacak. Ham maden alınıp, vagonlarla ve teleferikle, teleskilerle oradan alınacak deniyor ise eğer çevreye bir zararı yok ise. Ben projeyi görmedim, bilmiyorum. Yani karşı çıkmak değil ne yapılacağına bakmak gerekiyor. Eğer orada gerçekten maden, çevre olduğu gibi o güzelim tabiat tahrip edilerek bir maden çalışması olacaksa tabiki bu doğru değil. Buna katılmak doğru değil. Ama o projenin artık o eski proje olmadığı, oradan yalnız madenin alınıp, alınan madenin yerine toprağın doldurulacağı ve çevre tahribi olmadan madenin alınması olayı olduğu, işlemesinin başka yerde yapılacağı ifade ediliyor ise, oturup projenin görülmesi gerekiyor."

Her konuyu ideolojik bir tartışma haline getirmenin de doğru olmadığını dile getiren Faruk Çelik, "Anlatılanlar çerçevesinde çevreye bir tahribat sözkonusu değilse, orada altın madeni çıkarılmasıyla ilgili siyanür ve benzeri çalışma olmayacak ise, ağaçlar kesilmeyecek, çevre tahrip olmayacak ise madeni çıkarma tekniği varsa, çıkarıp vagonlarla veya teleferik sistemiyle bu gidecekse maden alınsın, toprakta doldurulsun. Ama bunun dışında bir şey oluyor ise, çevreye fecaat sözkonusu ise bunada müsaade etmemek gerekiyor. İçeriği tam bilmediğim için bu çerçevede bir değerlendirmeyi doğru buluyorum" diye konuştu.

"FARUK ÇELİK ‘KENT YOK OLUR’ DEMİŞTİ"
CHP milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 2001 yılında parlamentoda yaptığı bir konuşmayı da anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Faruk Çelik o dönem milletvekili. Parlamentoda bir konuşma yapıyordu. Tutanakları bende. Aynen şöyle söylüyor; ‘Artvin Cerattepe’de maden çıkarsa bu Artvin için cinayettir, bu kenti yok edecek bir girişimdir’. Bunun altındaki imza Faruk Çelik’e ait. Bu bir gazete demeci değil. Faruk Çelik o yıllarda, Cerattepe’deki maden girişiminin kenti yok edeceğini söylemiş. Konuşmanın orijinal metni bende. Kendisine parlamentoda sordum; ‘sayın bakan konuşmanızın arkasında mısınız?’ dedim. ‘Evet’ dedi."
Mehmet ÇINAR-Mehmet KILIÇASLAN/ANTALYA, (DHA)

Bu arada bu cerattepe olayını atv sabah gibi ak partiye yakın medya kuruluşları sanki halk orada hainlik yapıyormuş gibi yansıtıyor. Ama oradaki insanla partiden bağımsız bu işe karşı çıkıyor. Ben Artvinliyim AKP lisi de CHP lisi de MHP lisi de karşı ve sokaklarda tüm tanıdıklarım. Hepsi sosyal ortamlarda aynı gönderileri paylaşıyor. Hatta ak partili belediye başkanı da istemiyor ama onun elinde olan bir şey değil. Artvinde siyasi görüşten bağımsız kimse madeni istemiyor. Eğer madeni yapmakta ısrar ederlerse AKP bi sonraki seçimlerde Artvini zor alır.

Maalesef madenciliğin her kolunda doğanın tahrip edilmesi var. Ama maalesef bir tarafta da para var.
Dünyadaki tüm savaşlar zaten para için olmuyor mu?
Yine para kazanacak.

Back