Aromalı Otlar

Stella

İyiki yapmışım :)
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2008
3.791
7
...

Yemeklere çeşni ve lezzet katmak için kullanılan bütün güzel kokulu bitkileri mutfakta aromalı otlar olarak anıyoruz. Bu bitkilerin bazen nane, fesleğen, mercanköşk ve tarhunda olduğu gibi yapraklarını; kapari ve latinçiçeğinde olduğu gibi çiçeklerini; dereotu, anason, kimyon, kişniş ve hardalda olduğu gibi tohumlarını; ardıçda olduğu gibi meyvesini; bayır turpunda olduğu gibi kökünü; yabani kekik ve melekotunda olduğu gibi saplarını; soğan ve sarmısakda olduğu gibi soğansı kısımlarını ve bazen de maydanozda olduğu gibi yapraklarını ya da saplarını kullanırız. Besin değerleri yüksek olmamakla birlikte, aromalı otlar ilk çağlardan beri dünyanın her yerinde yemek pişirmede yaygın bir biçimde kullanılmışlardır. Birçok yemekte aromalı otlar malzemenin ayrılmaz bir parçasını oluştururlar. Sarmısaksız bir yoğurt sos ya da aioli, soğansız bir patates salatası, maydanozsuz bir tepsi böreği harcı düşünülemez.
Aromalı otlar taze ya da kurutulmuş olarak kullanılabilirler. Eğer tarif özellikle kurutulmuş olanı gerektirmiyorsa daima taze aromalı ot tercih edilmeli. Aslında her ot için ayrı hassas ölçüler bulunmakla birlikte, genel bir kural olarak bir ölçü kurutulmuş aromalı otun kokusunun üç ölçü taze aromatik otun kokusuna eşit olduğunu söyleyebiliriz

,
,
,

Adaçayı:Ege bölgesinde çayı yapılan bir aromalı. Ot özellikle ciğer ve sosise lezzet katar . Spagetti ve soslarında çok kullanılır. Kebaplarda kullanımı tavsiye edilir. Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır
Anason:Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur. Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır.
Ardıç:Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır.
Biberiye:Sarmısak ve şarap ile mükemmel bir uyum gösterir.
Defne:Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda ayrıca bazı turşu ve konservelerde kullanılır.
Dereotu:Maydanozdan sonra Türk mutfağında en yaygın olarak kullanılan taze ot. Özellikle salatalarda ve dolma içlerinde mutlaka yer alın .
Fasulye otu:Özellikle kuru fasulye ya da diğer baklagiller pişirirken katılırsa lezzet veren bir ottur.
Frenk fesleğeni:Nanegillerden tropik kökenli bir ot. Domatesle mükemmel bir uyumu vardır.Patlıcan ve biberli yemeklerle de önerilir. Sarmısakla birleştiğinde biberli bir tat kazanır.
Frenk maydanozu:Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı. Kokusu daha hafifdir. Süslemeye çok uygundur.
Kekik:Her türlü et yemeği, baklagiller,havuç ve salatalık gibi sebzelerle önerilir..Tadını koruyabilmesi için yemeğe pişirmesine yakın konur.
Kerbel (bir maydanoz türü):Salatalarda ve özellikle lahana salatasında kullanılır, balıkların yanında dekor olarak servis yapılır.
Mercan köşk:Kekiğe çok yakın taze bir ot. Salatalarda olduğu gibi her türlü et yemeği , baklagiller, havuç ve salatalık gibi sebzelerle önerilir.Tadını koruyabilmesi için yemeğe pişmesine yakın konur.
Maydanoz:Her türlü salata ve yemekte kullanılan en yaygın taze aromalı ot. Maydanozun köklerinin de kokulu olduğu unutulmamalıdır.
Melisotu (Limon çiçeği) :Salata veya meyveler ile kullanılır.
Miskotu:Kaz, ördek, yılan balığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur.
Nane:Ferahlık veren bir taze ot. Sebzelerden taze patates ve bezelye ile etlerden koyun ve kuzuya çok yakışır. Cacık ve bazı salatalarda kullanılır.
Pimpinel (bir anason türü):Çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır. İsterse salatalarda da kullanılabilir.
Rezene:Anason kokulu bit ot salatalarda kullanılır.
Tarhun :Kuvvetli ve acımsı bir tadı olan Ortadoğu kökenli bir ot. Bearnez gibi bazı soslarda vazgeçilmez bir yeri vardır. Herhangi bir rosto et yapılırken de kullanılır.
 
Son düzenleme:
X