Arkadaşımı yanlış mı yönlendirdim?

kitapkurdu1991

Üye
Kayıtlı Üye
27 Ekim 2024
252
635
18
Arkadaşım bir Schengen ülkesine bilet almış ama başka bir Schengen ülkesinden aktarma yapacak. Vizesi tek girişlik. Benim bildiğim kadarıyla vize hangi konsolosluktan alındıysa ilk önce o ülkeye giriş yapmak gerekiyor. Yani A ülkesinden aldıysan önce A'ya gireceksin. Aksi hâlde sınır görevlilerinin inisiyatifine kalmış geçirip geçirmemek.

Ama arkadaşım önce B ülkesine girip sonra A ülkesine gidecek. O yüzden dedim ki bak iyice araştır sonra sorun çıkmasın. O da strese girdi epey 😅 Pazartesi gidiyor. Durduk yere kızı strese mi soktum? Bir tecrübesi olan varsa ekran görüntüsü alıp ona da atacağım.

Aldığı ülkeden girmesi gerekiyor. Ben hic vize almadim ama eşimle birlikte yurtdisina cikarken daha önce esime schengen almistik ve once aldigimiz ulkeye girdik multi yani çok girisliydi farketmiyor alinan ulkeden girmek gerekiyor biz oyle yapmistik. 🙄

Son düzenleme:
Aynen dediğiniz gibi tabi risk alıp başka ülkeden aktarma yapabilir ama yine dediğiniz gibi görevlilerin inisiyatifine kalmış.
Çok defa ülkelere giriş çıkış yaptım bir kere dediğiniz problemi yaşadım ama uçuş görevlileriyle. Vizemi aldığım ülke ile giriş yapacağım ülke farklıydı ama gideceğim şehire en yakın havalimanı da bilet aldığım yerdi. Hostes check in yapmadı, amire yönlendirdi o da yapmadı görevliler başımda toplanıp ne yapacaklarını tartıştılar en son pasaport polisi gelip sorun olmayacağını daha önceki vizelerimi çok iyi kullandığımı ve mazeretimin makul olduğunu söyledi de çıkış yapabildim.

Arkadaşım bir Schengen ülkesine bilet almış ama başka bir Schengen ülkesinden aktarma yapacak. Vizesi tek girişlik. Benim bildiğim kadarıyla vize hangi konsolosluktan alındıysa ilk önce o ülkeye giriş yapmak gerekiyor. Yani A ülkesinden aldıysan önce A'ya gireceksin. Aksi hâlde sınır görevlilerinin inisiyatifine kalmış geçirip geçirmemek.

Ama arkadaşım önce B ülkesine girip sonra A ülkesine gidecek. O yüzden dedim ki bak iyice araştır sonra sorun çıkmasın. O da strese girdi epey 😅 Pazartesi gidiyor. Durduk yere kızı strese mi soktum? Bir tecrübesi olan varsa ekran görüntüsü alıp ona da atacağım.
aktarması hemen peş peşe mi?
bir de mantıklı bir aktarma mı?

atıyorum direkt uçuşun az olduğu, küçük bir ülkeden vize aldı da almanya gibi sürekli direkt uçuş olan bir yere mi gidiyor önce?

şimdi aslında illa o ülkeye gitmesi lazım diye bir kural var mı -kağıt üzerinde- ?
yok
ama

Türkleri zaten almak istemedikleri için gıcık olup sorun çıkartmak isteseler çıkartırlar m? evet, neden olmasın. İşin yasal kısmı maalesef ki böyle.

bir de aslında mesela 3 gün bir ülkede 5 gün başka ülkede kalacaksa fazla kalacağı ülkeden alması gerekir, durum buna uyuyorsa buna göre bir başvuru yapmış mı ?

Vizeyi aldığı ülkenin ilk giriş olması gerekiyor.
öyle bir kural yok
uzun kalacağı ülkeden almış olması yeterli,

hatta kural "main destination of your trip" der yani o veya bu nedenle benim main destination'ım longest stay değil diye bir şey iddia edebiliyorsan o bile net bi kural değil.

öyle bir kural yok
uzun kalacağı ülkeden almış olması yeterli,

hatta kural "main destination of your trip" der yani o veya bu nedenle benim main destination'ım longest stay değil diye bir şey iddia edebiliyorsan o bile net bi kural değil.

Valla THY gayet almadı counterda dakikalarca yolcuyla tartıştılar gözlerimle gördüm. Elinde Italya vizesi olan bir vatandaşı Almanya uçağına kabul etmediler. Inişteki vize kontrolüne ulaşamıyorsun bile, uçağa almıyorlar.

Valla THY gayet almadı counterda dakikalarca yolcuyla tartıştılar gözlerimle gördüm. Elinde Italya vizesi olan bir vatandaşı Almanya uçağına kabul etmediler. Inişteki vize kontrolüne ulaşamıyorsun bile, uçağa almıyorlar.
bu konularda bizimkiler kraldan daha kralcı maalesef, ancak böyle bir kural yok, o kişi gitse tazminat açsa aslında alır. geçerli vizesi var mı var, sana ne ilk nereye uçmuş. Elin Jamaikalısını alırlar, Türk'ü almazlar aynı durumda uçağa.

bizim halkımız da hakkını aramasını bilmediği için o sırada uçak da çooooktan kalktığı için, geçmiş olsuna geliyor durumlar.

o kişi de 5 gün almanyada kalcam sonra 15 gün italyada kalcam uzun kalışım orası da mi dememiş, ne olmuş bilmiyorum ama çok daha saçma şekilde geçerli oturumu varken (bak vize demiyorum oturum diyorum) alınmayan da gördüm ben

aktarması hemen peş peşe mi?
bir de mantıklı bir aktarma mı?

atıyorum direkt uçuşun az olduğu, küçük bir ülkeden vize aldı da almanya gibi sürekli direkt uçuş olan bir yere mi gidiyor önce?

şimdi aslında illa o ülkeye gitmesi lazım diye bir kural var mı -kağıt üzerinde- ?
yok
ama

Türkleri zaten almak istemedikleri için gıcık olup sorun çıkartmak isteseler çıkartırlar m? evet, neden olmasın. İşin yasal kısmı maalesef ki böyle.

bir de aslında mesela 3 gün bir ülkede 5 gün başka ülkede kalacaksa fazla kalacağı ülkeden alması gerekir, durum buna uyuyorsa buna göre bir başvuru yapmış mı ?
Arada 4 saat var. Aktarmalı almamış.🤦🏻‍♀️ Biletleri ayrı ayrı almış yani farklı hava yolları. Niye öyle yaptı bilmiyorum herhalde ekonomik diyedir. Norveç'e gidecek ama önce Belçika'ya almış. Halbuki vizesi Norveç konsolosluğundan. Dış işleri bakanlığının sitesinde şöyle bir duyuru bulduk ama uygulamada da böyle midir hiç bilmiyorum.

"Schengen Bölgesine Seyahat Edecek Vatandaşlarımız İçin Duyuru

Schengen vize rejimi yönetmeliği gereği, vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunmaktadır. Örneğin, İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün olmamaktadır."

Paraya kıyıp bileti değiştirsin. 2 uçuş da tek bir bilet üzerinde olsaydı sorun olmazdı ama biletleri ayrı ayrı alması sorun çıkarabilir. Norveç shengen ulaşıma dahil ama AB ülkesi değil. Cherry nin dediği doğru. Ben de şahit oldum bu duruma. Temmuz 2024 itibarıyla hele Almanya resmen kapattı sınırları. Komşu AB üyesi karadan girişlerde bile pasaport kontrolüne başladı. Pasaport polisinin inisiyatifinde artık. Seyahat rotasına otele dönüş biletine bakıp elli soru soruyorlar. Yok derse giremiyorsun geri gönderiyorlar. Daha uçağın kapısında başlıyorlar pasaport kontrolüne. Vizen olsun olmasın pasaport polisinin ülkeye almama hakkı var ve artık vizeyi nereden aldıysan oraya git olayı gerçek. Schengen kağıt üstünde kaldı.

Son düzenleme:
Arada 4 saat var. Aktarmalı almamış.🤦🏻‍♀️ Biletleri ayrı ayrı almış yani farklı hava yolları. Niye öyle yaptı bilmiyorum herhalde ekonomik diyedir. Norveç'e gidecek ama önce Belçika'ya almış. Halbuki vizesi Norveç konsolosluğundan. Dış işleri bakanlığının sitesinde şöyle bir duyuru bulduk ama uygulamada da böyle midir hiç bilmiyorum.

Schengen vize rejimi yönetmeliği gereği, vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunmaktadır. Örneğin, İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün olmamaktadır."

Belcikaya önce gitmek asiirii onemliyse keske oradan vize alsaymiş yani ya da boşuna aksiyon yaşamaya gerek yokmuş Stressi ve acaba ne olacak diye dusunmesi bile keyf kacirici bir şey.

Belcikaya önce gitmek asiirii onemliyse keske oradan vize alsaymiş yani ya da boşuna aksiyon yaşamaya gerek yokmuş Stressi ve acaba ne olacak diye dusunmesi bile keyf kacirici bir şey.
Ben de uyardım bu şekilde. Hatta hostes bir arkadaşıma da sordum, o da dedi ki bagaj almazsa yanına beeeelki inisiyatif kullanırlar. Bagaj almam lazım dedi.

Havaalanında durumlar böyleyse muhtemelen kapıdan dönecekler. Erkek arkadaşıyla gidiyor ikisinin de durum aynı. Paraya kıyıp bilet değiştirmezse kat kat parası yanacak. Ben ileteyim buraya gelen yorumları da kendi planlasın artık. 🤷🏻‍♀️

yani sınırdan otobüsle geçcem, aynı firmadan aktarma var vs, hiçbiri tutmuyor. norveç belçika ne alaka olmuş.

ya öyle bir mecburiyet filan da yok

tüm dünyaya farklı Türklere farklı mı bu yönetmelik?

ugandalı gidebiliyor farklı ülkeye ilk, sen ben gidemiyoruz. e aynı vizeyi aldık? ya da eskiden biz de gidiyorduk, yönetmelik yeni de değişmedi.

bizimkiler de popoları yetmediği için yönetmelik vırt zırt diyor.

yani kısacası yasal olarak öyle bir "ilk girdiğin yerden alcan kuralı" var mı yok

tek kural var "ana seyahat amacın olan ülke için vize al" diyor kural bu kadar.

ama uygulamada adam isterse seni ülkeye hiç almaz, vizen varsa mutlaka girersin diye bir kaide de yok. keyfi bilir.

bizim havayollarımız da "bak adamlar oradan almıyor biz geri taşımak zorunda kalıyoruz" (havacılıkta bunun mecburiyeti var) bari buradan hiç götürmeyelim diyorlar.

bence büyük risk. ben olsam değiştiririm bileti.

Sınır komşusu olsa yine kabul, bu havaalanı gideceğim yere yakındı o yüzden dersin ama Norveç nere Belçika nere. Shengen dediğin, üye ülkeler arasında sınır kontrolsüz, vizesiz, pasaportsuz geçiş seyahat hakkı demek. Dışarıdan gelene otomatik vermiyorlar o hakkı. Eskiden inisiyatifti kimse sormuyordu basıyordu damgayı ama bir kaç senedir düzensiz göçmen olayından dolayı kaydı kuydu iyi tutabilmek adına herkes ülkeye gireni çıkanı didik didik kontrol ediyor. Arkadaşınız biletini gidiş Norveç dönüş Belçika olarak değiştirse garanti olur. Ya da şu anki Belçika biletine önce Norveç uçuşu ekletsin. Belki çok cool bir polise denk gelir hoşgeldiniz der basar giriş damgasını ama diğer ihtimal de yok değil. Pasaport polislerinin ülkeye sokmama hakları her zaman vardı ama artık elleri daha güçlü.

Ben de uyardım bu şekilde. Hatta hostes bir arkadaşıma da sordum, o da dedi ki bagaj almazsa yanına beeeelki inisiyatif kullanırlar. Bagaj almam lazım dedi.

Havaalanında durumlar böyleyse muhtemelen kapıdan dönecekler. Erkek arkadaşıyla gidiyor ikisinin de durum aynı. Paraya kıyıp bilet değiştirmezse kat kat parası yanacak. Ben ileteyim buraya gelen yorumları da kendi planlasın artık. 🤷🏻‍♀️
işte bir de bagajı varsa h.yoluna patlıyor refüze olayı :D

yani sınırdan otobüsle geçcem, aynı firmadan aktarma var vs, hiçbiri tutmuyor. norveç belçika ne alaka olmuş.

ya öyle bir mecburiyet filan da yok

ugandalı gidebiliyor farklı ülkeye ilk, sen ben gidemiyoruz. e aynı vizeyi aldık?

bizimkiler de popoları yetmediği için yönetmelik vırt zırt diyor.

yani kısacası yasal olarak öyle bir "ilk girdiğin yerden alcan kuralı" var mı yok

tek kural var "ana seyahat amacın olan ülke için vize al" diyor kural bu kadar.

ama uygulamada adam isterse seni ülkeye hiç almaz, vizen varsa mutlaka girersin diye bir kaide de yok. keyfi bilir.

bizim havayollarımız da "bak adamlar oradan almıyor biz geri taşımak zorunda kalıyoruz" (havacılıkta bunun mecburiyeti var) bari buradan hiç götürmeyelim diyorlar.

bence büyük risk. ben olsam değiştiririm bileti.
Doğru diyorsunuz valla vatandaşlığa göre böyle fark etmesi çok enteresan. Eşim de havaalanında aktarmalı uçuş yaparken hindistanlı vs. birçok insanla karşılaşmış, polise bir ağlamadıkları kalmış ama yok. Geçirmeyince geçirmiyorlar.

Bu arada havayolunda öyle bir mecburiyet olduğunu bilmiyordum. Yani aslında İstanbul'da havaalanında bile direkt geri çevirebilirler anladığım kadarıyla. Boşuna aksiyon ya söyleyeyim de biletini değiştirsin.

Sınır komşusu olsa yine kabul, bu havaalanı gideceğim yere yakındı o yüzden dersin ama Norveç nere Belçika nere. Shengen dediğin, üye ülkeler arasında sınır kontrolsüz, vizesiz, pasaportsuz geçiş seyahat hakkı demek. Dışarıdan gelene otomatik vermiyorlar o hakkı. Eskiden inisiyatifti kimse sormuyordu basıyordu damgayı ama bir kaç senedir düzensiz göçmen olayından dolayı kaydı kuydu iyi tutabilmek adına herkes ülkeye gireni çıkanı didik didik kontrol ediyor. Arkadaşınız biletini gidiş Norveç dönüş Belçika olarak değiştirse garanti olur. Ya da şu anki Belçika biletine önce Norveç uçuşu ekletsin. Belki çok cool bir polise denk gelir hoşgeldiniz der basar giriş damgasını ama diğer ihtimal de yok değil. Pasaport polislerinin ülkeye sokmama hakları her zaman vardı ama artık elleri daha güçlü.
Şimdi tekrar konuştum, Norveç'e direkt uçuş varmış ama gitmek istediği şehrin havaalanına değilmiş. Norveç içi tekrar uçuş yapmak istemediği için bu şekilde bilet almış. Eh be kızım dedim. 🤦🏻‍♀️ Cahil birisi de değil ama erkek arkadaşıyla kafa kafaya verip bu planı nasıl çıkardılar ortaya hiç bilmiyorum. Buraya gelen yorumları ilettim tek tek bakalım bir çözüm bulur herhalde.

Sadece bize değil maalesef tüm 3. dünya ülkelerine böyle. Kendi sömürgelerinden gelenlere yapmıyorlar ama. Jamaikalı'ya sadece uyuşturucu araması yapıyorlar. Bir şey taşımıyorsa hemen geçiyor çünkü eski İngiliz kolonisi. Çoğu kişinin ailesinde İngiliz vatandaşı var. Dedesi, büyük dedesi vs. Uganda 'da aynı şekilde eski koloni. İngiliz'den kağıt üstünde bağımsızlık almışlar ama yönetime işleyişe dahil oluyorlar hala. Yani sadece siz yazdığınız için bu ülkeleri örnek verdim. Bizde Avrupa'ya kaçmak isteyenlere hizmet pasaportu satıyorlar. Veya spor müsabakası adı altında belediye garantisiyle gidip dönmüyorlar. Üzücü ama gerçek, keşke bunlar olmasa.

Son düzenleme:
Back