Arılar Nasıl Beslenir?

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.781
118.855
Arılar Nasıl Beslenir?





Doğanın en çalışkan böcekleri olan arılar, yumurtadan erişkinliğe ve erişkin olarak sürdürdükleri ile birlikte 6 haftalık ömürlerinin tamamını çalışarak geçirirler. Bu çalışmaları hem beslenme hem de besin depolamayı içeriyor. Arılar nasıl beslenir konusu ile ilgili ilginç bilgilerden derlediğimiz bu yazımızda, arılar ne yer sorusuna sizler için cevap aradık.

Arı denince akla ilk gelen bal arıları, kat ettikleri yüzlerce kilometre, birbirileriyle kurdukları iletişim, hem kendilerini hem de kolonilerini savunma şekilleri ve işbölümünün gücüne inanan özellikleriyle farklı ve sıra dışı varlıklar oldukları kadar, beslenmeleriyle de dikkat çekiyorlar.

Kat ettikleri mesafeleri, dakikada 11 bin 400 kanat çırptıklarını da düşündüğümüzde sanılanın aksine çok az bir enerji ve besinle bu kadar çok işin altından kalkabilen arılar, beslenmelerinde bal özü, bal, arı sütü, polen ve propolis olarak adlandırılan yine kendi ürettikleri çok değerli besinlerle beslenirler. Bu beslenmeleri onların aynı zamanda bal üretebilmeleri için de son derece gereklidir. Çünkü bir koloninin, kovanda yaklaşık bir kilogram bal üretebilmesi için yaklaşık olarak 8 kilogram bal özü, bal tüketmesi anlamına gelmektedir.

Kraliçe Arılar Özel Besleniyor
Arı kolonisinin lideri olan kraliçe arılar, işçi arılardan fiziksel olarak çok farklıdırlar. Bu farklılıkları gereği beslenmeleri de diğerlerinden kendini ayırır. Kraliçe arıları arı sütü adı verilen işçi arıların tükürük bezlerinin salgıladığı çok özel ve besleyici bir besinle beslenirler. Bu beslenme şekilleri onları ana arı haline getirmeyi de sağlar.

Çalışkan İşçi Arılarda Beslenme
Koloninin en kalabalık gücünü oluşturan işçi arıların beslenmeleri, çalışmaları esnasında yoğunlukla bal özü ya da nektar olarak adlandırılan besinlerden elde ederler. Aynı zamanda bu bal özleri onların depolamak üzere uzun mesafeler kat ettikleri çalışmalarının da hedefidir. Hem beslenmelerini hem de bal yapımında bu nektarları ve çeşitli salgıları taşıdıkları peteklerde bal haline getirirler.

Ağırlıklarının yaklaşık olarak 330 katını taşıyabilecek güce sahip olan bu sıra dışı canlıların enerji gereksinimleri ise oldukça şaşırtıcıdır. Bal özü toplamak için yola çıkan bir işçi arı, uçtuğu her kilometre için yarım miligram bala ihtiyaç duyar. Basit bir hesaplamayla bir işçi arının bir litre balla 3 milyon kilometre gibi inanılması zor bir mesafeyi teorik olarak kat etmesi demek. Bu yönüyle işçi arıların beslenmekten çok daha fazlasını depolayabildiklerini gösteriyor.

Dolu bir peteğin ağırlığı yaklaşık 2,5 kilogramdır. Ortalama büyüklükteki bir petek için 40 bin işçi arının yaklaşık olarak 6 milyon kez çiçeklere konması ve topladıkları bal özünü peteğe kadar taşıması için 40 bin işçi arı yaklaşık olarak 100 bin kilometrelik bir uçuş mesafesi kat ederler. Bunun sonucunda ancak bir dolu petek elde edilebilir.

Yaz aylarında bal özü toplamak için yaptıkları uçuşlar sırasında yine bal özleriyle beslenen işçi arılar için kış aylarındaki beslenmeleri ise depoladıkları baldır.






Hayvan Sitesi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…