1.Bir kutulu tasarımlar: Bu tasarım tipinde aracın önünde veya arkasında belirgin çıkıntılar bulunmaz. Minibüsler, otobüsler, tek hacimli araçlar ve bazı küçük A sınıfı otomobiller bir kutulu tasarıma sahiptir. Bir kutulu tasarımın amacı aracın dış ebatlarını büyütmeden olabildiğince fazla iç mekan genişliği elde etmektir. Aerodinamik açıdan başarısız olduğu için performanslı araçlarda bu tasarım tarzı tercih edilmez. Önde çıkıntı olmadığı için güvenlik açısından da çok başarılı değildir.
2.İki kutulu tasarımlar: Bu tasarım tarzında arabanın ön tarafında motor ve diğer bileşenler için bir çıkıntı bulunur. Bu çıkıntı arabanın asıl gövdesini oluşturan ilk kutudan ayrılan ikinci kutudur. İki kutulu tasarım hatchback ve station wagon tipi arabalar ile arazi araçlarında kullanılır. Arabanın ön tarafındaki motor çıkıntısı aracın dış boyutunu büyütse de güvenlik açısından çok avantajlıdır. Ayrıca, iki kutulu tasarıma sahip otomobiller hem aerodinamiktir, hem de geniş motor bölümü sayesinde daha büyük motorları taşıyabilirler.
3.Üç kutulu tasarımlar: Bu tasarım tipinde arabanın önünde motor için, arkasında da bagaj için ayrı çıkıntılar bulunur. Sedan gövdeli arabalar üç kutulu tasarıma sahiptir. Otomobilin ağırlık dağılımı bakımından en avantajlı tasarım tarzı budur. Ayrıca, bagaj bölümü yolcu bölümünden tamamen ayrıldığı için sürüş sırasındaki gürültü seviyesi de diğer tasarımlara göre daha azdır.
Bu temel girişten sonra otomobil kasalarını daha spesifik olarak inceleyebiliriz. En sık kullanılan kasa tipleri sedan, stationwagon ve hatchback şeklinde tanımlanır. Aslında, diğer tüm kasa tipleri de bir şekilde bunlardan türetilmiştir. Mesela notchback kasa tipi sedan ile hatchback kasaların melezidir, coupe kasalar da sedan'ın tek kapılı halidir.
1.Sedan: Özellikle ülkemizde en fazla rastlanan otomobil kasasıdır. İnsanların kafasında otomobil dendiğinde sedan şekli oluşur. Üç kutulu tasarıma sahiptir, önde ve arkada çıkıntıları vardır. Genelde önde motor, arkada da bagaj bölmesi bulunur. Kutu etkisi sayesinde burulma direnci yüksektir.
2.Hatchback: Bu tip otomobillerin bagaj bölümü ayrı bir kısım değildir, arabanın yolcu bölümüne entegre edilmiştir. Bu yüzden iki kutulu tasarıma sahiptirler. Bagaj kapağı arka camla birlikte yukarı doğru açılır. Bagaj kapağı da aslında arabanın içine açılan bir kapı sayıldığı için hatchback otomobiller 5 kapılı veya 3 kapılı şeklinde de tanımlanırlar. Sedan otomobillere göre daha sportif görünümlüdürler, ama burulma direnci konusunda daha sıkıntılıdırlar. Bu sıkıntı elbette çözülebilir, ama bu çözümler de arabayı ağırlaştırır. Hatchback otomobillerin bagajı dardır, ama yükleme aralığı geniştir.
3.Station Wagon: Özellikle Avrupa piyasasında çok popüler olan station wagon otomobiller aslında hatchback'in uzatılmış haline benzer. Arkadaki geniş ve yüksek bagaj sebebiyle gövdeleri uzundur. Binek otomobili sınıfında gövde büyüklüğüne oranla en fazla bagaj hacmi sağlayan kasa tipi budur. İki kutulu tasarıma sahiptir. Pek sportif değildir, ama fonksiyonelliği için tercih edilir. Kuzey Amerika pazarında "estate" olarak geçer.
4.Notchback: Sedan ile hatchback kırması gibi görünen bu arabaların bagaj çıkıntısı kısadır. Sedan'a göre daha sportif görünürler, ama bagaj hacimleri biraz daha küçüktür. Otomobil üreticileri bir arabanın hem sedan, hem de hatchback versiyonlarını üretmeyi tercih ettikleri için notchback arada kaynar, fazla tercih edilmez. Tek kapılı notchback arabalar da vardır, ama bunlar genelde coupe olarak da tanımlanırlar.