Ara (Macaw) Papağan

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Ara Papağan Türleri

Ara papapağan cinsine ait 6 tür bulunmaktadır

Sarı-Kırmızı Ara (Ara macao)





Yaşam alanları;


Brezilya’nın kuzey yarısında, Bolivya’nın kuzeyinde, Doğu-Peru veEkvator’un doğuya doğru en dış bölgesinde, Kolombiya’nın doğu ve kuzeykısımlarında, Venezuella’nın güneyindeki bölgelerde, Guyana veFransız-Guyanası’n da ve Surinam’da yaşarlar.

Ayrıca Orta-Amerika’da Panama’dan Meksika’nın güney-doğusuna kadar(Yuccatana yarımadası hariç) bulunurlar. Su kenarları boyunca uzanan içkısımlardaki tropik yağmur ormanlarında, 900mt yükseklikte kalanbölgelerde yaşarlar.

Genel tanımı;

Yaklaşık 85 cm olurlar. Tüylerinin rengi ağırlıklı olarak parlakkırmızı tondadır. Yüz kısımları beyaz renkte, tüysüzdür ve siyahçizgileri yoktur. Kanat üstündeki kapak kısımları sarıdan yeşile gider.Açılan kanat kısımları ise açık-mavidir. Sırt kısmı da yine açık-mavirenktedir. Kuyruk üstü kapanan tüyleri mavi, kuyruk kısmı kırmızımsı veuçlara doğru yine mavi renktedir. Gaga üstü fildişi (kemik beji)renginde ve ucu siyahtır. Erişkin kuşlarda alt gaga ise siyahrenktedir. Ayakları kahve-gri bir tondadır. Göz irisleri sarımsı birtonda olur.
Ömürleri 50 yıldır.


Cinsiyet tayini;
Bilimsel tespit gerekir. Dış görünüşlerine göre değerlendirildiğinde,dişilerin başı, erkeklerden biraz daha küçük olabilir. Oldukçadayanıklı papağanlardır.
Beslenme şekli;


Yaşadıkları bölgeye has palmiye meyvelerinden, eriklerden ve fındıkgillerden oluşur.
Kuru mısır, ceviz, badem, buğday yulaf, fındık ve fıstık belirlimiktarlarda verilmelidir. Ayrıca elma, armut, kiraz, kayısı, nar, üzüm,domates havuç ıspanak, bezelye şeklinde geniş bir meyve- sebze içeriklibeslenme listeleri vardır.
Kuvvetli gaga yapıları ile en kalın kabuklu fıstıkları bile rahatça kırabilme özelliklerine sahiptirler.
Üreme dönemlerinde, böcek ve larvalarını (yumurtalarını) bol miktarda tüketirler.


Üreme şekli;

Çok fazla bilgi mevcut olmamakla birlikte, en çok bulundukları alanıngüney bölgelerinde Kasım ayında kuluçkaya yatarlar. Bu dönem daha kuzeykısımlarda bulunan aralarda, sonraki aylarda olur.
Tek seferde 2- 4 arası yumurta yaparlar.


Evcil olarak bakımları;

Ebatlarını göz önünde bulundurulduğunda, zaten ev ortamında bakımı zor bir tür olduğu anlaşılır.
Çok iyi bir uçucu olduğundan, bakılacaksa sadece çok geniş alan içinde(ihtiyaç duyacağı kadar) yapılmış salmalarda bakılması gerekir. Eğerevinizde bakacaksanız ve uygun alanınız yoksa ara gibi bir türü almakçok mantıklı olmaz.Bununla beraber, ev ortamında diğer ara türlerinegöre daha kolay uyum sağladıkları için tercih edilirler.
Bu tür, kırmızı ağırlıklı renkleri ve gaga rengi nedeniyle sıkça Arachloropterus adlı ara türü ile karıştırılır. Oysa ki bahsi geçen türdekanat üstü kapak denilen kısımlar sarı değil aksine koyu-yeşil birrenktedir ve yanaklarında ki beyaz olan tüysüz kısımda da, kırmızımsıyol-yol çizgiler vardır.
Bir de bu türde sık rastlanılan ve albinoismus adı verilen ve hiç birşekilde renk pigmentleri olamayan beyaz renk ağırlıklı olan yavrulardünyaya gelebilir. Bu tip bir yavrunun dünyaya gelmesi için eşlerinaynı genetik kodu taşıması ve aynı türde olması gerekir. Fakat iştebazen bu genetik kod, yavruda olması gerekenden biraz daha farklıortaya çıkar ve bu da bu bahsi geçen albinonun doğmasına neden olur. Buelbette üreticiler için çok sevinç verici bir olay, zira satışı dahakarlı olur. Ama bazen de üretici bu karı almak için bu tip bir yavruolsun diye kendisi de suni katkılarla bunu yapar.
Suni olarak dünyaya gelmiş bir albinoda ilk fark edilen özellik, gözrenginin doğal olarak doğanda olduğu gibi kırmızı değil de siyah renkteolmasıdır.
Aşağıda, bu konuda üretilmiş mutasyon ara macaoların resimleri verilmiştir.


__________________________________________________ _____
Yeşil Kanatlı Ara (Ara chloroptera)






Yaşam alanları;


En yaygın olarak Güney-Amerika da yaşarlar. Bunun dışında Brezilya (çokdışta kalan güney ve doğu kısımları hariç), Kuzey-Paraguay,Doğu-Bolivya, Doğu-Peru, Doğu-Kolombiya ve kuzeyden Panamaya kadar,Güney-Venezuella, Trinidad, Guayana, Surinam ve Fransa-Guayanası’ndabulunurlar. Bulundukları bölgeler Ara ararauna türü ile hemen-hemenaynı sayılır.
Tropik bitki örtüsü olan bölgelerin iç kısımlarında, orman ve su kenarlarında yaşarlar.


Genel tanımı;

Yaklaşık 90 cm ebatları vardır. Ağırlıklı olarak kırmızı renktedir. Yüzkısımları beyaz ve tüysüzdür. Bu beyaz kısımda yol-yol kırmızı renkteince hatlar vardır.
Kanatları mavi renktedir ve kanat ortası denilen kısımda yeşil olur.Kuyruk üstü kısmının yukarıda kalan yeri mavimsi bir tonda, diğerkısımları ise kırmızı renkte olur ve uçlara doğru yine mavimsi bir tonalır.
Gagalarının üstü fildişi (kemik beji) renginde ve alt gaga kısmı isesiyahtır. Ayaklar gri tonda olur. Gözleri açık-gri ve fildişi tonuarasında değişir.


Beslenme şekli;

Yaşadıkları bölgeye has meyveler ve fındıkgillerle beslenirler.Özellikle bölgesel yetişen Uxi (Endopleura uchi), Jatoba (Hymenaeaspec.) ve Para fındığı (Bertholletia excelsa), en sık tükettikleribesinlerdir.
Yıllın belli dönemlerinde birçoğu gibi belli bölgelerdeki balçıklı diksu kenarlarına gidip (Tambopata ve Timpia en bildik bölgelerdir) bubalçıktan sindirim sistemlerine destekleyici olarak ihtiyaç duyduklarımineralleri alırlar. Bu ihtiyaç daha çok bulup yedikleri yem şekli ileilişkilidir.
Evde beslenmeleri, diğer ara türleri ile aynıdır.


Üreme şekli;

Kuluçka dönemleri Kasım sonu başlar (yaygın oldukları alanın güneyindeolanlarda) ve şubat / mart aylarına ( kuzey bölgesindekiler de) kadarsürer.
Kuluçkası yaklaşık 3 yumurtadan oluşur süresi de 28 gün civarındadır.Yavrular 90- 100 gün arasında bağımsız olup, yuvayı terk ederler.


Evcil olarak bakımları;

Ebatlarını göz ününde bulundurduğunuzda, ev ortamında bakımınınzor bir tür olduğunu anlarsınız. Kanatlarını açtığında 1mt ye varır.Çok iyi bir uçucu olduğundan bakılacaksa sadece çok geniş alan içinde(ihtiyaç duyacağı kadar) yapılmış salmalarda bakılması gerekir.
Esaret altında ki bu türleri, her ne kadar tür bakımına ters birdavranışta olsa ortaya güzel renkler çıkması ve karlı satışlargetirmesi sebebiyle diğer ara türlerinden olan Ara ararauna gibieşleştiriyorlar.


Bu türü, kırmızı ağırlıklı renkleri ve gaga rengi nedeniyle sıkça Aramacao ile karıştırırlar. Oysa ki bahsi geçen türde kanat üstü kapakdenilen kısımlar sarı olur ve yanaklarında ki beyaz olan tüysüz kısımdada kırmızımsı yol-yol çizgiler yoktur.
__________________________________________________ __
Mavi Göğüslü Ara (Ara glaucogularis)






Yaşam alanları;


Yaklaşık 100 ün biraz altında geriye kalmış olan üyeleri ile, küçük birbölge ve düzlük alan olan Beni/ Bolivya bölgesinde serbestçeyaşamaktadırlar. Türü en çok tehlike altına girmiş olan ara türlerindenbiridir. Buna neden olan ve yaratan her zamanki gibi yine insanlardır.Başta gelen sebepler ise; insanların bu papağanlara ait yaşamalanlarını sorumsuzca kullanması, kaçak yollardan yuvalarına zararverip yavruları alıp bunları tahrip etmek, ayrıca erişkinlerin de aynışekilde yakalayıp ticari amaçla satılmasıdır.
Washington tür koruma birimi ve CITES bu türü koruma listesinde Agurubu olarak ele alır. Ayrıca son yılarda LPF (Loro Parque Fundacion),Bolivya’da (türün ana vatanında) yürütülen ve adı “Armonía” olan butürü koruma organizasyonunu da desteklemektedir.
Ara ararauna ve Ara macao ile de paylaştıkları deniz ve nehir kenarındakalan ormanlıklarda, yarı açık olan bataklık bölgelerinde, burada dadaha çok savanlarda (daha az ot ve palmiye türleri olan) yaşarlar. Bubahsi geçen yerler senenin en az 5 ayı boyunca sürekli sel altındakaldığından, insanlar tarafından geçilemez olur ve fazla ziyaretedilmezler.


Genel tanımı;

Yaklaşık 75 cm. ebatları vardır. Erkek ve dişisi aynı renkte olur vebunları çıplak gözle ilk bakışta ayırt etmek zordur. Üst kısımlarıalından başlayarak kuyruk ucuna kadar mavi renktedir. Alın üstündekimavi tonda hafif yeşilimsi bir renk dalgası vardır. Göz çevresi, yanakkısmı ve burun üstü ise tüysüz beyaz renkte olup, ince hatlar şeklindemavi tüycüklerle kaplıdır. Yanak altından başlayan ve boyun altınadoğru önlük takmış gibi bir hava veren mavi tüyleri vardır. Bunundışında kalan tüyler ise, portakala yakın bir sarı tondadır. Uçucukanatları ve kuyruk kısmı da, yine mavi tonda olur. Kuyruk altı iseyine portakalımsı sarı tondadır.
Göz irisi sarımsı, ayakları da siyahımsı koyu-kahve tondadır. Gagasıise komple siyahtır. Yavru ve genç kuşlarda da renkler aynıdır. Yalnıztek fark edilen yanları, yanak kısımlarının daha koyu renkte olması vegözlerinin irisi kahvemsi tonda olmasıdır.


Beslenme şekli;

Doğal ortamındaki yaşam şekli hakkında elde çok fazla veribulunmamaktadır. Sürekli yem arayışında oldukları ve palmiyeağaçlarının fındıkları ile beslendikleri bilinir. Sürü geleneğindeyaşayan bir türdür.
Kuluçka döneminin dışında Ara ararauna ile beraber büyük ortak guruplaroluştururlar. Bu 2 tür arasında ise genel olarak bakıldığında bir çokyönden benzerlikler görülür.


Üreme şekli;

Aslında bu yönden de, yine Ara ararauna ile hemen hemen aynıözelliklere sahiptirler. Doğal yaşam alanlarının güney kesimlerinde,kuluçka dönemleri Kasım ayında başlarken, daha kuzeyde olan bölgelerdebu dönem 1- 2 hafta sonrasında başlar.
Yuvalarını bataklık bölgelerden seçtikleri palmiye ağaçlarını oyarak yaparlar. Her kuluçkada en fazla 3 yumurtaları olur.
Kuluçka süreleri 28 gün civarındadır. 90 gün içinde yavrular uçmayıöğrenip, bunu takip eden 12 hafta içinde de ailelerinden bağımsız halegelirler.


Evcil olarak bakımları;

Çok yaygın değildirler. İri boyutları ile, ev ortamında bakımlarızordur. Bakılacaksa sadece çok geniş alan içinde (ihtiyaç duyacağıkadar) yapılmış salmalarda bakılması gerekir.
Eskiden bu türü Ara ararauna ile aynı gurupta onların alt türü olarakkabul ederlerdi ama zaman içinde bu kavram değişti. Zaten çok dikkatlibir gözle incelediğinizde özellikle yüz şekillerinin ve renklerinin defarklı olduğunu görürsünüz. Ayrıca Ara ararauna da olan yüksek öğrenmekabiliyeti de bu türde yoktur hatta diğer türlere oranla en azkabiliyeti olan ara türüdür. Zaten genel olarak özellikleri de diğer türlerden daha farklıdır.


__________________________________________________
Mavi Başlı Ara (Ara couloni )






Genel bilgiler;

Tür olarak ismi, diğer türlerde olduğu gibi, taşıdığı özelliklerdendolayı verilmeyip ünlü bir bilim adamı olan, Louis Coulon (1804-1894)ita fen verilmiş bir addır. Aynı zamanda Neuchatel’deki tarihi doğamüzesinin de kurucusu olan bu bilim adamı, ünlü ornotologlar Tschudi veSclater ile yakın arkadaş olduğundan, Sclater bu ara türüne onun adınıvermiştir.
Bir de bu türü kategorilere koyarken bazı araştırmacılar Propyrrhuradiye tanımlarlar. Bu da aralar ve Pyrrhura türleri arasında bir bağolarak bu şekilde söylenir. Hatta aynı konu Ara maracana adlı türde debu şekilde ele alınır.


Yaşam alanları;
Brezilya üçgeninde kalan izole edilmiş bir bölge, Peru; Bolivya ve Peruboyunca uzanan Huallaga ve Ucayali nehirleri boyunca yaşarlar. Gerçekyaşam alanları hakkında ki bilgi de, bu türün bir çok özelliği hakkındaolduğu gibi tam olarak bilinmemektedir. Zira Brezilya ve Bolivya’dakivarlıkları bile daha 1986 yılından bu yana ispatlanmıştır. Birbirindenbir hayli uzak mesafede olan dağılım alanlarına göre, 150 -1300 myükseklik arasında nehir ve orman kenarında , hatta fundalık tarzıyerlerden, insanların yerleşim alanlarında, şehir dışında kalankısımlara yakın yerlerde de barınır.


Forshaw’a göre (1983) bu ara türünü bu şekilde dış hayata kapalı olanyaşam tarzı kalıcı kılıp diğer birçoğu gibi nesli tehdit altınagirmemişti.
Robiller de buna ek olarak; bu türün, insanlara yakın bölgelerde yaygınyaşam alanlarından daha sık görüldüğünü söyler. Bunun bir nedeni belkide doğaya uyumlu renkleri sayesinde iyice gözlerden uzak saklanmaimkânı ve sessiz bir tür olması sayılabilir. Yalnız işte gene buözellikleri de onları yerleşim alanlarına yakın olmayan kendi dağılımbölgelerinde izleme ve tür bilgileri oluşturma konusunda çalışmalaryapmayı da fazlasıyla zorlaştırmıştır.


Genel tanımı;

Yaklaşık 40 cm. boyundadırlar. Tüy rengi ağırlıklı yeşildir. Kafa kısmımavi olur ve arkaya doğru turkuvaz ve yeşil tonlar vardır. Birçok aratüründe görülenin aksine, bunların sadece göz çevresi ve burun üstütüysüz olur. Bu kısımlarda grimsi bir tondadır. Göğüs bölgesi ve karınkısmı koyu-yeşilden, olive (zeytin yeşili) tona doğru değişen renklerdeiner. Kanat kenarları ise, dış kol ve uçucu kanat renkleri nedeni ilemavimsi bir tonda görünür. Kuyruk tüyleri, A. auricollis gibi kızıl(pas) kahverenginden uçlara indikçe maviye doğru değişir. Kuyruk altıyeşil-sarı bir tondur. Gagası siyahtır ama ucuna doğru daha açık renkteolur. Ayakları ten rengindedir ve göz irisleri ise sarımsı bir tondadır.
Beslenme şekli;
İnsanlara yakın bölgelerde yaşıyor olmasına rağmen, bu konuda elde hiçveri bulunmamaktadır. Genel olarak diğer ara türleri ile aynı şekildebeslendiği düşünülmektedir.
Üreme şekli;
Aslında bu konuda da kesin olarak ispatlanmış hiçbir veri yoktur. Fakat”Lexicon of Parrots” ta verilen kesinleştirilememiş bilgilere görekuluçkaları bir seferde 3- 4 yumurtadan oluşur ve kuluçka süresiyaklaşık 26 gün sürer. Yıl içinde de en fazla 2 kere kuluçkaya yatarlar.

Evcil olarak bakımları;


Hem tür araştırmalarında, hem de evcil olarak bakım ve beslenmekonularında, her ne kadar son zamanlarda insanların yaşam alanlarıyakınlarında sıkça görülse bile, pek rağbet görmeyen türler gurubunagirerler.
Varsayımlara göre bilinen esaret altındaki söylenilen ilk üretimTacikistan’da 1996-97 yıllarında yapılmıştır. Yalnız bu yasal olmayanüretim olarak geçiyor ve bu üretimi de Rusya üzerinden kaçak olarakülkeye sokulan papağanlarla yaptıkları bilinmektedir. Almanya’daWalsrode’de bulunan kuş parkında da böyle kaçak yollardan gelmiş birgrup vardır. Park yönetimi, ilerleyen yıllarda bunları üretmeyi başarıpgenel yapıları hakkında daha çok bilgiye de ulaşmayı amaçlamaktadır.


__________________________________________________ _________________
Asker Ara (ara militaris)






Meksika, Kolombiya, Venezuella, Ekvator ve Peru, doğal yerleşimalanlarıdır. Genel olarak yeşil renk vücutlarında hakimdir. Gagalarınınüst kısımlarında kırmızı tüyler mevcuttur. Ayrıca mavi uçuş tüylerinesahiptir.


__________________________________________________


Sümbül Ara -Hyazinth Ara (Anodorhynchus hyacinthinus)






Tür olarak mavi aralar gurubuna girer. Yaşam alanları nemin bol olduğuyağmur ormanlarını içeren, Orta ve Güney Amerika’dır. En büyük arapapağan türü olarak da geçer. Yaklaşık 1 mt boyunda ve 1,5 kgağırlığındadır.


Genelde sakin ve uysal bir türdür fakat geniş alana ihtiyaçduyduklarından ve gagalarının kuvvetli yapısı nedeniyle (doğal beslenmealışkanlığından kaynaklanan sert ceviz türünü,palmiye meyvelerini kırıpbeslendiklerinden) ev ortamında beslenmeye uygun değillerdir.Beslendiklerinde de çok sağlam tellerle yapılmış alanlarda olmalarıgerekir. Bir de, bunlar nemli yağmur ormanlarından gelme olduklarından,bakım açısından bulundukları ortamın ısı ve nem ayarı çok önemlidir.

Eşsiz beslendiklerinde, çoğunlukla davranışsal problemler ortayaçıkmaktadır. Çünkü bunlar monogam ve aile havasında küçük guruplarda(anne,baba,çocuklar ve onların çocukları şeklinde) yaşayan türlerdir.
Beslenmelerinde; sert kabuklu meyvelerden, tohumlardan,ceviz,palmiye meyveleri önemli yer tutar.
Üretimleri; diğer tüm türlere göre çok daha zor ve mutlaka bilinçli uzmanlar tarafından yapılması gereken bir işlemdir.
Konuşma ve taklit yetenekleri jakolarla veya diğer aralarlakıyaslandığında daha kısıtlıdır. Doğal sesler, gayet yüksek ve rahatsızedici boyuttadır.




Bilgi paylaşımı amaçlı alıntıdır..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…