Anket Antibiyotik Kullanımı ile ilgili bir anket

Ne kadar sıklıkla antibiyotik kullanırsınız?

• Doktor yazdığı zaman kullanırım

OY: 5 38,5%
  • Hastalandıkça evde bulunan antibiyotikleri kullanıırm

OY: 0 0,0%
  • Antibiyotik kullanımını son çare olarak görüyorum

OY: 8 61,5%
  • Asla antibiyotik kullanmam

• Fikrim yok

• Ankete Katılan
    13

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
769
413
45
son dönemlerde antibiyotikler ile ilgili haber sizlerinde kulağına çalınmıştır. Yapılan araştırmalar, acaba yüzyıllık mucize "antibiyotik"te sona mı gelindi? sorusunu getiriyor gündeme. Uzmanlar, antibiyotiğin gereksiz yere ve yüksek dozda kullanımı nedeniyle bakteriler üzerindeki etkinliğinin sona ermek üzere olduğunu belirtiyor, kullanım oranlarının düşürülmesi uyarısında bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, antibiyotik direncinin artık küresel bir tehdit oluşturduğunu, antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımına bağlı gelişen bakteri direncinin enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde güçlükler yarattığını belirtiyor.Bilim insanları, dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olarak belirtilen antibiyotik kullanım sıklığı için hızla tedbir alınması gerektiğini söylüyor. Ve maalesef kullanım sıklığında Avrupa'da ilk sırada yer alan Türkiye, risk altında olan ülkeler arasında gösteriliyor.
CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ve arkadaşları TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde bu konuya değiniyor ve :
"Özellikle devlet hastanelerindeki yoğunluktan dolayı hastalarına yeterli zaman ayıramayan hekimlerimiz, her enfeksiyona iyi gelebileceğini düşündüğü ilaçları daha rahat yazmakta, 'Ona iyi gelmezse, buna iyi gelir' zihniyetiyle birden çok rahatsızlığı olan hastaya, risk almayarak asıl hastalığına çözüm olabilecek ilaç yerine daha geniş semptromlu, yani birçok hastalığı kapsayan ilaçlar yazmaktadır. İhtiyacı olmayan antibiyotiği alan vücutta o antibiyotiğe karşı direnç gelişmekte, antibiyotiklere dirençli mikroplar, toplumda hızla yayılmaktadır. Ayrıca eczanelerde reçetesiz rahatlıkla satılan antibiyotik dost tavsiyesiyle veya eczacı önerisiyle alınmakta ve kullanılmaktadır. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı bu haliyle devam ederse toplumumuzu büyük tehlikeler beklemektedir” ifadelerini kullanıyor.
Üstelik yalnızca ilaç kategorisinde antibiyotik alımı yapmıyor vücudumuz. ABD’de üretilen tüm antibiyotiklerin %70’i çiftlik hayvanları için kullanılmakta. Amerika’ da biri Johns Hopkins diğeri Arizona Üniversiteleri tarafından yapılan iki ayrı araştırmaya göre fabrika tavukları kafein, antibiyotik, antihistaminik, antidepresan ve hatta arsenikle besleniyorlar. Artık ilaç için eczaneye gitmeye gerek kalmayacak bu gidişle.

Fazla antibiyotik kullanımının neden olduğu rahatsızlıklarda yok değil.

Egzama ile antibiyotiklere maruz kalma arasında bir bağlantı olduğu ileri sürüldü. Uzmanlara göre antibiyotik alan çocuklarda egzama riski artıyor.

Peki siz ne kadar sıklıkla antibiyotik kullanıyorsunuz? Tedavi ile başlayan antibiyotik kullnaımını ilaç bitene kadar devam ettiriyor musunuz, iyileşme süreci ile ilacı bırakıyor musunuz?

Bu zamana kadar sadece bir kere antibiotik kullandim ve gercekten baska care kalmadigi icin. Midemde bir bakteri vardi ve bu bakterinin olmesi icin gerekli bir tedaviydi. 1 hafta boyuncada kullandim.

Bir Türkiye tatilimde hava degisikliginden olsa gerek nezle olmustum. Ezaneye gittim ezanedeki calisan bayan bana antibiotik vermek istedi ben tabi sok basit bir nezle artik kadina nasil baktiysam yanindaki ezaci bey hemen atlayip sana agri kesici ve vitamin verelim biz dedi :).

Türkiye ´de ki antibiotik kullanimi gercekten cok cok yüksek. Benim dayim bile cocuklari hasta olsa ilk is ezaneden antibiotik alir. Ama bu yanlis kullanimin antibiotik direncini düsürdügünü söylesek inanmaz .

Bence Milletvekilininde dedigi gibi kullanimin en büyük sorunuda ezanelerden recetesiz aliniyor olmasi. Ben yurtdisinda yasiyorum ve recetesiz verilmeyen ilaclar asla recetesiz verilmez bu malesef Türkiye de böyle degil .

Eskiden her hastalıkta sıkça kullanıyordum,ama artık bu konuda çok bilinçlendik uzun zamandır kullanmıyorum doktorlar yazmadığı sürece , sevgiler

Yurt dışında yaşayan birisi olarak yukardaki eleştirelere nasıl bakıyorusn canım

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…