Antalya'daki tarihi Aspendos Antik Tiyatrosuna ‘mutfak mermeri’ döşediler

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
Antalya'daki tarihi Aspendos Antik Tiyatrosuna ‘mutfak mermeri’ döşediler
28.09.2015 13:10

http://www.bugun.com.tr/gundem/antalyadaki-tarihi-aspendos-antik-tiyatrosuna-1850470.html
Aspendos Antik Tiyatrosu'ndaki basamaklar ve oturakların orjinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilmesi eleştirilere yol açtı.
antalyadaki-tarihi-aspendos-antik-tiyatrosuna-mutfak-mermeri-dosediler_1850470_720_400.jpg

http://www.bugun.com.tr/gundem/anta...850470.html#ctl00_cphBody_Comments_txtComment


Antalya’nın Serik İlçesi’nde iki tepe üzerinde milattan sonra 2’nci yüzyılda Marcus Aurelius döneminde inşa edilen Aspendos Antik Tiyatrosu, geçen hafta sona eren Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali öncesinde restorasyon için 7- 8 ay kapalı tutuldu. Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilen Aspendos’un oturakları ve merdivenlerinde kullanılan beyazmermerlerin tiyatronun koyu gri renkteki aslına uygun olmayışı, eleştiri ve tepkilere neden oldu.


KASIMDA DÜNYA LİDERLERİNİ AĞIRLAYACAK

Bu yıl Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı ve Serik’e bağlı Belek Turizm Bölgesi’nde düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi’nin programında da Aspendos Antik Tiyatrosu bulunuyor. Obama, Merkel, Putin gibi dünya liderlerinin 2 günlük Antalya’daki zirve programının düzenleneceği Belek’e yaklaşık 6 kilometre uzalıktaki Aspendos Antik Tiyatrosu’na gezi düzenlenmesi ve burada bir konser etkinliği de planlanıyor.

‘RESTORASYON FACİASI’

Aspendos’taki restorasyonu gördüğünde çok üzüldüğünü belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, son zamanlarda ülkemizde restorasyon faciaları yaşandığını söyledi. Hatta bunların birkaçının, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müdahalesiyle tekrar elden geçirildiğini kaydeden Recep Yavuz şunları söyledi:

“Hakikaten dönemi yansıtmayan, biraz karışık, anlamsız restorasyonlarla karşı karşıyayız. Restorasyon bence o dönemi yansıtan ve o eserin korunmasına önayak olan bir çalışma. O dönemi yansıtan derken, üstü fanuslarla kaplanmış bir İshakpaşa Sarayı, sanki sera görüntüsü veriyor. Veya geçtiğimiz günlerde gündeme gelen kalenin restorasyonu var. Kaş’ta tiyatronun içine dökülen betonlar. Bunların hepsi o eserin değerini önemli ölçüde zedeliyor. Tabii ki bunlara müdahil olunuyor, birtakım düzeltmeler oluyor ama Aspendos’ta yaşadığımız da çok üzücü.”

‘MUTFAK MERMERİ GİBİ’

Aspendos’taki tadilatta oturak yerleri ve merdivenlerin beyaz, mutfak mermeri tarzında kaplandığını kaydeden Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aspendos’un taşının rengi koyu ve açık gri. Tabii ki bunu bilim adamları ve işinin ehli kişiler daha iyi bilecektir ama bir izleyici, turizmci ve kokartlı bir rehber olarak şunu söyleyebilirim; girdiğiniz anda restore edilen yerin göze çarpmaması gerekir. Zaten restorasyonda amaç budur. Siz oraya gittiğinizde zaten direkt o bembeyazmermerleri görüyorsunuz ki çok can sıkıcı. Tiyatronun resmini bize vermeyen bir görünüm çiziyor. O yüzden çok üzücü buldum. O basamaklar yokken tiyatronun görünümü çok daha iyiydi.”

‘RESTORASYON HİSSEDİLMEYECEK GİBİ OLMALI’

Aspendos’un UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday ve dünyanın en önemli kültürel eserlerinden biri olduğuna dikkat çeken Recep Yavuz, burada çok daha itinalı olunması gerektiğini söyledi. Tarihi, kültürel varlıkların restorasyonla ayakta tutulabildiğini belirten Yavuz şöyle konuştu:

“Ama o restorasyon hissedilmeyecek. Yaklaştıkça, belki el sürünce veya iyice yakından bakınca anlaşılması gerekiyor. Ama bizde öyle değil. Aspendos’a girince bembeyaz mermerler. Oraya girerken 2 bin yıl öncesinin dünyasına hazırlıyorsunuz kendinizi. 2 bin yıl öncesinde orada yapılan etkinliklere hazırlıyorsunuz ve birden günümüz taşları, mermerleriyle yapılmış oturma düzeni çok zavallı bir görünüm veriyor.”

‘ÇİRKİN GÖRÜNTÜ’

Aspendos’a turlar düzenleyen rehber Alper Erpolat da, tarihi mekanı gezdirmek için getirdikleri turistlerden de bu yönde eleştiriler aldıklarını belirterek, turistlerin ilk gördüklerinde kötü bir restorasyon görüntüsü olduğunu söylediklerini kaydetti. Orjinaline yakın bir renk bulunabileceği ama neden bunun tercih edildiğini bilmediğini belirten Erpolat, “İlk tepkiler… Renkler çok bozuk ve fotoğraflarda çirkin bir görüntü yaratıyor” dedi.
 
Mısır pramitlerinin türkiyeden kaçırıldığını idaa eden bir tarih öğretmenin yaşadığı bir ülkede yaşıyorsak herkesin ne kadar mesleğinin ehli olduğu belli
Yadırgamadım
 
Bakanlık ‘yüreklere su serpti’: Aspendos’taki yeni mermerler de zamanla eskiyecekmiş


Kültür ve Turizm Bakanlığı, oturakları ve basamakları orijinal koyu gri yerine beyaz mermer kullanılarak restore edilen dünyanın en önemli kültürel varlıklarından Aspendos Antik Tiyatrosu’yla ilgili eleştirilere yanıt vererek, söz konusu taşların da ‘zamanla aşınarak eskisi gibi olacağını‘ ifade etti.

aspendos.jpg

Fotoğraf: DHA



Antalya’nın Serik ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Listesi’ne aday antik tiyatro, restorasyon için sekiz ay kapalı tutulmuştu. Ancak Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyon sonrası yeni yerleştirilen taşlar, ‘mutfak mermerine‘ benzetilmişti.

Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yazılı bir savunma yapıldı.

Açıklamada basamakların eksik taşlarının tamamlanması için numuneler alındığı ve laboratuvar sonuçları doğrultusunda, özgün taşlara en yakın özelliklere sahip, ‘Korkuteli beji‘ rengindeki kireç taşının kullanılması kararı alındığı ifade edildi.

Zamanla değişecek
aspendos2.jpg


Ayrıca söz konusu tiyatronun orijinal taşlarının yaklaşık 2 bin yıllık olup, ‘çevresel etmenlerle yıprandığının ve üzerlerinin grileştiğinin vurgulandığı‘ açıklamada, ‘restorasyonda kullanılan taşların renginin de iklim ve tabiat şartlarının etkisiyle zamanla değişerek, patina oluşturacağı ve orijinal taş malzemenin rengini alacağı‘ kaydedildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

kultur-bak.jpg


 
bu işin bi prosedürü, bi usulü, bi denetimi, bi bilirkişisi yokmu?
yani iki kişi gidip hadi şurayı restore edelim deyip istediği malzemeyi kullanabiliyorlarmı ?
 
Akp beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı kocaman boş yer boşuna israf oluyor, oraya bir avm dikilse ne güzel ekonomiye can gelecekti. Antik, tarihi falan nedir yani? Bundan dolayı bu seçimde kendilerine oy verir miyim diye ikilem yaşattılar bana şu an.
 
Akp beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı kocaman boş yer boşuna israf oluyor, oraya bir avm dikilse ne güzel ekonomiye can gelecekti. Antik, tarihi falan nedir yani? Bundan dolayı bu seçimde kendilerine oy verir miyim diye ikilem yaşattılar bana şu an.
bir arkeolog ve sanat tarihçi olarak hak verdim sana. avm iyidir candır. sephorada varsa içinde ne gerek var canım eski püskü şeylere. antalya sıcak birde. içerde klimalı alanlarda starbucksta miss gibi kahve içerkene,ve midpointte yemeği yemek varkene ne alaka oradaki koca alanda tarih diye gavurun tiyatrosunun durması. haklısın bencede:)
 
bir arkeolog ve sanat tarihçi olarak hak verdim sana. avm iyidir candır. sephorada varsa içinde ne gerek var canım eski püskü şeylere. antalya sıcak birde. içerde klimalı alanlarda starbucksta miss gibi kahve içerkene,ve midpointte yemeği yemek varkene ne alaka oradaki koca alanda tarih diye gavurun tiyatrosunun durması. haklısın bencede:)

:KK9::KK9::KK9:

Aklın yolu bir. Modernize etmenin yolundaki en büyük engel bu tür tarihi sembollere takılıp kalmak, halbuki benim Berkecan'ım orda buzlu kahve mokasını içip aşkın metafiziği hakkında düşünüp twitter'da özlü birkaç cümle üretebilirdi. Diyar-i Şantiye İstanbul gibi bir örnek varken Antalya'da bu antik yerlerde de neden uygulanmıyor. Gerçekten Akp'ye karşı bu konuda büyük bir kırgınlık yaşıyorum. Üzdüler.
 
Rezillikten başka birşey değil. Mermer ustasına restore ettirmişler heralde. 'Abi işin bitince şu Aspendosu da bi hallet. Kaç yıldır bakımsız kaldı. Yepisyeni yap.' demişler.

Bu saygısızlık çok fazla. Sen 4 yıl o görevde bulunacaksın. 2 bin yıllık tarihi eseri mahvetmeye hakkın yok.

Yandaşa peşkeş çekiliyor dediğimizde, 'Eee neden biz işsiziz o zaman.' diyenler. Mermer işine girin, restorasyon adı altında katliam yaparsınız. Cebiniz 3 kuruş para görür.
 
Oky sen anlarsın bu işlerden aydınlatsana azıcık bizi.
bir çok yerde italyada venedikte filan bu şekilde restore edildikleri haberleri çıkıyor. Sen ne diyorsun?
restorasyon çok ayrı bir eğitim ister.
konservasyon mesela ben gidecektim bunun için italyaya. 2 senelik eğitimi vardı. lisans üstüne olmadı. öyle herkesin harcı değil. uzmanlaşmış kişiler yapar onu. çoğu müzede çalışır. kime yaptırmışlar bilemiyorum ama uzman olmadıkları belli. son dönemde bu tarz şeyler çok arttı. baştansavmacılık
 
X