'Annenizin Kızlık Soyadı'nın Sırrı Çözüldü

ema1

Hayat, sen plan yaparken başına gelenlerdlr
Pro Üye
10 Ağustos 2009
26.130
18.283
823
"Annenizin kızlık soyadı ne?" Hangi kurum olursa olsun çağrı merkezlerinin bir numaralı güvenlik sorusudur. İlk duyduğumuz günden bu yana uzun zaman geçse de Türk insanı bu soruyu kabullenmekte oldukça zorlandı.

Peki ama bugün günde en az 3 kez duyduğumuz bu soru hayatımıza nasıl girdi? Yanıtını Habertürk gazetesinden Sefer Yüksel yazdı.

İşte o yazı:

Bu sorunun yanıtına BKM'nin dünkü basın toplantısı sonrasında gazetecilere verilen kurumun hazırladığı 'Türkiye'nin Kartlı Ödeme Sistemleri Tarihi' kitabında rastladım.

"SİZ YAZIN İLERİDE LAZIM OLUR"

İsterseniz hikâyenin devamını Türkiye'nin ilk kredi kartını çıkaran Yapı Kredi'nin bireysel bankacılık bölümünün kuruluşunda görev alan Ziya Alpman'dan dinleyelim:

"İşe önce kredi ve kart başvurusunda müşterinin dolduracağı başvuru formlarını hazırlayarak başlayalım dedik. Yalnız daha önceleri taahhüt firmasına sorduğum soruların hiçbiri bu forma uymuyor. O dönemde bizim bankaya William (Bill) R. Donges (ABD'li) isimli bir danışman geldi Citibank'tan. Bill bana bir tane İngilizce form verdi; 'Bunu kullanabilirsin, ayrıca varsa başka sorular da eklersin' dedi.

Onun verdiğinde 'Anasının kızlık soyadı' diye bir laf var, İngilizcesiyle. Biz onu koymadık tabii. Sonra Bill'e formla tekrar gidince, 'Bunu koy' dedi. 'Niye' dedim. 'Lazım olur ilerde' dedi. 'Neyime lazım olacak!' Ama adam da bu işe danışman olarak atanmış ya, sonunda ilave ettik o bilgiyi de.

Bir gün Diyarbakır'dan şube müdürü aradı. Müşteri, 'Anamın kızlık soyadından size neymiş, kart istiyorum ben, sizi ne ilgilendiriyor, doldurmam. Zaten ben de bilmiyorum'' diye bağırıyor. Biz de 'Annesinin kızlık soyadı bilgisini vermezse olmaz' diyoruz. Bu sorudan dolayı başvurularda yemediğim laf kalmamıştı." (Kaynak: Habertürk)

m.haberler.com/annenizin-kizlik-soyadi-nin-sirri-cozuldu-8102395-haberi/

Bir de aradaki harfleri soruyorlar, sinir oluyorum

Peki neden soruyorlar bu soruyu ben onu merak ettim.

Söyleyince açığa çıkıyor işte. Ne güvenliliği var anlamıyorum. Tc kimlik no da aynı şekilde. Bugün telefonla dolandırıcılık yapan herkes bu bilgileri sayarak inandırıyor kurbanları kendine. Ötesi var mı?

ben annemin gerçek kızlık soyadını vermiyorum kızlar faceden dayımı bulan güvenlik soruma ulaşır aman ne güvenli
ama benim gibi sahte kızlık soyadı kullanacaksanız kesin unutmayacağınız bişi olsun.

Bence mantıklı hiç bir yabancı senin annenin kızlık soyadını soramaz çünkü özel bir soru soranda zaten yakın tanıdık olur onun dışında soranlar şüpheli duruma düşer
Saçma sapan bir durum. Zerre mantığı yok...

Ee peki başvuru sirasinda anamizin kizlik soyadini yanlis verirsek ne olur ? Bu da benim güvenliğim :) :) bunun dogrulugunu arastiriyorlar mi?

Şirkette banada yetkı verdiler bankada işleri haletmem için :) KAdın teleofnda her defasında aynı soruyu soruyo
Doğum tarıhınız ve baba adınız .
İnsan bi değşiklik yapar.

Cidden ne sinir bozucu bir soru. Bi de 3. 5. harfleri tamamını bana söylemeden söyleyin olayı var sayamıyorum bir türlü
çünkü asistanda güvenliğiniz için öğrenmemesinin daha iyi olacağının eğitimini almış...size bu ifadeyi kullanmazsa -1 kurumdan kuruma -5 i alır :)

Eee neymiş sır, onu açıklamamışlar ki, başlık yanıltıcı maalesef.

Ee peki başvuru sirasinda anamizin kizlik soyadini yanlis verirsek ne olur ? Bu da benim güvenliğim :) :) bunun dogrulugunu arastiriyorlar mi?

Araştırdıklarını sanmam .

Yıllardır annemin değil , anneannemin kızlık soyadını cevap olarak veririm bu işlemlere

Daha bir Allahın kulu da , wrooongg ! yanlış cevap demedi .

Araştırdıklarını sanmam .

Yıllardır annemin değil , anneannemin kızlık soyadını cevap olarak veririm bu işlemlere

Daha bir Allahın kulu da , wrooongg ! yanlış cevap demedi .

Valla iyiymis bu :) ben oyle bir sey yapsam kesin kimin soyadini verdigimi unutup ugrasir dururdum :)

Anne babası boşananlar için herhangi bir güvenlik getirmiyor bu soru. Anamın kızlık soyadı zaten şu anki soyadı olmuş oluyor

Aklıma seneler önce yaşadığım bir telefon görüşmesi geldi .

Arkadaşım bir banka işlemi için benim kendisi adına bankayı aramamı söyledi ( sebep , ben konuşamam şimdi sen konuştu )

Neyse anne kızlık soyadı dahil bilgilerini verdi , bende aradım bankayı .

Müşteri temsilcisi baba adınız nedir dedi ?

Kızın babasının adını unuttum . Bilmiyorum dedim . Hanımefendi benim babam ben doğar doğmaz bizi terk etmiş , adını bile hafızamdan sildim , anmak istemiyorum dedim

Kadın gayet kibar , hanımefendi kimliğinize bakıp , hatırlayabilirsiniz dedi

Peki bakıp arayayım dedim , kapadım teli .

Off ne saçma bir anı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…