• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

annelerin hataları ile ilgili bir yazı - sabiha paktuna keskin'in makalesinden...

giovinetta

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Mayıs 2010
222
9
46
Diğer
Hanımlar Sabiha Paktuna Keskin'in bir makalesini okudum (Sabiha Paktuna Keskin) ve çok şaşırdım. Makaleden alıntı bir yazıyı paylaşmak istedim:

"Anne ile güçlü bir güven bağı kurulduğunda da, öğrenmenin başlaması için uygun zemin sağlanmış olur. Bu yaştaki çocuklarda en doğru öğrenme beş duyu yoluyla gerçekleşir. Dokunma, ağzına götürme ve koklama çocuğun dünya hakkındaki ilk bilgilerini edinmesi için en sık kullandığı yöntemlerdir. Televizyon, kitaplar, elektronik oyuncak ve eğitim setleri ise çocuğun algısının ötesinde, henüz gelişmemiş olan mantığın doğal ilerleyişini negatif etkileyen faktörlerdir. Verdikleri erken – zamansız uyaranlar sebebiyle konuşma bozukluklarına, obsesyonun desteklenmesine ve cinsel içerikle karşılaştıklarında psikolojik problemlere sebep olurlar. Bu yaş çocuklara renk, sayı, harf dahi öğretilmemelidir, çünkü gelişme belli bir sırayı takip eder ve bu tip öğrenmeler üç yaştan sonra başlatılmalıdır. Üç yaşa kadar kullanılması en faydalı öğrenme araçları, doğanın kendisi ve çocuğun kendi bedenidir."

Şimdiye kadar okuduğum kitapların hemen hemen hepsinde bebeğin görsellerle uyarılmasının, ona bol bol hikaye kitapları okunmasının, yaşına uygun zeka geliştirici neden-sonuç ilişkisini kavratacak oyuncaklar (yapboz, lego vs.) alınmasının bebeğin duygusal ve bilişsel zekasını geliştireceği ve kendini daha çabuk ve kolay ifade etmesine yardımcı olacağı konusunda çok şey okudum. Bu yazıda ise "doğanın kendisi ve bebeğin kendi bedeni" yeterlidir diyor.

Ayrıca ailemde, yakın çevremde 2-3 yaşında renkleri tanıyıp, sayı sayan, aile adlarını okuyup yazabilen çocukların da sonraki gelişimlerinde bir aksaklık görmedim. Çok başarılı çocuklar. Tamam televizyonun ve elektronik oyuncakların zararlarına birşey demiyorum ama diğerlerinin zararlı olabileceğini hiç duymamıştım. Hele de KİTAP. Ben kızıma hergün kitap okuyorum ve resimlerini gösteriyorum. Kızımın da kendi kitapları var açıp bakıp kendine kendine (kendi dilinde) birşeyler anlattığı. Zarar mı veriyor muşum?? Şaşırdım şimdi.
 
Son düzenleme:
valla ne yalan söyleyeyim, bu sabiha paktuna beni bayıyor. daha önce de okumaya çalıştım, her seferinde içim sıkıldı, bıraktım. bana ters geliyor söylediği şeyler. 3 yaşındayken bıdı bıdı ingilizce konuşan, her şeyi ezberden bıdıbıdı sayan çocuklar da bana anormal geliyor ama "renkler, sayılar bile öğretilmemelidir!!!" diye bir telkini de ben kabul edemem. tabii ki öğreteceksin canım. üç yaşında çocuk ağaca bakıp "yeşil" diyemesin mi, bir arabayı gösterip "kırmızı!" diyemesin mi. bence çok saçma. 1-2-3 diye de sayabilmeli.. ben diş hekimiyim, 3 yaşında hastalarım var. kaça kadar sayabiliyorsun diyorum, "5!" diyor mesela. tamam şimdi beraber 5e kadar sayıyoruz ve bitiyor falan diye yönlendiriyorum. bak mesela çocuğun hayatını ne kadar olumlu etkileyen bir şey sayı saymak o yaşta... ha ama 3 yaşında "hadi kızım anne'nin ingilizcesini söyle: mootheer. babanın ingilizcesini söyle: faaatheer.." şeklinde diyalogları da anlamsız buluyorum. ezbere karşıyım. bence çocuğu bu kadar erken yaşta yarış atı gibi öğrenim hayatına zorlamak çocuğu yorar, ileride okuldan bıktırır. zaten yarış atı gibi büyüyoruz okullarda, o kadar da zorlamanın anlamı yok bence. ama renkleri, sayıları öğretmekte de bi mahsur yok.. ormanda maymunlarla büyümüyor bu çocuk sonuçta. insan olmasının farkı olmalı...
sabiha paktunanın kendi çocuklarını merak ediyorum ben...
 
açıkcası bende sabiha paktuna keskinin kitabını okudum anne işte kitabı çocuk yetiştirmek öyle kitaplarla olmuyo onu anladım yani kadının görüşlerine birebir katılmıyorum katıldığım yanları var ama herkese herşey uymuyo ayrıca çocuğa tabiki kitap okunmalı kalkıp 3 yaşındaki çocuğa dostoyevski okumıycaz ama yaşına uygun şeyleri okuycaz kitap alcaki kitap okuma alışkanlığı gelişsin benim oğlum 21 aylık ona kitap aldım sadece hayvanlar ve isimleri yazıyo ona gösterip seslkerini çıkarıyodum şimdi öğrendi kendi gösteriyo sesini çıkarıyo çocukla ilgilenmesen kendi ne öğrencek hiçbişey bilmiyoki tabiki bizim yardımlarımıza ihtiyacı var ben hayvanları renkleri öğretiyorum hiçbi sakıncasını görmüyorum gelişimine uygun kitaplar yapbozlar almayada devam edicem
 
günümüz çocuklarını istesek de doğayla baş başa bırakamayız.
koşullar nasıl değişiyorsa insanlar da o koşullara göre değip şekilleniyorlar artık...
kitap bence dil gelişimi için çok faydalı ayrıca.
üstelik kapasitesi olan öğrenmek isteyen çocuk ne yapsan öğreniyo zaten herşeyi.
 
neden öyle yazıldığı hakkında bir bilgisi olan var mı ki yorumlar yazmışsınız...... 3 yaşından önce beyin gelişiminde, gelişmekte olan bazı yerlerin erken uyarılmaması için.... bunun tıbbi açıklamasının detaylarını araştırın öyle yorum yapın....
 
sayilari, renkleri ve hayvanlari vs. ogretmeye etki dersek, eger cocugumuz bu etkiye ogrenme konusnda olumlu tepki gosteriyorsa algilari gelismis veya gelismekte demektir. Tepki gostermedigini gore gore zorlamayla, israrla ogretmeye calismak cocugun uzerinde olumsuz etki yaratacaktir. Bunun ayrimi iyi yapilmali ve cocuklarimizin kapasitelerini zorlamadan ogrenmesine yardimci olmaliyiz. standard zaman ve yas siniri olmamali diye dusunuyorum.
 
Back