- 11 Ağustos 2008
- 12.040
- 1.187
- 773
- Konu Sahibi in vino veritas
-
koalina sınıf öğretmenisin sanırım.Est. Canım ne demek:) her zaman hazırım yardıma:)
Sen bir başla gelişimini görünce mutlu olup daha da heves edeceksin:)
Küçük yaşta başlamış olanlar 3 ve 4. Sınıflarda problem yaşıyor. Yaşları uygun olmadığından soyut kavramlarda zorlanıyorlar. Ne kadar somut anlatabilirsen o kadar iyi. Mesela basamak değerlerini anlatırken böyle bir etkinlikle daha iyi kavrar.
72 ay idealkoalina sınıf öğretmenisin sanırım.
küçük yaşta derken en az kaç aylıkken başlamalı sence?
72 ay diyeceğinizi tahmin ettim aslında eskidende öyleymiş sanırım değil mi?72 ay ideal
Evet eskiden de öyleymiş. Ben Ağustos doğumluyum mesela. Sınıfta en miniklerden biriydim, o yaşta 3-5 ay bile ciddi farkediyor. Ama sınıfta hep ilk 3'teydim.72 ay diyeceğinizi tahmin ettim aslında eskidende öyleymiş sanırım değil mi?
peki biraz özele girecek ama bu durumda oğlumu 68 aylıkken değilde 80 aylıkken mi göndermemi
tavsiye edersiniz.(ocak doğumlu)
çünkü 68 küçük ama 80 de çok geç gibi geliyor bana
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Çocuğunuzun durumu da önemli, el-kol kaslarının gelişimi nasıl? Anasınıfına gidiyordur muhtemelen, oradaki durumu nedir? Öğretmeni ne diyor?
80 ay evet geç bence de ama gelişimi yavaş bir öğrenci ise 68 aylık gönderip bir ömür bocalamasındansa 1 sene geç gönderip daha iyi başlaması avantajdır.
68 ay çok küçük sayılmaz aslen...60 aylık çocuklarla çalıştığımız için problem daha çok onlardaydı...Hem kas gelişimi hem algılama düzeyi açısından çok fark vardı ve genelde ikisinde birlikte problem oluyordu.verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
son sorumda hani demişsiniz ya soyut kavramları anlama da
3-4.sınıflarda sorun yaşanıyor diye.erken başlamasına rağmen
el-kol kasları iyi olsa bile soyut kavramları anlama da
sıkıntı yaşayan öğrencileriniz oluyor mu?ikisi farklı şeyler ya o yüzden kafam karıştı.
bu arada benim oğlum daha 4 yaşında.seneye bir seçim yapmamız gerekiyor.
ya kusura bakmayın gerçekten sizi rahatsız ediyorum ama neden zorunluyum o kısmı anlamadım?yani 68 aylıkken mi zorunlu vermek zorundayım?68 ay çok küçük sayılmaz aslen...60 aylık çocuklarla çalıştığımız için problem daha çok onlardaydı...Hem kas gelişimi hem algılama düzeyi açısından çok fark vardı ve genelde ikisinde birlikte problem oluyordu.
Sizin bu sene çocuğunuzu çok iyi takip ederek durumuna bakıp öğretmenle birlikte karar vermeniz gerek. Ancak bildiğim kadarıyla siz zaten üst sınır olan 72 ayı aşacağınızdan çocuğu kayıt yaptırmak zorundasınız...
Hayır ben de çok net bilgi sahibi değilim:)ya kusura bakmayın gerçekten sizi rahatsız ediyorum ama neden zorunluyum o kısmı anlamadım?yani 68 aylıkken mi zorunlu vermek zorundayım?
yönetmelikte şöyle yazıyor:66, 67 ve 68 aylık olanları, velisinin vereceği dilekçe ile; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise, ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.”yani veli isteğine göre vermeyebiliriz diye algıladım ben yanlış mı?72 ay sınırını bilmiyorum nerde geçiyor bu madde?
tekrar teşekkür ederim.Hayır ben de çok net bilgi sahibi değilim:)
İbareler "zorunlu fakat" diye geçiyor zaten. Bu seneki öğrenciler için verilen bilgiler böyle...
Ben 1. sınıfı okuturken 72 ay üst sınır olacak diye bir konuşması vardı Ömer Dinçeri'in. Biz bütün kayıtları almıştık gerçi ama aklımda kalmıştı yine de. Uygulandı mı yoksa sadece söylem miydi hatırlamıyorum.
Biraz uzun olacak ama belki karar vermenizde yardımcı olur diye bulduğum bir yazıyı kopyalıyorum:
Psikomotor gelişim
*Denge tahtasında ileri - geri ve yan yan yürür. Başlama ve durma komutlarına uyarak tempolu yürür. Yardımla sekerek yürür.
*Topuk ve ayak ucunda geri geri yürür.
*Parmak ucunda koşar. Yaklaşık 30 cm yükseklikten atlar.
*Ritmik olarak seker.
*Tek ayak üzerinde 8-10 saniye durur.
*Düşmeden 10 kez öne doğru çift ayak sıçrar.
*Koşarken yerden bir şey alır. Kendi başına ip atlar.
*Yardımsız bisiklete biner. Kendi bedeni etrafında döner.
*Ayak değiştirerek merdiven iner. ve çıkar. Orta büyüklükteki topu yerde birden fazla sıçratır. 1 metre yukarı atılan topu yakalar.
*Kendine zıplatılan topu yakalar.
*Topu 3 metre uzaktaki hedefe atar. Kâğıt üzerine çizilmiş basit şekilleri keser.
*Hamur gibi yumuşak malzemeleri kullanarak 2-3 parçadan oluşan şekiller yapar. Baskı ve yapıştırma işlerini yapar.
*Yetişkin gibi kalem tutar.
*Yatay, dikey, eğri ve eğik çizgiler çizer ve kombinasyonları oluşturur.
*İsmini kopya eder.
*1-5 arası rakamları kopya eder.
*Eksik insan resmini tamamlar.
SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM
Duygularını belli eder ve anlatabilir. Oyunların kurallarına uyar. Bir oyunun kurallarını başkasına açıklar. Aldığı sorumluluğu yerine getirir. Kendine güven duyar. Arkadaş seçiminde kararlılık gösterir. Belli bir olayı, durumu canlandırır. Kendini ifade etmede özgün yollar kullanır. Cinsiyetine uygun davranır. Haklarını korur.
Bilişsel gelişim
Bedeninin parçalarının isimlerini söyler. 10- 25 parçalı yapbozu tamamlar. İki üçgeni birleştirerek kare yapar. Nesneleri bir özelliğine göre gruplandırır. 1’den 10’a kadar olan nesneleri kullanarak toplama ve çıkarma yapar. Yarım ve bütün olan nesneleri gösterir. Basit neden sonuç ilişkilerini açıklar. Kısa bir süre gösterilen bir resimdeki ayrıntıları hatırlar. Bir olaydan sonra ne olabileceğini tahmin eder. Nesneler arasındaki benzerlik ve farklılıkları ayırt eder ve söyler. Haftanın günlerini sırasıyla söyler. 20’ye kadar ritmik sayar. Beş harfi isimlendirir. Daha önce dinlediği öyküleri anlatır. Yaşadığı yerin adresini söyler.
Dil gelişimi becerileri
Günlük deneyimlerini anlatır. Birbirini izleyen üç emir tümcesinde, istenileni sırasıyla yerine getirir. Cümlelerinde özneye uygun fiil kullanır. Bilmediği kelimelerin anlamını sorar. Bazı sözcüklerin eş ve karşıt anlamlarını bilir. “Ne zaman, neden, nasıl?” gibi soru sözcüklerini içeren soruları yanıtlar. “Bana tersini söyle” yönergesine doğru yanıt verir. Birleşik cümleler kullanır. Basit şakalar yapar. Bazı soyut ifadeleri anlar. Evinin, anne, babasının telefon numarasını söyler.
ÖZBAKIM BECERİLERİ
Yolda yardımsız yürür. Kendi kendine giyinir, soyunur. Giysilerinin düğmelerini çözer ilikler. Ayakkabılarını bağlar, saçlarını tarar. Yemeğini kendi kendine yer. Yemek araç gereçlerini yetişkin gibi kullanır, bıçak kullanır. Yemek tabaklarını, servis tepsisini taşır. Dişlerini fırçalar. Elini yüzünü yıkar kurular. Tuvalet gereksinimini kendi başına karşılar. Hava şartlarına uygun giysiler seçer.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?