- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.888
- 49
Yeni doğan bebeklerin en büyük ihtiyacı anne sütüdür. Anne sütü yeni doğan bebeklerin her tür ihtiyacını karşılayacak kadar zengin bir besin maddesidir. Ancak annenin sağlıklı bir şekilde emzirebilmesi için emzirme döneminde beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Çünkü annenin beslenmesi ile süt salgılaması ve sütünün kalitesi arasında ciddi bir ilişki vardır…
Anne sütü üretimi beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu tarafından tetiklenir. Bu hormonun düzenli salgılanması için ise öncelikle annenin ruhsal durumunun iyi olması, bebeğiyle sağlıklı bir ilişki kurabilmesi gerekir.
Normal şartlar altında bir anne günde 700-800 ml süt salgılar. Bu sütün büyük bir kısmı sudur ve bu nedenle annenin günlük 2,5 – 3 litre kadar su tüketmesi gerekir. Bunun yanı sıra, kalsiyum açısından yüksek gıdaların tüketilmesi gerekir. Bunun için süt, peynir, yumurta ve yoğurt düzenli olarak tüketilmelidir. Ancak bazı annelerin bu gıdalara fazla hassasiyeti olabilir ve bu durum bebekte gaz oluşumuna yol açabilir.
Emziren anneler her gün taze meyve ve sebze tüketmelidir. Özellikle, havuç, kayısı ve yeşil yapraklı sebzeler mutlaka düzenli olarak yenmelidir. Bu dönemde siyah üzümden yapılmış hoşaf ya da meyve kompostoları da sütün artmasına yardımcı olan besinlerdir.
Balık, keten tohumu, ceviz, kavrulmamış çiğ badem anne sütündeki yararlı Omega 3 yağ asidi oranının artmasını sağlar. Emziren annelerin siyah çay ve bazı bitki çaylarını içmeleri önerilmez. Ancak günde iki fincanı geçmeyecek şekilde ısırgan otu çayı ve rezene çayı tüketilebilir.