Reddi miras için dava açmışlar zaten ama maalesef ülkemizde yargı süresi biraz ağır işliyor, dava bitene kadar çocuklar büyür de kendileri çoluk çocuğa karışır
Mune cim , olay 2012 yılı başında olmuş. 3 ay içinde reddi miras talebi iletiliyor. İlk etapta iletilen reddi miras davasının sonuçlanma süresinin bu kadar uzun sürmemesi gerekiyor.
Hatta dava dahi açılması gerekmediğini anlıyorum aşağıdaki bilgiden. Yanlış mı anladım acaba ?
Mirasın reddi
Ekonomik sıkıntılar; vefat edenin borçlarından doğan sorumluluklar “Mirasın reddi” konusunu belki de en fazla konuşulan ve bilgi sahibi olunan konuların başına taşımıştır. Mirasın reddi medeni kanunumuzun 605 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Reddi miras süresi ne kadardır ? Mirasın reddi hakkında talepte bulunmak için süre ne kadardır ?
Medeni Kanunumuzun 606. maddesine göre Miras, üç ay içinde reddolunabilir.
Bu süre; yasal mirasçılar açısından kendilerinin mirasçı olduklarını öğrendikleri tarihten itibaren işlemeye başlar.
3 Aylık sürenin geçirilmesi hakkında mirasın reddi yapılamaz mı ?
3 aylık süre geçmiş olmakla birlikte; ölümü tarihinde miras bırakanın iflas etmiş ve ödeme yapamaz hale gelmiş olduğu resmen tespit edilmiş ise mirasçılar mirasın borca batıklığını açacakları bir tespit davası ile ortaya koyarlar.
Miras Reddi nasıl yapılır ?
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Burada teknik olarak bir hata yapıldığı görülmektedir. Avukatların; müvekkilleri adına mirası reddedebilmeleri için özel yetkileri olması gerekmektedir. Bu yetki olmadan yapılmış olan işlemler ve red talebi avukatlar tarafından yapılsa da geçersiz olacaktır.
Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.
Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir. Bu bir dava değil, reddin tespiti ve tescilidir. Ancak kimi yerlerde mirasın reddi müessesesi bir dava şeklinde algılanmakta, Mahkemeler basit yargılama usulü çerçevesinde bu davayı görmektedirler.
Mirası red hakkının düşmesi meselesi :
Miras bırakanın borca batıklığı nedeniyle mirasın reddedilmiş sayılması hali dışında 3 aylık yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, murisin kendisine kalacak olan mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur.
Mirasın mirasçılardan biri tarafından ret edilmesi durumunda miras payı nasıl olur ?
Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse, mirası reddedene ait olan pay, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer, bu bağlamda füruu var ise hak sahibi olacaktır.
Mirasın en yakın mirasçıların tamamı tarafından red edilmesi durumunda nasıl bir yol izlenir ?
En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir.
Altsoyu yani çocukları veya torunlarının tamamı mirası reddetmesi halinde mirasın sağ kalan eşe geçer
Miras bırakanın borcu için mirasçılara borç ödeme ve haciz ihtarı geldiğinde ne yapılmalıdır ?
Miras bırakan borca batık değilse mirası red etmemiş mirasçı borçtan sorumludur. Ancak miras bırakan borca batık olarak ölmüşse mirasçı mirası red etmemiş olsa bile miras borca batıklık sebebiyle red edilmiş sayılacağından, mahkemede dava açıp mirasın borca batıklığı tespit edilmelidir. Ancak bu şekilde mirasçının borcundan kurtulma olanağı vardır. Mirasın reddine ilişkin kararı ya da borca batıklığın tespiti ile ilgili kararın icra dosyasına ibrazına kadar; mirasçılar murislerinden intikal edecek olan borçlardan sorumludur.
Avukatsız olarak mirasın reddi;
Mirasın reddi, hukuk sistemimizin en kolay gibi görünen ancak en karışık ve sonuçları en acımasız konusudur. Mirasın reddinden geri dönmek mümkün değildir. Yine mirasın reddi halinde mirasçıların paylarının hesaplanması ve mirası reddetmeyenlerin haklarının korunması da son derece önemlidir.
kaynak: http://tanerbas.av.tr/mirasdavasi/mirasin-reddi/
""Çocukların annesiyle babası vefat edince herkes paranın peşine düştü. Her yerden alacaklı ortaya çıktı. 'Alacağım var' diyen geldi. Çiftin istanbul'daki evlerinin eşyalarına haciz konuldu. Sabit beyin ortak olduğu şirtekle ilgili çocukların vasisi olarak benim adıma sahte imza atılmış. Bununla ilgili hukuki süreç devam ediyor. Ayrıca Sabit Dumlupınar'ın 1 milyon liranın üzerinde vergi borcu çıktı. Bunun üzerine biz tereke davası açtık. Mirasın reddini istedik. Bununla ilgili de hukuki süreç devam ediyor."
Reddi mirastan ziyade sahte imza davasının halen sürmesi daha mantıklı görünüyor. Evet , yargı işlemleri uzun sürebiliyor. Ancak dava konusuna bakıldığında uzun süren davanın sahte imza olması bana daha muhtemel geldi. O yüzden böyle yorumladım açıkçası.