Birçok besin öğesini içinde barındıran; A, B, C ve E vitaminleri bakımından da çok zengin olan boza hamileler için çok faydalıdır. Kış aylarının vazgeçilmez içeceği olan bozanın hamile bir kadın açısından ne kadar faydalı bir içecek olduğunu biliyor muydunuz ?
1. Bozanın içinde bulunan laktik asit bakterileri bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hamileler ekşi değil tatlı boza içerlerse gaz yapmaz. Tatlı bozanın anlamı yeni mayalanmış boza anlamına gelir. Bozacıda içerken ya da marketten boza alırken mutlaka tarihine dikkat edin. Ve en yeni olanını tercih edin. Aldığınız bozayı 1 hafta içinde tüketebilirsiniz fakat 2 – 3 gün içinde ekşitmeden tüketirseniz miğdeniz hiç rahatsız etmez.
2. Bir büyük bardak boza yaklaşık 200 gr. Kalori içerir. Çok fazla kilo almamak için haftada 2 ya da 3 bardak boza içmek yeterli olacaktır.
3. Tarçınsız boza olmaz… Gaz söktürücü, vücut direncini arttırıcı, gribi önleyici, kan şekeri dengeleyici ve iştah açıcı özelliklerini de gözönünde bulundurursak bol bol tarçın eklemeyi de unutmayın. Ayrıca bozaya koyacağınız bir avuç sarı leblebi de miğdeniz suyunu çeker ve hiç gaz yapmaz.
4. Doğumdan evvel düzenli olarak boza içerseniz sütünüzün artmasını sağlar.
5. Doğumdan sonra da kalorisini de gözönünde bulundurarak belli miktarlarda bebeğinize süt yapması için içmenizde fayda var.
Boza neden süt yapar ? '' İçeriğindeki karbonhidrat, protein ve B vitamini nedeniyle süt yapımına yardımcı olmaktadır.''
12 kişilik Boza Tarifi
Malzemeler
*2 bardak bulgur (*)
*20 bardak su
*2 çorba kaşığı tarçın
*yarım bardak yoğurt
*yarım tatlı kaşığı kuru maya
*2.5 çorba kaşığı şeker
*2 çorba kaşığı un
*yarım çorba kaşığı vanilya
(*)Bulgur yerine darı, arpa, ya da bulgur-darı karışımı da kullanabilirsiniz.
Bulguru büyükçe bir tencereye koyup 11 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece dinlendirin. Kısık ateşte 2 saat kadar pişirin.
Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.
Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.
Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Ateşten çelip içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilınca içine yoğurt katın.
Mayayı 1/4 bardak ılık suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.
Mayalı karışımı ezilmiş bulgura katıp oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın.
Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın.
Tarçınla servis yapın.
Afiyet olsun, bol bol bebeğinize süt olsun… 1. Boza nasıl yapılır?
2. Boza için hangi malzemelere ihtiyacımız var?
3. Bozanın faydaları nelerdir?
4. Bozada alkol var mı?
5. Bozanın kıvamı nasıl ayarlanır?
6. Boza nasıl servis edilir?
7. Boza nasıl saklanır?