Anlaşmalı olarak boşanmak istiyorsanız işte yapmanız gerekenler

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.004
448
Kocaeli
Toplumumuzdaki bireylerin birçoğu hukuki bir işlem yapma konusunda çekincelere sahiptir. Bir şekilde uzaklaşmaya, ertelemeye, görmezden gelmeye çalışanımız azımsanamayacak kadar çoktur. Nitekim zorunlu müdahalenin gerektiği durumlarda ise aceleci davranılmakta, tezcanlı istemlerde bulunulabilmekte, bizim için çekilmez hale gelen sürecin son bulması bir an önce temenni edilebilmektedir.

Aslında birçoğumuzun hukuk sisteminden beklentisi de bu yöndedir. Aile birliğinin sona erdirilmesi diğer bir deyişle boşanma istemi söz konusu olduğunda iki taraf da hemfikir ise en kısa sürede tarafların boşanması mümkün olabilirken, tarafların boşanma ve fer’ilerinde uzlaşamaması durumunda ise süreç beklentinin aksine uzun olmaktadır. Bu bağlamda uzlaşmayı, aynı doğrultuda hareket etmeyi ve boşanmayı düşünen çiftler arzu ettikleri gibi süreci kısa tutabilir ve bir an evvel çekilmez ve içinden çıkılmaz hale gelen durumdan daha kısa sürede tabir-i caiz ise kurtulabilirler.

Hukuken en kısa sürede evlilik birliğinin noktalanabilmesi için açılması gereken dava türü, anlaşmalı boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme ise aile mahkemesidir.

Anlaşmalı olarak boşanmak istiyorsanız işte yapmanız gerekenler;
Evliliğinizin minimum 1 yıl sürüp sürmediğini teyit edin.
Eşinizi gözlemleyin ve uzlaşma ile saygı çerçevesinde anlaşmalı olarak boşanabileceğiniz kanısında iseniz bütün detaylar üzerinde konuşun, karara varın.
İş yaşamınız ve çocuğunuz yüzünden tam anlamıyla süreç hakkında bilgi edinemediğinizi düşünüyorsanız anlaşmalı boşanma davası öncesinde ve dava esnasında hukuki destek ve yardım alın.
Mal paylaşımı ve çocukların velayeti ile velayeti kendisinde olmayan eşin çocukla kişisel ilişkisinin tesisi hususlarında detaylara girin, süreç ve sınırları belirleyin.
Şayet nafaka ve tazminat ödenmesi konusunda mutabık kaldıysanız miktar ve ödeme şeklini belirleyin.
Anlaşmalı boşanma protokolü düzenleyin. Hukuken usule uygun olmasına riayet edin ve mahkemeye sunulmasını sağlayın.
Her davada olduğu gibi anlaşmalı boşanma davasında da avukatınız olmaksızın kendinizi temsil edebilirsiniz. Avukat ile temsil zorunluluk olmamakla birlikte tercih meselesidir. Şayet hata yapma riskinizi en aza indirmek istiyorsanız hukuki destek almanızda fayda olacaktır.

Faydası olması ümidiyle...
 

mrb bı sorum olucak benım kaynanam 30 yılık evlı bosanmak ıstıyor anlasmalı ama mal paylaşımı olur mu kayınpeder ve kaynanamın ortak bı ısyerı var kaynanam dava acıp alabılır mı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…