- 16 Ağustos 2010
- 293.028
- 602.893
- 43
Ankilozan Spondilit nasıl bir hastalıktır?
AS, ağrılı ve çoğunlukla ilerleyici olan bir romatizmal hastalıktır. Omurga ve leğen kemiğindeki eklemlerin bazılarının ya da tümünün birbiri ile kaynaşması durumudur. “Ankiloz” kemiklerin birleşmesi, birbirine yapışması demektir. Spondilit ise vertebraların (omurga kemiklerinin) iltihabını tanımlar. Söz konusu iltihap mikrobik ve bulaşıcı bir iltihap değildir. Hastaların çoğunda bu yapışma kısmidir, uzun zaman sonra bile ağır hareket kısıtlılığı nadirdir. Sıklıkla omurga kemiklerini etkilemekle birlikte, özellikle erken yaşlarda başladığında kalça, omuz ve ayak bilek eklemlerini, kasları kemiklere bağlayan tendon ve bağları da etkileyebilmektedir. Seyir sırasında genellikle tek gözde, tekrarlayıcı üveit (ağrı, bulanık görme ve kızarıklık ile), aralıklarla tekrarlayan ishallerle kendini gösteren barsak tutulumu ve uzun süreli bazı ağır hastalarda da akciğerler ve kalp hastalıktan etkilenebilir. Ancak AS hemen hemen hiçbir zaman hayatı tehdit eden bir hastalık değildir.
Ankilozan Spondilit nasıl gelişir ve ilerler?
Bağışıklık sisteminin yarattığı inflamasyon (iltihabi durum), bağ ya da tendonların kemiğe yapıştığı noktalarda ortaya çıkar. Bunu, kemiğin yapışma yerinde ortaya çıkan hasar (erozyon) izler. Zaman içinde iyileşme süreci inflamasyonun yerini alır ve inflamasyon yerlerinde yeni kemik oluşur. Eklem, bağ ya da tendonların yerini kemik doku aldıkça, eklemde hareket kısıtlılığı başlar.
Bu iltihabi sürecin sürekli olarak tekrarlanmasıyla daha fazla kemik oluşumu gerçekleşir ve özellikle ağır hastalarda (hastaların %20-30’unda) omurga kemikleri belden boyuna kadar birbiriyle tamamen kaynaşır. İlk olarak leğen kemiği (pelvis) eklemleri etkilenir.
Ankilozan Spondilit kimlerde ve neden ortaya çıkar?
Yaklaşık olarak her 200 erişkin bireyden birinde görülen AS, tipik olarak ergenlik çağının sonunda ve yirmili yaşlarda ortaya çıkar. Ancak belirtiler yaşamın diğer dönemlerinde de başlayabilir. AS, erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 3 kat daha sık görülmektedir ve erkek, kadın ve çocukları farklı biçimlerde etkiler. Erkeklerde en sık leğen kemiği ve iskelet, daha seyrek olarak da göğüs duvarı, kalça, omuz ve ayaklar etkilenir. Kadınlarda iskelet tutulumu erkeklere göre daha hafiftir. En sık leğen kemiği, kalça, diz, dirsek ve bilekler tutulur. 11 yaşın altındaki çocuklarda AS belirtilerinin ortaya çıkması nadir bir durumdur. Çocuklarda tipik olarak etkilenen eklemler; diz, bilek, ayak ve kalça eklemleridir. Nadiren sırt ağrısı bulunur.
AS’nin oluşma nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığın hastalığın gelişme sürecinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bu hastalığın görüldüğü bireylerin çok büyük bir kısmının kanında HLA-B27 adı verilen genetik bir belirteç bulunmaktadır.
Normalde zararsız olan bazı mikropların HLA-B27 ile etkileşerek bağışıklık sistemini yanıltması ile vücudun kendi dokularına karşı gelişen iltihabın hastalığa yatkınlık sağlaması mümkün olabilmektedir. Ancak bu geni taşıyan herkeste AS gelişmemektedir. Yani AS gelişimi, genetik ve çevresel etkenlerin birlikte veya tek tek etkilerine bağlı olabilir.
Diğer genlerin de AS oluşumuna katkısı olabileceği düşünülmektedir. AS’ye genetik olarak yatkın kişilerde bakteriyel infeksiyon (örneğin bir mide-barsak infeksiyonu) gibi çevresel bir faktörün etkisiyle bağışıklık sisteminin aşırı miktarda çalışması ve vücudun kendisine zarar vermesi sonucunda hastalık ortaya çıkabilmektedir.
Ankilozan Spondilit’in belirtileri nelerdir?
- Temel belirtisi 3 aydan daha uzun zamandır istiharat sonrası ortaya çıkan (istirahat ile artan) bel ağrısıdır. Sabahları yataktan bel ağrısı ve tutukluğu ile uyanılması tipiktir. Bu ağrı ve tutulma gün içerisinde hareketle azalır ya da kaybolur. Yavaş ya da dereceli olarak başlayan sırt ağrısı ve katılık (saatler ya da günler içinde değil, haftalar ya da aylar içinde) ortaya çıkar
- Omuz, diz ve bilek eklemlerinde ağrı ve şişme görülür.
- Boyun ağrısı ve tutulmalar sıktır.
- Özellikle bel bölgesinde gün ilerledikçe egzersizle azalan veya kaybolan sabah sertliği ya da ağrısı bulunabilir. Bu belirtiler üç aydan daha uzun süre devam eder. Ancak bel ağrısı ve tutukluğun belli dönemlerde kendiliğinden yatışıp, kısa süre sonra tekrarlaması hastalığa özgüdür.
- Özellikle erken dönemlerde olmak üzere kilo kaybı.
- Halsizlik.
- Gözlerde kalıcı hasara neden olabilecek iltihap (üveit, gözde ağrı, kızarıklık ve birkaç gün süren bulanık görme ile).
Ankilozan Spondilit ne sıklıkta görülür?
Tüm dünyada ankilozan spondilit görülme sıklığı, etnik gruplara ve coğrafi bölgelere göre değişmekle birlikte %0,55 ile %1,4 arasındadır.
Avrupa’da görülme sıklığı çeşitli ülkelere göre farklılık göstermektedir. Yapılan çalışmalara göre Avrupa’da en sık Norveçlilerde (%1,1-1,8), en düşük ise Fransızlarda (%0,08) bulunmuştur. Almanya, Portekiz ve İtalya’daki sıklık ülkemizdekine benzerdir.
Türkiye’de ankilozan spondilit görülme sıklığı ise yapılan bir çalışmada %0,5 bulunmuştur
Kaynak:bel ağrılarınızı sorgulayın