Ankara'nn Bakent oluu 13 Ekim

yesilim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2006
8.868
19
158
Antalya
Ankara'nın Başkent Oluşu hakkında genel açıklama

Mustafa Kemal Paşa, 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile ıstanbul’dan ayrılıp 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Bu olay Kurtuluş Savaşı’nın fiilen başlaması sayılır. Buradan Erzurum’a geçerek 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresini düzenledi. Erzurum Kongresinde seçilen Temsil Heyeti ile birlikte geldiği Sivas’ta 4 Eylül 1919’da çalışmalara başladı.
Mustafa Kemal Paşa, Erzurum, Sivas Kongrelerinden sonra 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara'ya geldi.
O zamana kadar Osmanlı ımparatorluğu'nun başkenti ıstanbul idi. Osmanlı Mebusan Meclisi son kez 12 Ocak 1919'da ıstanbul'da toplandı. 16 Mart 1919 günü ıngilizler ıstanbul'a girdi. Önce meclisi bastılar. Bu olay üzerine birçok milletvekili Anadolu'ya geçti. Yakalananlardan çoğu tutuklandı. Artık Osmanlı Mebusan Meclisi'nin ıstanbul'da toplanma olasılığı kalmamıştı. Milletvekillerinin toplanacağı ve ülkenin yönetileceği bir başkent gerekiyordu.
Ankara, Anadolu'nun ortasında, savaş cephelerine eşit uzaklıkta bir kentti. Savaşın yönetimi ve haberleşme, Ankara'dan kolaylıkla yürütülürdü. Dağılan Osmanlı Mebusan Meclisi üyeleri ile Sivas ve Erzurum Kongreleri'nde seçilen temsilcilerin bir yerde toplanması gerekiyordu. Bu nedenle 19 Mart 1919 günü Mustafa Kemal Paşa kimi illere ve komutanlıklara bir genelge gönderdi. Bu genelgede özetle ; "Osmanlı Devletinin yaşamı ve egemenliğinin sona erdiği" bildiriliyor, "Türk ulusu kendi yaşamını ve bağımsızlığını koruyacaktır." deniliyordu. Bu genelgeden sonra temsilcilerle Osmanlı Mebusan Meclisi'nden gelen üyeler Ankara'da toplanmaya başladılar. Ankaralılar onları coşkuyla, sevinçle, sevgiyle karşıladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 günü, Ankara'da açıldı. Meclis, ilk oturumunda Mustafa Kemal Paşa'yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa bundan sonra ülkeyi kurtarma çalışmalarını Anadolu'nun bu küçük kentinde sürdürdü. Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın planları bu yoksul kentte hazırlandı. Savaşın başarıya ulaşması için düzenli ordular kuruldu. Bu ordular ınönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da düşmanı bozguna uğrattı. 30 Ağustos 1922'de kazanılan Başkomutanlık Savaşı ile Kurtuluş Savaşı'mız tamamlandı.
Yurdumuz düşmanlardan kurtulduktan sonra 13 Ekim 1923 günü ısmet Paşa ve dört arkadaşı Ankara'nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yasa önerisi verdiler. Öneri mecliste oylandı, kabul edildi. Böylece Ankara yeni Türkiye Devleti'nin başkenti oldu.
Başken, ülkenin yönetim merkezidir. Büyük Millet Meclisi, devlet başkanı, başbakanlık, bakanlıklar, yüksek yargı organları, başkentte bulunur.
Ankara başkent olduktan sonra gelişti. Modern yapılar, büyük apartmanlar yapıldı. Yüksek okullar, üniversiteler açıldı. Fabrikalar, yeni iş yerleri kuruldu. Kent kısa sürede büyüdü, genişledi.
Ankara bugün nüfus yoğunluğu bakımından yurdumuzun ikinci büyük kentidir.
Her yıl 13 Ekim günü Ankara'nın başkent oluşu, düzenlenen büyük törenlerle kutlanır. Ankara Kalesi'nde başlayan bu törene özel giysileri içinde seymenler, öğrenciler, çeşitli dernek temsilcileri katılırlar. Törende yapılan konuşmalarda Ankara'nın başkent oluşunun anlam ve önemi belirtilir.

Alıntı
 
Son düzenleme:













13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümüdür.
Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılışı ile beraber Ankara fiili başkent olmuşsa da, ısmet Paşa’nın Meclise verdiği kanun teklifinin kabulü üzerine 13 Ekim 1923’te resmi olarak başkent olmuştur.

Atatürk’ün Ulusal Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’ya gelişi, önce Ankara’yı Milli Mücadelenin kutsal karargâhı, 13 Ekim 1923’te ise yoğun muhalefete rağmen “Başkent” olarak onurlandırmasıyla beraber, Ankara’nın modern bir başkent olarak gelişim süreci hızlanmıştır. Ankara’nın imarı, Ankara’nın bir kasaba görüntüsünden modern bir başkente dönüştürülmesi, kültürel devrimler yoluyla geleneksel yapıdan modern bir Türkiye’ye geçilmesi ve Anadolu’daki diğer şehirlere örnek olması, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyet’i kuran kadrolar için bir onur mücadelesi olmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk “Ankara’yı neden başkent yaptınız?” sorusunun nedenlerini Ankara’nın tarihine ve sosyal dokusuna dayandırmış ve böyle bir tercihin bilimsel (fenni) olduğunu belirtmiştir. Gazi Paşa Ankara’nın başkent seçilme nedenleri arasında başlıca iki etmeni öne çıkarmıştır. Bunlar sırasıyla: (1) Ülkenin en kötü günlerinde dahi Ankaralılar’ın Milli Mücadele ruhlarını kaybetmemeleri, (2) Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra Ankara’da Ahiler tarafından “Ankara Cumhuriyeti”nin kurulmuş olması. Diğer bir deyişle Ankara’nın geçmiş dönemlerde bir Cumhuriyet Merkezi oluşundan kaynaklanan cumhuriyet tecrübesi ve kabiliyeti...

Çoğu kaynakta Ankara’nın başkent yapılma nedeni Ankara’nın doğal ve coğrafi konumuyla açıklanıyor olmakla beraber, Ulu Önder bu etmene nedenler arasında ikincil bir önem atfetmektedir. Zira, “Ben Ankara’yı coğrafya kitabından ziyade tarihten öğrendim ve cumhuriyet merkezi olarak öğrendim” ifadesi bunun en güzel kanıtıdır. Bu seçimde Ankara’nın coğrafi öneminden ziyade tarihte üstlendiği rollerin ve tarihsel deneyimlerinin ayırıcı bir yeri bulunmaktadır...

Alıntı..Ankara kulübü
 
tşk yeşilim :)
-----------------13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümüdür.
Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920’de açılışı ile beraber Ankara fiili başkent olmuşsa da, ısmet Paşa’nın Meclise verdiği kanun teklifinin kabulü üzerine 13 Ekim 1923’te resmi olarak başkent olmuştur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…