Koltukaltı Kesisi
Koltuk altından girişim bugüne kadar hep plastik cerrahlar tarafından dezavantajları ile anıldı. Ancak aslına bakarsanız bu biraz da ilk iki (meme alt kıvrımı ve meme başı) giriş bölgesinin çok kullanılması ve kolaylığından kaynaklanmaktadır. Avantaj olarak memede herhangi bir kesi yapılmadığı belirtilir ancak daha çok üzerinde durulan dezavantajları olarak ise hep şunlar söylenir;
1. Ameliyat sonrası kesiye bağlı kalacak izin koltukaltında olması nedeniyle t shirt, bikini, sütyen giyildiği zaman bile belli olabilir.
Cevap: Koltuk altı bölgesi meme derisine göre oldukça ince bir deriye sahiptir ve geç dönemde cerrahın dahi tespit edemeyeceği kadar iyi bir izle iyileşir.
2. Koltuk altı bölgesinden yapılan kesiden jel silikon koymak imkansızdır, mutlaka içi serum ile doldurulabilir silikonu tercih etmek gerekir. Serum sdolumlu silikonların ise oldukça fazla dezavantajları vardır( zamanla hacim kaybetme, katlantı yapma vs)
Cevap: Koltuk altı derisi oldukça ince ve esnek bir yapıya sahip olduğu için silikon yerleştirme sırasında 2 kat daha büyük bir giriş sahası oluşturmaya izin verir. Yani bu girişim ile serum dolumlu silikonları kullanmak zorunda değiliz.
3. Koltuk altından girişim ile cebi hazırlarken kanama kontrolü yapmak imkansızdır, cerrah hissederek cebi hazırlar
Cevap: Artık günümüzde koltuk altı girişim uyguluyorsak mutlaka endoskop (kamera sistemi) kullanıyoruz. Yani silikonu yerleştireceğimiz cebi en küçük ayrıntılarıyla dahi görerek hazırlıyoruz. Aslına bakarsanız endoskopik teknik kanama kontrolü açısından çok daha güvenlidir, çünkü küçük bir kanama odağını dahi ekranda görerek durdurabiliyorsunuz.
4. Ameliyat sahasına erişmek güç olduğundan kası serbestleştirmek için kenarını kesmek çok zordur.
Cevap: endoskopik tekniği kullandığımız için özel dizayn edilmiş aletler ile kas kenarına kadar ulaşıp kası istediğimiz seviyeye kadar serbesteleyebiliyoruz. Gene endoskopik teknik , silikonu yerleştireceğimiz planladığımız cebin genişliğini ve sınırlarını dışarıdan ve içeriden kontrol edebilme imkanı sağlıyor.
Bu tekniğin dezavantajı ise; teknolojik olarak ek enstrümanlara gereklilik göstermesi klasik tekniklere göre 15 dk daha uzun sürmesi ve sarkmış memeler de tercih edilmemesi.
doktor zekeriya kulun bolgundan