evet bende aslında aynen böyle düşünüyorum. Çünkü bu okulda ingilizce vs çok iyi öğreniyor. Fakat diğer taraftan ilkokulda dersler, okuma, yazma vs bir yandan bir yandan yeni okula alışmak çocuğu zorlar mı diye düşündüm. Birde adresim dışında bir ilkokula göndermek istediğim için kontenjan sorunu olur mu diye... ?
ben bir öğretmenim. branşım bilgisayar. idareci konumundayım aynı zamanda. kayıtlarla ilgilenmekte benim görevim. o nedenle öncelikle adres konusunu belirteyim
her yıl haziran ayının sonu temmuzun başı gibi bize bakanlıktan bir liste geliyor. "bu öğrenciler sizin kayıt bölgenizdedir." diye. bu liste ağustos ayının başına kadar okul idaresi tarafından sadece bakılabiliyor. kayıt yapılamıyor.
bir ebeveyn okulun hemen yanında oturuyor ve çocuğunu kaydettirmek için okula geldiğinde listede adını görmüyor. sebebi ise ortada köyün ayrıcalıklarından(kışa girerken orman köylerinde odun hakkın vardır. seçimlerde orada oy kullanmak gibi) yararlanmak için adresini değiştirmemiş nüfusta. gidip değiştirmesi gerektiğini söylüyoruz. oda nüfustan adresini değiştiriyor,(elektrik, su faturası yada kira kontratı yahut tapu ile) ve 2 gün içinde köydeki okulun listesinden adı siliniyor ve bizim listede adı gözüküyor
adres değişikliği olmadan başka bir okula kaydettirmeniz söz konusu değil. Bir tanıdığınızın adresini gösterebilirsiniz yeni adresiniz olarak ama o da çok güvenli değil. bir ihbar durumunda(yanlış adres beyanı) 635 lira yanlış hatırlamıyorsam cezası var. 3 kere bu ihbarın doğruluğu kanıtlandığında da hapis cezası var.
alışma sorununa gelince.
son bir kaç senedir ilköğretim 1. sınıf ve anasınıfları eğiitim öğretime 1 hafta erken başlıyorlar. bunun nedeni ise; diğer öğrenciler gelmeden önce yani okul boşken bu minik yavrularımızın tuvaletin yeri, sınıflarının neresi, hangi merdivenin neresinden inip çıkacaklarını geniş geniş göstermektir. bir diğer nedeni de annesinden babasından ayrılıp okula gelmek istemeyen afacanların ağlama evrelerinin okul başlamadan atlatmalarını sağlamaktır. bunun yanında çocukların birbirlerini tanımaları da hedeflenir. 1. sınıflarda kalem tutma becerileri gelişsin diye yapılan egzersizler, anasınıfında oyunla geçen bir süre çocukların okula ve arkadaşlarına alışması açısından yeterli ve gereklidir.
tabi bu evrede sizinde çocuğunuza oranın ona ait ve durması etkinliklere katılması gereken bir yer olduğunu hissettirmeniz gerekir. "oğlum/kızım sen ağlıyormusun hadi gel gidelim" derseniz bir daha okula getiremezsiniz(bu ağlama tamamiyle durmak istememe ile ilgiliyse diyorum)
umarım yardımcı olabilmişimdir.
özelde de öğretmen öğretmendir devlette de. zil zurna sarhoş gelen öğretmende gördüm ben sabah yoldan gelip o yorgunlukla öğretmenler odasında perişan otururken zil çalıp derse girdiğinde 1 dakika dinlenmeden çocuklarla ilgilenen de . hatta çocuk tedavisi için 3. sınıftaki öğrencilerini 5. sınıftan mezun etmeyi bekleyenini de gördüm.
Her kurumun iyisi kötüsü var. 5 yıldır devletteyim. ve eksilerine rağmen artıları çok fazla.