ANA DİLİN HEMEN UNUTULUR MU?
Kırık bir Türkçe’si vardır .Yıllardır yurtdışında olmasına rağmen, Türkçe’sini hiç bozmamış. Hiç ama hiç..Geldiği zamanlarda., kurduğu cümleler, sorduğu sorular, unutmadığı kelimelere şaşar kalırım.. Neden şaşarım?.. Bazıları vardır.. Her yurtdışı seyahat dönüşlerinde, cümle başlarında “Nasıl derler iii..” Sanki ana dili gittiği yermiş de... Türkçe’yi burada öğreniyor. Ama madam öylemi ya.. Kendine has Türkçe’si ile nasıl gittiyse aynen döndü ne bir fazla, ne bir eksik.
Madam...çocukluğumun annesi...Biliyorsunuz.(Sizinle paylaştım)
Madam.. yanımdayken,bir tanıdığı ziyaretimize geldi....Yurtdışından henüz dönmüş... Önceleri normal konuşmalar.. Sıra yurtdışı anılara gelince... Misafir takılıyor.. “nasıl derler iii”...“neydi o iiii”..
Madamın matrak tarafları vardır.. “Ne nasıl, ne neydi, dalgamı mı geçiyorsun sen. Az önce normal konuşuyordun da, şimdimi aklına geldi TÜRKÇEYİ UNUTMAK ”.... Misafir şaşkın madamın kurduğu cümleye. “Yok arada” diyor... Kem kümlüyor... Ben çay koymaya gidiyorum gülmemek için, kaçıyorum daha doğrusu... Misafir sesleniyor..“İİİ.. benim çayım fincanda olsun” Madam“AAA sen ince belli bardakta içerdin, bana da yollardın ta oralara.. Ben yıllardır fincanda içmezken, sen üç haftada ha!” Yarı sinirli, yarı kızgın ama daha çok alayvari...
Madam yanıma geliyor..“Gösterişperver”diyor gülerek.. Hayretle soruyorum. “GÖSTERİŞPERVER Mİ ??? Böyle bir kelime varda ben mi bilmiyorum”.“Ben uydurdum “ diyor.. “Yoksa görgüsüzpervermi desem”diyor...Bu iki kelime bizlerin arasında yıllardır döner durur..Gösterişperver...Görgüsüzperver Uydurmasına bayılmıştık. Nerede görsek bir gösterişperver...görsüsüzperver,aklımıza düşer, kahkahalarla güleriz...
Sen çok yaşa madam.. Sizler de duyarsanız yakınlarda bu sözcüğü, bilin ki madamın uydurması...
Yeşilimin anılarıa.s.