Ana Dilin hemen unutulur mu?

yesilim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2006
8.868
19
ANA DİLİN HEMEN UNUTULUR MU?

Kırık bir Türkçe’si vardır .Yıllardır yurtdışında olmasına rağmen, Türkçe’sini hiç bozmamış. Hiç ama hiç..Geldiği zamanlarda., kurduğu cümleler, sorduğu sorular, unutmadığı kelimelere şaşar kalırım.. Neden şaşarım?.. Bazıları vardır.. Her yurtdışı seyahat dönüşlerinde, cümle başlarında “Nasıl derler iii..” Sanki ana dili gittiği yermiş de... Türkçe’yi burada öğreniyor. Ama madam öylemi ya.. Kendine has Türkçe’si ile nasıl gittiyse aynen döndü ne bir fazla, ne bir eksik.

Madam...çocukluğumun annesi...Biliyorsunuz.(Sizinle paylaştım)

Madam.. yanımdayken,bir tanıdığı ziyaretimize geldi....Yurtdışından henüz dönmüş... Önceleri normal konuşmalar.. Sıra yurtdışı anılara gelince... Misafir takılıyor.. “nasıl derler iii”...“neydi o iiii”..

Madamın matrak tarafları vardır.. “Ne nasıl, ne neydi, dalgamı mı geçiyorsun sen. Az önce normal konuşuyordun da, şimdimi aklına geldi TÜRKÇEYİ UNUTMAK ”.... Misafir şaşkın madamın kurduğu cümleye. “Yok arada” diyor... Kem kümlüyor... Ben çay koymaya gidiyorum gülmemek için, kaçıyorum daha doğrusu... Misafir sesleniyor..“İİİ.. benim çayım fincanda olsun” Madam“AAA sen ince belli bardakta içerdin, bana da yollardın ta oralara.. Ben yıllardır fincanda içmezken, sen üç haftada ha!” Yarı sinirli, yarı kızgın ama daha çok alayvari...

Madam yanıma geliyor..“Gösterişperver”diyor gülerek.. Hayretle soruyorum. “GÖSTERİŞPERVER Mİ ??? Böyle bir kelime varda ben mi bilmiyorum”.“Ben uydurdum “ diyor.. “Yoksa görgüsüzpervermi desem”diyor...Bu iki kelime bizlerin arasında yıllardır döner durur..Gösterişperver...Görgüsüzperver Uydurmasına bayılmıştık. Nerede görsek bir gösterişperver...görsüsüzperver,aklımıza düşer, kahkahalarla güleriz...
Sen çok yaşa madam.. Sizler de duyarsanız yakınlarda bu sözcüğü, bilin ki madamın uydurması...

Yeşilimin anılarıa.s.

unutmazlarrr.da...gösterişperverlik yapacaklarya:):):)sen sağol fuşyam..iyi akşamlar.

sevgili yeşilim,bazı insanlar vardırki neyin reklamını nasıl yapsam diye ööyle düşünür dururlar,işte bu Türkçeyi unutmuş gibi yapanlarda bu gruptaki insanlardan sadece bazıları.Çoğu kişi yabancı dil öğrenmek umuduyla yurtdışına gider uzunca kalır catpat öğrenir gelir işte kimileride yurtdışına gider anadilini unutur gelir.Daha doğrusu unutmuş gibi yapar....sevgiyle kal...

Buruk bir tebessümle okudum madamın anısını.Kraldan fazla kralcı derler böylesine.Helal olsun madama.tebessümün buruk oluşunu da sen anlamışsındır.Fazla söze ne hacet

Nixe,Realist,Mihrace...Teşekkürler. herzaman yüreklendiriyorsunuz beni

Realist anlamaz olurmuyum canım.Sanalda olsa kırık duyguları anlıyor olmamız çok
anlamlı sağol.

Ben de geçenlerde bu konuyu düşündüm yurt dışından gelmiş bir aile var yakınlarımda çocuklarıyla ingilizce konuşuyorlar ama hepsi Türk :)
kelimeleri bulamıyor kadıncağız ingilizcesini söylüyor unutmuş Türkçesini ya da gösterişperver olmuş ne yazıkki....
Teşkkürler Yeşilim :)

ben bu konuya söyle yorum getirim yesilim.ben türkiye okugugum icin türkcem cok iyi ama cocuklarimda o problem cok.iki kültürde büyüdükleri icin.cogu arkadaslarim evde hic türkce konusmuyorlar cocuklari okulda basarili olamazlarmis diye ama ben karsiyim-önce ana dilimiz diyorum.ve evde hep türkce konusuyorum.ama yinede yetersiz oluyorum.ama bazilarida tabi gösderisperverlik yapiyor.hatta bi sözde var aslini unutana......sagol yesilim paylasimin icin.ayrica resmini gördüm cok güzelsin.

ceyhanlı yurt dışında yaşayan çocuklarla ilgisi yok canım.bu başka bir şey.
sen anladın..çocuklar için ikilem zordur haklı olarak ..iyi akşamlar sevgiler

cüvcüv..sağol canım sende.

İşte budur demek istediğim Cüvcüvüm..Yurt dışında büyümüşlere lâfım yok zaten ben özenenlere kızıyorum..Sağol canım,gelmiş yorum katmışsın

Madam geldi yine o kırık güzel Türkçesiyle yarenlik ederken aklıma düştü sizinle yine paylaşmak istedim

Madam geldi yine o kırık güzel Türkçesiyle yarenlik ederken aklıma düştü sizinle yine paylaşmak istedim

ablacım ben buraya bişiler yazmadan geçersem kendime haksızlık etmiş olurum..:roflol:yazını okurken ne güldüm bilemezsin yok yok bilirsin tahmin etmişindir....hani .sizne derler...ben var bilmek burası ben çok sevmek siz türkler şiş kebap ben var seviyor siz..ben var öpüyor seni...
eminim burayu okuyan diğer arkadaşlar beni ya rus yada başka bir yabancı olduğumu sanacaklar..:roflol:

Dağ çiçeğim inan madam harika konuşuyor da onu gören bizimkiler saçmalıyor .kadıncağız uzaydan gelmiş gibi tarzanca konuşuyorlar o da "benimle neden böyle konuşuyorsunuz normal anlatın ben anlıyorum" diyor ben kopuyorum senin gibi :sm_cool::sm_cool:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…