Merhabalar
Bir araştırma bursuyla Almanya'da birkaç üniversiteye doktora sonrası araştırma için başvuru yapmayı düşünüyorum. Burs miktarı 2350 euro. Berlin ve Munih gibi şehirlerde 2 kisinin kira dahil aylık masrafi ne kadardır acaba? Oralarda yasayan arkadaşlar bana fikir verirseniz çok sevinirim. Bu para yeterli olur mu yoksa ekstra ne kadar ilave etmem gerekir öğrenmeye çalışıyorum.
Hepinize şimdiden değerli paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Fırsat buldukça yanitlayacagim.
Berlin Free, TUM vs. gibi büyük bildik okullara başvuracaksanız ki post-doc bursu olduğuna göre bu üniversiteler olacaktır sanıyorum, esas sorununuz ev bulmak olur.
maalesef ev yok.
buldunuz, stüdyoya en kötü 1500 euro filan isterler. ya da apart tarzı öğrenci yerleri var ama onlar da 1700 filandı en uygunu, Münihe yakın ama münih içi olmayan bir yerde yazın bakmıştım. eğer uygun yer bulursanız olayın en büyük kısmı halletmiş olursunuz. (akraba tanıdık vs?)
kısacası büyük kısmı kiraya gidecektir.
ulaşımda hala 49 euroluk bilet uygulaması var onunla almanyanın her yerine gidebilirsiniz münihten salzburg'a bile gidebilirsiniz. şehir içi ulaşıma da kullanabilirsiniz.
gıda tamamen göreceli biliyorsunuz ki. ama kısacası : türkiyede ne harcarsanız aşağı yukarı aynısını harcarsınız.
patlıcan daha pahalı ama et daha ucuz. zeytinyağı, kahvaltılıklar vs. aynı para (zeytin bi tık pahalı). muz vs. gibi meyveler tr'de daha pahalı artık. alkol tüketiyorsanız ucuz ama sigara daha pahalı.
tr'de bim-101'den alıyorsanız orada da lidl aldi var, yok macromarketten alıyorsanız rewe'ler var mesela bir de şimdi bol bol bio ürün satan marketler var.
mesela ben kendi adıma bol bol deniz mahsulü, kruvasan vs tüketiyorum almanyadayken - çünkü seviyorum ve tr'de bunları ucuza ve her yerde rahat bulmak zor. bir de her yer şuşiciydi benim olduğum şehirde. tr'de bol bol ayva nar alırım orada almıyordum hiç. böyle modifikasyonlar yapıyorum ama totalde bakarsam hemen hemen aynı parayı harcıyorum ben.
kılık kıyafet ev tekstili vs. gibi şeyleri ben daha önce de orada yaşadığım için online pazaryeri üyeliklerim vardı lazım olunca aldım pek bir şey de almadım açıkçası, ama siz küçük yere gitmeyecekmişsiniz berlinde münihte ne arasanız bulursunuz zaten. bunların da her türlü alternatifi var, tr'den çok farklı değil. ev tekstili biraz daha az ve pahalı ama küçük ev aletleri de daha uygun gibi. hep biri diğerini dengeliyor.