Almanya'da master yapanlar acil bakabilir mi?

milenas

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
20 Mart 2023
261
363
Merhaba, arkadaşım Almanya'da master yapıyor ve bir sorunumuz var. Ben başka bir ülkede master yaptığım için hakim değilim.
Arkadaşım sözel bir alanda master yaptı ve tezini teslim etti. Bu hafta notunun açıklanması beklenirken intihal tespit raporu evine kargolanmış. İntihal sebebi yanlış kaynakça gösterimi. Yani aslında emek hırsızlığı vs yok kaynakçayı belirtmiş fakat hatalı. Şimdi bir savunma mektubu istiyorlar ama morali cok bozuk, bu surece hakim birisi var mi aramizda? Nasil bir savunma yapmali? Internette Turkiye'de de boyle olaylar olabildigini okuduk ama nasil savunma yapmali, sonuc ne olur bilmiyoruz.

Bilgisi olanlar yazarsa cok sevinirim.

Nasıl yani yanlış makaleyi mi alıntılamış? Bu intihal değil ki, ihmal veya dikkatsizlik o kadar ... düzeltip doğru kaynağı yazar olur biter. Bir de şu var, teslimden önce hoca veya başka biri gözden geçirmemiş mi?? Neyse mektubu alıp hocaya gitsin, hoca fakülteyle konussun geri çeksinler suçlamayı. O mektup basbayağı suçlama oluyor çünkü savunma yazması gerekiyor.

Plagiatprüfüng diye bir site vardi , para verip taratmistim tüm Metini, onu yapmamis mi ?
Hayir maalesef, her cumlesi ozgun ve kaynakcali. Kaynakca gosterirken yaptigi bir hatadan intihal demisler zaten. Okulunun sitesinde intihale dair bir aciklama bile yok acip bakabilecegi.

Nasıl yani yanlış makaleyi mi alıntılamış? Bu intihal değil ki, ihmal veya dikkatsizlik o kadar ... düzeltip doğru kaynağı yazar olur biter. Bir de şu var, teslimden önce hoca veya başka biri gözden geçirmemiş mi?? Neyse mektubu alıp hocaya gitsin, hoca fakülteyle konussun geri çeksinler suçlamayı. O mektup basbayağı suçlama oluyor çünkü savunma yazması gerekiyor.
Soyle anlatayim, bir ana kaynak kitabi var, kitabin icinde yazar bir alinti yapmis. Arkadasim da ana kaynagi degil icindeki alintinin sahibini dipnota koymus. Cunku ana kaynak da ondan alintilamis diye dusunmus, daha dogru gelmis.

Bu arada yanimda, ona da sordum ve defalarca danisman hocasina gondermis tezi. Apar topar da yazmadi ozenli yazdi. Hocasi bolum bolum kontrol etmis. Intihali sinav komitesine bildiren de danisman hocasi. Ona bu durumu soylediginde gelen mektubu cevaplamalisin diye mail atmis. Arkadasim gorusmek istemis ama hoca mektubu cevaplamasini tavsiye etmis. 4 versin gecirsin diyor. Ben de cok uzuldum ama her ulkenin sistemi farkli ben de master yapiyorum ama danisman hocalarimiz boyle degil. Inanilmaz sasirdim.

Simdi arastirma yapiyor pazartesi itiraz savunmasi yapacak kesinlikle intihal degil diyecek. Duzeltme verseler diye dua ediyor. Aslinda puan kirip gecirmelerine de razi ama bilmiyoruz.

Bence de en sagliklisi Cherry nin dedigi gibi Profesorunden bir randevu talep etsin ve derdini aciklasin.
Intihali sinav komitesine bildiren danisman hocasi. Zaten butun anabilim dalinin baskani o hocaymis. Toplam 3 master ogrencisi var bolumlerinde de 4 hoca mi ne var. Yani sacmasapan bir sey. Adam kendi okumus kendi teslim almis kendi intihalle sucluyor. Savunmasinda da ben kac kere gonderdim duzgun kontrol edememisler bu bir hata olabilir duzeltilirdi dese yine okuyacak adam bunun danisman hocasi.
Iki ucu b*klu değnek

Soyle anlatayim, bir ana kaynak kitabi var, kitabin icinde yazar bir alinti yapmis. Arkadasim da ana kaynagi degil icindeki alintinin sahibini dipnota koymus. Cunku ana kaynak da ondan alintilamis diye dusunmus, daha dogru gelmis.

Bu arada yanimda, ona da sordum ve defalarca danisman hocasina gondermis tezi. Apar topar da yazmadi ozenli yazdi. Hocasi bolum bolum kontrol etmis. Intihali sinav komitesine bildiren de danisman hocasi. Ona bu durumu soylediginde gelen mektubu cevaplamalisin diye mail atmis. Arkadasim gorusmek istemis ama hoca mektubu cevaplamasini tavsiye etmis. 4 versin gecirsin diyor. Ben de cok uzuldum ama her ulkenin sistemi farkli ben de master yapiyorum ama danisman hocalarimiz boyle degil. Inanilmaz sasirdim.

Simdi arastirma yapiyor pazartesi itiraz savunmasi yapacak kesinlikle intihal degil diyecek. Duzeltme verseler diye dua ediyor. Aslinda puan kirip gecirmelerine de razi ama bilmiyoruz.

O zaman savunmasına durumu aynen böyle yazsın. Kaynak bu, ben de daha spesifik olanı yazdım desin. Ayrıca da hoca teker teker kontrol etti, derdiniz varsa hocayla konuşun yazsın. Bu arada her fakültede master programı koordinatörü oluyor, durmayıp pazartesi ona gitsin. Durumu söylesin, şakam yok ya komite suçlamayı çeker ya da fakülteyi dava edicem ben hırsız değilim desin. Uzatırlarsa da bir avukat bulsun, Türk avukat vardır mutlaka o tarafta

Hoca da dangalak sanırsam😵‍💫 inanılır gibi değil.

O zaman savunmasına durumu aynen böyle yazsın. Kaynak bu, ben de daha spesifik olanı yazdım desin. Ayrıca da hoca teker teker kontrol etti, derdiniz varsa hocayla konuşun yazsın. Bu arada her fakültede master programı koordinatörü oluyor, durmayıp pazartesi ona gitsin. Durumu söylesin, şakam yok ya komite suçlamayı çeker ya da fakülteyi dava edicem ben hırsız değilim desin. Uzatırlarsa da bir avukat bulsun, Türk avukat vardır mutlaka o tarafta

Danisman hocasi hem bolumun baskani, hep genel fakultenin baskaniymis. Zaten o adam disinda prof yok. Diyor ki adam kendi okuyor kendi sucluyor kendisi savunma bekliyor. Ben de delirdim. Tavsiyelerinizi ilettim cok tesekkur ederim. Mektubu cevaplayacak guclu argumanlarla. Onca emek sacmasapan heba olmasin diye biz de ugrasiyoruz ama bakalim.

Hemen Ana kaynagi hem de ana kaynagin yer aldigi kaynagi alintilamaliydi. Sadece bir cumleden dolayı olsaydi göz ardı ederlerdi gibime geliyor, muhtemelen çok alıntısı var o kaynakla ilgili

Danisman hocasi hem bolumun baskani, hep genel fakultenin baskaniymis. Zaten o adam disinda prof yok. Diyor ki adam kendi okuyor kendi sucluyor kendisi savunma bekliyor. Ben de delirdim. Tavsiyelerinizi ilettim cok tesekkur ederim. Mektubu cevaplayacak guclu argumanlarla. Onca emek sacmasapan heba olmasin diye biz de ugrasiyoruz ama bakalim.

Arkadaşın maddi durumu nasıl?
Gence geçmiş olsun diliyorum🙋‍♀️umarım düzgünce çözülür mesele.

Hemen Ana kaynagi hem de ana kaynagin yer aldigi kaynagi alintilamaliydi. Sadece bir cumleden dolayı olsaydi göz ardı ederlerdi gibime geliyor, muhtemelen çok alıntısı var o kaynakla ilgili

Olabilir tabi ki de, hoca nasıl görmemiş tüm mesele burda🙄 Hoca çalma niyeti yok, ben gözden kaçırmışım dese durum çözülür biter. Ortada çalmak gibi bir niyet zaten yokmuş, ilk kez yayın yapan birinin alıntı işini yanlıs yapması ve hocanın durumu fark etmemesi var.

Merhaba, öyle bir karara tek biyer sebep olmaz, çünkü belli bir orana kadar izin veriliyor, bizim üniversitede öyleydi en azından. Savunmayı kendi yazmasın, avukatla beraber yazsın. Hangi üniversite bilmiyorum, ama normalde her üniversitede ASTA adında bir öğrenci kuruluşu oluyor, ve onların haftada bir belli bir saat bedava danışmanlık sunan avukatları oluyor, ordan termin yapsın hemen🙏

Olabilir tabi ki de, hoca nasıl görmemiş tüm mesele burda🙄 Hoca çalma niyeti yok, ben gözden kaçırmışım dese durum çözülür biter. Ortada çalmak gibi bir niyet zaten yokmuş, ilk kez yayın yapan birinin alıntı işini yanlıs yapması ve hocanın durumu fark etmemesi var.
hoca içeriğine bakar , yorumuna bakar . İntihale o bakmaz ki.

Hayır bakması gerekir. Eşim akademisyen. Türkiye’deki sistemde hocaların intihal oranına baktıkları siteleri var, makaleyi oraya yükler bakarlar. Hatta kimisi oran söyler, şu kadar çıktı şu kadara indirmelisin diye. Makalede hocanın da ismi geçecek, tezde hocanın ismi zaten geçiyor. Hiçbir hoca kendi ismini böyle bir şey için riske atmaz.

Yani şöyle ki, benim katıldığım çok prestijli konferansta bile jurilik yapanlara verilen formda sizce referanslar yeterli mi diye bir bölüm oluyor. Orda eksikse mesela, yorumunu yapıyorsun buralar bence eksik , ekle diyorsun. Çaldın diye dimdirekt saldırmıyorsun. Kaldı ki katılanlar arasında prof da var, cok tecrübeli elemanlar da ama yine de hepimiz insanız gözden kaçmış olabilir. Karşıdaki öğrenci biriyse, hele ki kendi öğrencinse, komiteye dersin ki çalma çırpma yok gözden kaçmış, ekleyip getirir. Herkes öğrencisinin ne miktar çalıştığının zaten farkında oluyor, iyi bir tezi eksik referansa sebep çöpe atmazsın. Bu kadar.

Hayır bakması gerekir. Eşim akademisyen. Türkiye’deki sistemde hocaların intihal oranına baktıkları siteleri var, makaleyi oraya yükler bakarlar. Hatta kimisi oran söyler, şu kadar çıktı şu kadara indirmelisin diye. Makalede hocanın da ismi geçecek, tezde hocanın ismi zaten geçiyor. Hiçbir hoca kendi ismini böyle bir şey için riske atmaz.
Bizim okulda ayrı memurlar vardı komitede, intihali onlar sistemden kontrol ediyordu . Ben de hocama gönderdiğimde alıntılar ile ilgili hiç uyarmadı , sadece cümlelerine neden , nasıl, yani gibi sorular ve kendi yorumlarını eklemişti . Ama daha önceki seminer çalışmasında hocalar nasıl alıntı yapılır diye ders anlatmıştı , belki ondandır

Ithenticate ile benzerlik taratiliyor. Almanca icin hangi site var bilmiyorum. Belli bir orana kadar (genelde 20%) benzerlige izin var. Ancak birebir aynisini yazdi ise bu intihal, tirnak icinde gostermeliydi o cumleyi ve o cumlenin aynisini nereden aldi ise o kaynagi refere etmeliydi. Sanirim arkadasin birebir ayni cumleyi almis. Hatta ben bunun tek bir cumleden kaynaklandigini dusunmuyorum. Koca bir paragrafi mi alintilamis?

Olay benzerlik olayi degil, intihal. Anladigim kadariyla bir kaynaktan bir yeri birebir almis, kendi cumleleriyle ifade etmemis, tırnak isareti icine de almamis. Ve yine anladigim kadariyla anlasilmasin diye ya da nasilsa bulamazlar diye birebir aldigi kaynagi gostermeyip kaynagin refere ettigi referanslari kullanmis. Ve savunma istediklerine gore basit bir intihal de degil anladigim kadariyla. Kitaptan epey bir yeri birebir yazmis gibi.

Bizim okulda ayrı memurlar vardı komitede, intihali onlar sistemden kontrol ediyordu . Ben de hocama gönderdiğimde alıntılar ile ilgili hiç uyarmadı , sadece cümlelerine neden , nasıl, yani gibi sorular ve kendi yorumlarını eklemişti . Ama daha önceki seminer çalışmasında hocalar nasıl alıntı yapılır diye ders anlatmıştı , belki ondandır

Üniversiteden üniversiteye değişebilir sistem ama daha küçük üniversitelerde hocalar kendileri kontrol ediyorlar (bizim burada böyle en azından). Bir de intihale genelde sonlara doğru, onay vermeden önce bakıyorlar. Her seferinde değil yani. Ama bulunduğum ilde mesela birkaç hoca var, her düzeltmende bakıyor. Öğrencilerine bana profesörlüğümü mü yaktıracaksınız siz diye bağıran bir hoca biliyorum. 😬

X