Alman profesör: Erdoğan artık eskisi gibi dikte edemiyor
© AP Photo/ Burhan Özbilici
AVRUPA
16:58 23.12.2015URL'yi kısaltın
023200
Alman profesör Udo Steinbach, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski gücünü ve desteğini yitirdiğini vurguladı. Steinbach'a göre, artık eskisi gibi dikte edemeyen Erdoğan, kendisini diğer ülkelerden soyutluyor ve uluslararası arenadaki dostlarını kaybediyor.
RTL televizyonuna konuşan Udo Steinbach, "Erdoğan'ın gerek Türkiye gerekse de yurtdışındaki pozisyonu giderek zayıflıyor. Haziran ayındaki seçimlerin ardından partisi, parlamentodaki çoğunluğunu yitirdi. AB ise, Erdoğan'ı sadece Avrupa'daki sığınmacı krizi nedeniyle 'elde tutuyor'" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'DE İSTİKRARSIZLIK ARTIYOR'
Bugünkü Erdoğan'ın daha önce her şeyi dikte eden Erdoğan'dan farklı olduğunu düşünen Alman uzmana göre, Türkiye'deki durum oldukça istikrarsız ve ülke giderek daha da anti-demokratik hale geliyor. Ayrıca kendisini uluslararası arenadan soyutlayan Türkiye'nin, Rusya, ABD ve birçok komşu ülke ile ilişkileri kötüye gidiyor.
'AB'NİN YUMUŞAK TUTUMU SIĞINMACI KRİZİYLE İLGİLİ'
Steinbach, tüm bu olup bitenlere rağmen AB'nin Türkiye'ye karşı yumuşak tutum sergilemesini ise şu sözlerle açıklıyor:
"AB'nin Türkiye'ye karşı takındığı yumuşak tutum, sığınmacılarla ilgili durumla açıklanabilir. Erdoğan'a sığınmacıları Türkiye topraklarında tutması için 3 milyar euro verileceği taahhüt edildi, ancak verilen sözlerin tutulacağını sanmıyorum. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin hızla bozulacağını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
'ERDOĞAN'IN SURİYE'DE HANGİ TARAFI DESTEKLEDİĞİ BELLİ DEĞİL'
Alman profesör, Türkiye'nin Suriye krizinde hangi tarafı desteklediğinin belli olmadığını vurguladı. Bunun Erdoğan'ın ülkedeki kötü imajını artıran bir etken olduğunu düşünen uzman, Türk halkının Erdoğan'a verdiği desteğin giderek azaldığının bir gerçek olduğunun altını çizdi.
'ALMANYA KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DEVREYE GİRECEK'
Türkiye'deki Kürt sorununa da değinen Steinbach, Erdoğan'ın Kürtlere yönelik saldırgan politikasının, PKK'nın hedeflerine ulaşmak için silaha başvurması nedeniyle ülkedeki güvenliğe zarar verdiğini kaydetti. Steinbach, Türk devleti ile Kürtler arasındaki tartışmanın sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını da belirtip, "Bu durum, IŞİD ile mücadelenin yanı sıra Avrupa ülkelerindeki sığınmacı krizini de etkiliyor. Bu nedenle, AB ve özellikle Almanya, er ya da geç bu çatışmanın sona ermesi için devreye girecek ve yumuşak tutumun yerini sert tutum alacak" ifadelerini kullandı.
http://tr.sputniknews.com/avrupa/20151223/1019829016/almanya-erdogan-diktator.html#ixzz3vADRhXHm