Allerjik Rinitler

suri

peri
Kayıtlı Üye
23 Aralık 2007
397
2
Allerjik Rinitler

Allerjik rinit semptomlarının neden olduğu yorgunluk algılama ve öğrenmede yetersizlik gibi şikayetler hastaların hayat kalitesini belirgin olarak etkilemektedir. Hastalığın tedavi maliyetleri ve iş gücünde ve üretimde kayıplara neden olarak ortaya çıkardığı dolaylı maliyetler
virgul.gif
rinitleri “önemli” hastalıklar haline getirmektedir.

ALLERJİK RİNİT NEDİR?
Burun solunum sisteminin ilk bölümü olup
virgul.gif
aynı zamanda alt solunum sistemi için koruyucu bir role sahiptir. Burundan geçen hava filtre edilir
virgul.gif
ısıtılır ve nemlendirilir.

Rinit
virgul.gif
burun mukozasının inflamasyonu (iltihabi reaksiyon) anlamına gelmektedir. Bu inflamasyon burun akıntısı
virgul.gif
burunda kaşıntı
virgul.gif
hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi şikayetlere neden olmaktadır.

Rinitler birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Allerjenlerle duyarlılaşma sonrasında ortaya çıkan rinitlere ALLERJİK RİNİTLER adı verilmektedir.
ALLERJİK RİNİTLER NASIL ADLANDIRILMAKTADIR?
1. Mevsimsel allerjik rinitler:
Halk arasında SAMAN NEZLESİ olarak adlandırılır. Ağaç
virgul.gif
çim ve yabani ot polenleri ve ev dışı mantar sporlarına karşı duyarlılığın sonucunda ortaya gelişmektedir.
Şikayetler bu allerjenlerin atmosferde yoğun olduğu dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Hastalığın yıl içindeki süresi coğrafi bölge ve iklim ile yakından ilişkilidir.
Polen maruziyetinin olduğu dönem boyunca tipik rinit bulguları vardır. Allerjen maruziyetini takiben dakikalar içinde hastalarda sulu burun akıntısı
virgul.gif
burunda kaşıntı ve hapşırma gibi şikayetler ortaya çıkar.

2. Yılboyu devam eden allerjik rinitler:
Allerjen maruziyeti yılboyu devam etmektedir ve şikayetler genellikle tüm yıla yayılmıştır. Nedenleri genellikle ev tozu akarları
virgul.gif
hamamböcekleri
virgul.gif
kedi ve köpek allerjenleri ve eviçi mantar sporlarıdır.

Burun tıkanıklığı ve burun salgısında artış (geniz akıntısı) hastaların çoğunda en belirgin şikayettir.
3. Mesleksel allerjik rinitler:
Allerjik rinitlerin bir kısmı çalışma ortamından kaynaklanabilmektedir ve MESLEKSEL ALLERJİK RİNİT olarak adlandırılır. Bu grup hastalarda hapşırma
virgul.gif
burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi rinit bulguları çalışma ortamına girdikten sonra ortaya çıkmaktadır.

RİNİTLERDE ŞİKAYETLERİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?
Allerjik rinitlerde şikayetleri tetikleyen en önemli etken hastanın duyarlı olduğu antijenlerdir. Örnek olarak hastanın şikayetleri ev dışı ortamda azalıyor ise tetikleyici faktörler eviçi allerjenlerdir. Ya da aksine hastanın şikayetleri evden çıkınca artıyorsa tetikleyici faktörler ev dışı allerjenlerdir (polenler).
MEVSİMSEL ALLERJİK RİNİTTE
virgul.gif
hastanın duyarlı olduğu polenlerin türü şikayetlerin süre ve şiddetini belirleyecektir.

İklim ve coğrafi bölgeye göre az çok değişkenlik göstermekle birlikte ilkbaharın erken dönemlerinde ortaya çıkan rinit genellikle ağaç polenlerine bağlıdır. Hastanın çim poleni duyarlılığı varsa şikayetler genellikle ilkbaharın son aylarında ve yaz başında ortaya çıkmaktadır. Yabani ot polenleri ise yaz ortasından başlayıp sonbahara kadar allerjik rinit şikayetlerine neden olmaktadır.
Atmosferdeki polen konsantrasyonu gün içinde değişkenlik gösterir. Polen allerjisi olan hastalarda semptomlar günün erken saatlerinde yüksek polen konsantrasyonu nedeniyle daha çok tetiklencektir.
YILBOYU DEVAM EDEN ALLERJİK RİNİT şikayetlerinin en önemli tetikleyicisi ev tozu akarlarıdır. Akarlara bağlı şikayetler nem oranın yüksek olduğu yerlerde belirgindir. Ayrıca eviçi havalandırmanın nispeten azalıp nem oranının arttığı kış mevsiminde de belirgin hale gelmektedir.
Halılar
virgul.gif
kumaş kaplı mobilyalar
virgul.gif
yastık ve yatak takımları akarların yerleşmesi için uygun alanlardır. Akarlara karşı korunma yöntemlerinin yeterli olarak uygulanmaması
virgul.gif
duyarlı hastalarda şikayetlerin sürekli olarak mevcut olmasına neden olacaktır.
Akarlar gibi hamamböcekleri de önemli bir ev içi allerjendir. Duyarlı hastalarda hamamböceklerinin yayılması gerekli önlemler alınarak engellendiğinde rinit şikayetlerinde belirgin kontrol sağlanacaktır.

Diğer bir ev içi allerjen ise ev hayvanı allerjenleridir. Özellikle kedi antijenleri
virgul.gif
bulaştığı ortamda aylarca varlığını devam ettirebilir. Bu nedenle ortamda kedi bulunmasa bile duyarlı kişilerde allerjik rinit şikayetlerini tetikleyebilmektedir.

TÜM BU SPESİFİK ALLERJENLER DIŞINDA;
Birçok faktör allerjik rinitli hastalarda şikayetleri tetiklemektedir. Çünkü allerjik rinitte
virgul.gif
irritanlara karşı burun mukozası duyarlı hale gelmiştir.
Bunların başında sigara gelmektedir. Bu nedenle allerjik rinitli hastaların hiçbir surette sigara kullanmaması ve pasif sigara temasından da korunması gereklidir.
Benzer şekilde iyi ya da kötü kokular ve ev içi ya da dış ortam hava kirliliği de şikayetleri tetiklemektedir.

tedavisi de yok bu hastalığın bir ilaç ve sprey sürekli o da zamanla geçerliliğiini yitiriyo

Herkesin bildiği gibi en güzel tedavi özellikle evdeki mite, toz üreten malzemeyi değiştirmek. İnternette araştırırken biri ürün keşfettim sizlerle de paylaşmak istedim.
Kılıfının içi ipek dolu olan bir yorganı getirmeye başlamışlar. İpek'de mite,akar barınamıyormuş. Yabancı sitelerden de inceledim, anti alerjik ürün olarak yurtdışında da satılıyor.
2 gün önce aldım tek kişiliğini çok memnunum valla. Aslında yastığını falan da almak lazım ama hepsi birden de olmuyor. Buarada site adresi [

***Bu mesaj site linki verildiğinden kısmen silinmiştir***

Son düzenleyen: Moderatör:
offf ne fena bişey bu alerjik rinit yaşamayan bilemez ya hayatını etkiliyo insanın yaşam kalitesi düşüyo resmen uykudan hapşırarak uyandığımı bilirim kaç senedir grip gibi burun akıntısı çektiğimi o burun tıkanıklığından baş ağrısı çektiğimi uyuyamadığımı bilirim defalarca farklı alerjik testler yaptırmama rağmen sebebi çözülemedi ama bende artık hapşırmak istemiyorum yaa yıl boyunca hep aynı boğazım ağrır hapşırmaktan burnum yaradır çoğu zaman sürekli silmekten :KK14:
napacağımı bilmiyorum çok zor ama hamd olsun rabbim başka dert keder vermesin napayım şikeyet etmemeye çalışıyorum:KK59:

offf ne fena bişey bu alerjik rinit yaşamayan bilemez ya hayatını etkiliyo insanın yaşam kalitesi düşüyo resmen uykudan hapşırarak uyandığımı bilirim kaç senedir grip gibi burun akıntısı çektiğimi o burun tıkanıklığından baş ağrısı çektiğimi uyuyamadığımı bilirim defalarca farklı alerjik testler yaptırmama rağmen sebebi çözülemedi ama bende artık hapşırmak istemiyorum yaa yıl boyunca hep aynı boğazım ağrır hapşırmaktan burnum yaradır çoğu zaman sürekli silmekten :KK14:
napacağımı bilmiyorum çok zor ama hamd olsun rabbim başka dert keder vermesin napayım şikeyet etmemeye çalışıyorum:KK59:

Geçmiş olsun. Bende de geniz akıntısı şeklinde, hiç geçmiyor yıl boyunca var.
Tedavi görüyorum ama tedavi diye doktorun verdiği, bilindik alerji hapları ve sprey.

Döküntü, kaşıntı, atopik dermatit, baş ağrısı.. vs vs bisürü sıkıntısı var.

Alerji testi yaptırdım demişsiniz. Alerji testi yaptıran arkadaşlar beni bilgilendirebilir misiniz, bu test yapılırken ilaç kullanımını kesmiş mi oluyorsunuz?

Özelde doktora gidiyorum. Doktorumun bana dediği; önce biraz ilaçlarla rahatlaman lazım, sonra cilt testi yaparak, neye karşı duyarlı olduğuna bakacağız dedi.

Bu testler hemen yapılamıyor mu? Doktora ısrarcı oluyorum ama inatla önce ilaçları kullanmamı istiyor.

Bense, sorunun ne olduğunu öğrenip bir an önce önlemimi almak istiyorum. Hafiflesin razıyım.

Zaten ilaçlara karşı vücudum direnç gösterip duruyor. Bir işe yaramıyor yani. İlacını değişiriz işe yaramazsa diyor doktorumda. Değişiyorum yine aynı. Sıkıldım git gel.

Testle ilgili yardımcı olur musunuz bana? Zaten bunun başarı oranıda nedir muamma..

Son düzenleme:
Tedavi görüyorum ama tedavi diye doktorun verdiği, bilindik alerji hapları ve sprey.

Alerji testi yaptırdım demişsiniz. Alerji testi yaptıran arkadaşlar beni bilgilendirebilir misiniz, bu test yapılırken ilaç kullanımını kesmiş mi oluyorsunuz?

Özelde doktora gidiyorum. Doktorumun bana dediği; önce biraz ilaçlarla rahatlaman lazım, sonra cilt testi yaparak, neye karşı duyarlı olduğuna bakacağız dedi.

Bu testler hemen yapılamıyor mu? Doktora ısrarcı oluyorum ama inatla önce ilaçları kullanmamı istiyor.

Bense, sorunun ne olduğunu öğrenip bir an önce önlemimi almak istiyorum. Hafiflesin razıyım.

Zaten ilaçlara karşı vücudum direnç gösterip duruyor. Bir işe yaramıyor yani. İlacını değişiriz işe yaramazsa diyor doktorumda. Değişiyorum yine aynı. Sıkıldım git gel.

Testle ilgili yardımcı olur musunuz bana? Zaten bunun başarı oranıda nedir muamma..

alerji testi yaptırmıştım.. koluna belli maddelerin esansları sürülüyor ve küçük bir iğne batırılıyor.. alerjin olduğu maddenin sürüldüğü yer kıpkırmızı oluyor.. benim ev akarları ve toza karşı alerjim çıkmıştı.. tabi bu testi yaptırırken antihistaminik (alerjiyle ilgili) bir hapın (3 gün ya da bir hafta önceden tam hatırlayamadım) alınmaması gerekiyor..

cidden bu hastalığı çeken bilir.. ben sadece polen mevsimi değil her mevsim yaşıyorum.. "fototerapi" diye bir yöntem varmış, kulak burun boğaz bölümüne sormak lazım.. ışık yöntemiyle kesin çözüm diyorlar ama ne kadar doğru bilmiyorum tabi..

canım arkadaşında dedği gibi en az 1 hafta alerjiye yoönelik herhangi bi ilaç burun speyi vs kullanmamış olman gerekiyor benim önce sürekli hapşırdığım için kulak burun boğazda kontrolüm yapıldı alkolle burun içi temizlendi 2 tarafında daha sonra pamukla tanpon yapıp uyuşturdular ve kamera vasıtasıyla taa genize kadar baktılar daha sonra alerji servisine yönlendirildim yine kbb'ye bağlı olarak 2tek kolda belli sıvılar ve numaralandırma ile test yapıldı iğneyle filan değil ama daha sonra o sıvılara karşı hiç bi reaksiyon göstermedi vücudum dünyada milyonlarca alerjen var yatak çarşafını rutin değiştir perdeyi yıka oadnınn tozuınu al vsss gibi öğütlerde bulundu doktorum ama hiç bi faydası olmadı verdiği ilaçlar bi süre rahatlatıyo ama sonra o kadar etki etmiyo ve burun spreyi de kullanmaktan hoşlanmıyorum bi süre sonra koku alma duyunu kaybediyosun böyle işte rabbim yardımcımız olsun şifa versin inşallah cümlemize umarım faydası olur geçmiş olsun..

ben hersene bu aylarda mahfoluyorum :KK43: dışarı çıktıgım da ağaç tozlarından, kumaş tozlarından, deterjan kokusundan hep hapşuruyorum arka arkaya defalarca gün içinde belki 100 kere hapşuuu hapşuuuu bıktım yaaaaaaaa :KK25: napıcam ki ben?

Serenaa, sedosbilal teşekkür ederim hızlıca cevap vermişsiniz. Sizce ne yapayım? Bir kere daha ısrarcı olup yine yapmazsa hemen testi sanırım doktor değiştireceğim. Tam karar veremedim.

Testi hemen yapın hem o alerjenden uzak durayım hem de gerekiyorsa ilaca devam edeyim diyorum yok diyor. Testi zaten mecburen yapacağız sen istemesende ama önce ilaçları kullanıp rahatlaman lazım, sonra diyor.

Bir ay çok rahat etmiştim, ilaç etkili olmuştu, geniz akıntım çok hafiflemişti, vücudum hiç dökmedi, gözlerim batmadı (göz için ayrıca göz doktoru damla veriyor alerjik yine), en ilginç ve çok mutlu olduğum etkisi ise hiç başım ağrımadı o ay! Doktora da söyledim, ilacın etkisi olduğunu doğruladı, sebebini de söyledi ama unuttuğum için açıklamasını yazamıyorum. Ben başımın hiç ağrımadığını bilmem. Küçüklüğümden beri hep ağrır, en son doktorun birisi migren diyip çıkmıştı işin içinden ama değilmiş, bu yıl bunun da alerjiden olduğunu yani farketmiş bulunuyorum.

3 gün ara verip kan değerlerine bakmak istedi doktorum. o arada yurt dışına falanda çıkmış derken ben 12-13 gün ilaçta içmedim. Sonrada 2 kere daha ilaç değiştirdim ama ilaçlar bir işe yaramıyor artık.

Çok çaresiz hissediyorum

Son düzenleme:
canım arkadaşında dedği gibi en az 1 hafta alerjiye yoönelik herhangi bi ilaç burun speyi vs kullanmamış olman gerekiyor benim önce sürekli hapşırdığım için kulak burun boğazda kontrolüm yapıldı alkolle burun içi temizlendi 2 tarafında daha sonra pamukla tanpon yapıp uyuşturdular ve kamera vasıtasıyla taa genize kadar baktılar daha sonra alerji servisine yönlendirildim yine kbb'ye bağlı olarak 2tek kolda belli sıvılar ve numaralandırma ile test yapıldı iğneyle filan değil ama daha sonra o sıvılara karşı hiç bi reaksiyon göstermedi vücudum dünyada milyonlarca alerjen var yatak çarşafını rutin değiştir perdeyi yıka oadnınn tozuınu al vsss gibi öğütlerde bulundu doktorum ama hiç bi faydası olmadı verdiği ilaçlar bi süre rahatlatıyo ama sonra o kadar etki etmiyo ve burun spreyi de kullanmaktan hoşlanmıyorum bi süre sonra koku alma duyunu kaybediyosun böyle işte rabbim yardımcımız olsun şifa versin inşallah cümlemize umarım faydası olur geçmiş olsun..

Benide KBB doktorum yönlendirdi. Burun içinde ön tarafa doğru olan etlerde büyüme vardı, rahat nefes alamıyorum diye gittim. O da bana radyofrekans yapalım dedi yaptı. Alerjik dedi, bu sebeple büyümüş dedi. Etleri büzüştürüyorlar radyofrekansla.

Vücudum döksün, gece yine kaşına kaşına kaşına uyanayım, gözlerimde ki batma devam etsin, baş ağrılarımada alışkınım ama geniz akıntım azalsın istiyorum :KK25::KK25::KK25:

Benim gibi olan var mı içinizde bilemiyorum ama bende 2-3 yıldır ağız kokusu var, geniz akıntısından dolayı. Kimseyle yüzyüze konuşmak istemiyorum:KK25::KK25: Boğazımda da ağrı yapıyor, sanırsınız boğazım şişmiş. Temizlemeyi başarırsam ağrı hafifliyor.

İlaç etkili olduğu günlerde ağız kokumda normal olmuştu ama ilaç nasıl etkisini yitiriyorsa o da geri dönüyor :KK43::KK43::KK43:

Serenaa, sedosbilal teşekkür ederim hızlıca cevap vermişsiniz. Sizce ne yapayım? Bir kere daha ısrarcı olup yine yapmazsa hemen testi sanırım doktor değiştireceğim. Tam karar veremedim.

Testi hemen yapın hem o alerjenden uzak durayım hem de gerekiyorsa ilaca devam edeyim diyorum yok diyor. Testi zaten mecburen yapacağız sen istemesende ama önce ilaçları kullanıp rahatlaman lazım, sonra diyor.

Bir ay çok rahat etmiştim, ilaç etkili olmuştu, geniz akıntım çok hafiflemişti, vücudum hiç dökmedi, gözlerim batmadı (göz için ayrıca göz doktoru damla veriyor alerjik yine), en ilginç ve çok mutlu olduğum etkisi ise hiç başım ağrımadı o ay! Doktora da söyledim, ilacın etkisi olduğunu doğruladı, sebebini de söyledi ama unuttuğum için açıklamasını yazamıyorum. Ben başımın hiç ağrımadığını bilmem. Küçüklüğümden beri hep ağrır, en son doktorun birisi migren diyip çıkmıştı işin içinden ama değilmiş, bu yıl bunun da alerjiden olduğunu yani farketmiş bulunuyorum.

3 gün ara verip kan değerlerine bakmak istedi doktorum. o arada yurt dışına falanda çıkmış derken ben 12-13 gün ilaçta içmedim. Sonrada 2 kere daha ilaç değiştirdim ama ilaçlar bir işe yaramıyor artık.

Çok çaresiz hissediyorum

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun size ve tüm bu dertten muzdarip olan diğer arkadaşlara.

Bende allerjik rinit, ürtiker ve astım hastasıyım. Durumunuzu çok iyi anlıyorum bende 2006 yılında artık baş edilemez duruma gelmişti bu durum. Verilen ilaçlarla dahada ağırlaştım ve astım nöbetleri geçiriyodum. Kabusa dönmüştü hayatım, işe gelirken yolda fenalaşıp hastaneye gitmek hiç hoş değil tabiiki. Neyse daha sonra bir tanıdığımız vasıtasının tavsiyesi ile Prof.Dr.Mehmet Aytuğ Akkor'a gittim. Ve Allah'tan sonra o doktor beni hayata döndürdü. Ben Ağustos sıcağında bile grip olmayı başarıp, kazakla gezen birisiydim ama çok şükür artık hepsinden kurtuldum. Özel muaynehanesi var, neyazıkki sgk geçmiyor. Ama her kuruşu hak ettiğine inanıyorum sizlerede şiddetle tavsiye ediyorum. İlaçlar bir yere kadar tedavi eder, anlık rahatlarsınız. Bizde bu hastalık genetik, dedemden bana, 7 yaşındaki kuzenime, babamda bu sene tedaviye başladı ona hepimizde çıktı. Ablam içinde dün randevu aldım. İlerlemeden bence sizde gidin. Ağrıdan, Rizeden bile gelen hastaları var.

merhaba arkadaslar,
ben de kendimi bileli burun akıntısı ve hapşırmaktan sikayetci oldum hatta bu yönümle arkadaslar arasında espri konusu bile oldum.Fakat iki sen önce suan 25 yasındayım artık burun akıntım inanılmaz ve sosyal hayatımı etkileyen bir seviyeye geldi.özellikle sabahları ınanılmaz bie sekilde nefes almadan uyanıyosum.Yıllarca doktota gttim fakat bişiy anlaşılmadı.Sonuna iyi bir KBB uzmanına gittim burnunda tas var dedi.Evet doğru artık iltihap burun da bu sekilde bişeye sebep olmuş.Zaten cok sık olan bir durum değil internete yazsanız da cok bişiy anşılmımıyor.Sonuc olarak bünyemin fazlasıyla alrjik olduğunu herseye alerjim olduğu öğrendim o alerji testinden sonra.Ameliyat oldum fakat öyle büyük bir sey deil tercihle lokal anestei bile yapabiliriz dedi doktor ama ben genel anestezi ectim iyikide öle yaptım.Aslında bu allerjik rinit genetiğe cok bağlı bir durum ilaçları ve önlemleri zamamında almak çok önemli.Bizim alilemizde cok kişide farklı reaksiyonlar gösteriyor.Mesela benım ananem yıllardık allerjik astım diye bir sıkıntı cekiyor.Cünkü zamanın kimse doğru teshis koymadığı ve tedavi olmadığı için.Herkese gecmiş olsun.

Bende de var bu lanet şey.Her sabah hapşırıkla uyanıyorum mutlaka.Sürekli burnum akıyor,hatta çocuklu birilerine gittiysek çekiniyorum,grip sanıyolar beni doğal olarak beni.Burun kaşıntısı ayrı dert,damak kaşıntısı ayrı dert.Geceleri oluyor,sabah olunca da boğazım acıyarak uyanıyorum.Artık kendimle dalga geçiyorum hapşırınca yada burnum aktıkça,beynim bir gün ağzımdan burnumdan gelecek diye :))

Spreyi kullanamıyorum,hapıda aklıma geldikçe.Babam her sabah söylendiği için rahat rahat hapşıramıyorum bile :))

Benide KBB doktorum yönlendirdi. Burun içinde ön tarafa doğru olan etlerde büyüme vardı, rahat nefes alamıyorum diye gittim. O da bana radyofrekans yapalım dedi yaptı. Alerjik dedi, bu sebeple büyümüş dedi. Etleri büzüştürüyorlar radyofrekansla.

Vücudum döksün, gece yine kaşına kaşına kaşına uyanayım, gözlerimde ki batma devam etsin, baş ağrılarımada alışkınım ama geniz akıntım azalsın istiyorum :KK25::KK25::KK25:

Benim gibi olan var mı içinizde bilemiyorum ama bende 2-3 yıldır ağız kokusu var, geniz akıntısından dolayı. Kimseyle yüzyüze konuşmak istemiyorum:KK25::KK25: Boğazımda da ağrı yapıyor, sanırsınız boğazım şişmiş. Temizlemeyi başarırsam ağrı hafifliyor.

İlaç etkili olduğu günlerde ağız kokumda normal olmuştu ama ilaç nasıl etkisini yitiriyorsa o da geri dönüyor :KK43::KK43::KK43:

mrb bu radyofrekans olayını banada onerdıler amelıyattan once bunu dene ıstersen dıye cok memnun kalan varmıs amaaaa bosuna paran gıdyor dıyenlerde var.. sen yaptırdın sanırım memnun kaldınmıı sonrasınıda anlatırmısın?

X