Bu diyet aslında ne kadar yediğinizle ilgili değil. O yüzden ben diyet süresince iskender dahi yediğimi söylemeliyim.
Tüm amaç vücudun asit seviyesini ortalamada tutmak. Ayşegül çoruhlunun kitabı güzel referans oldu bu konuda bana ama önerdiği ilaçları ben kullanmadım. Senli benli yazmış gibi olacak ama, aşağıdaki yazıyı bir arkadaşıma mail göndermiştim, oradan kopyaladım. O yüzden üslup yanlış anlaşılmasın
"Örnek olarak kendi beslenme planını da veriyor kitapta uygulamak zorunda değilsin, kitabın en sonunda asitli ve alkali yiyecekler tablosu var. Oradan asit alkali dengesi sağlayacak şekilde kendi planını yapabilirsin. Son renkli 4 sayfa gruplandırmış yiyecekleri. (Bu gruplandırmayı internetten de bulabilirsiniz. Hangi yiyecekler daha fazla alkali hangileri değil diye aratırsanız.)
En asitli kısımdakinden yememeye çalışacaksın. Oldu yedin o gün, hemen en alkali kısımdaki gıdalardan bol tüketip dengeyi buluyorsun o gün. Yani kaçamak yapmak serbest dengeyi korudugun sürece. Ne yediğinden çok asit oranı önemli.
Mesela bir ya da iki parça pirzola et yiyeceksin, yağlı. Yanına onun büyüklüğünün 4 katı limonlanmış çiğ sebze koy. Roka, maydanoz, havuç, marul ne varsa. Ve yemeğe başlamadan önce ilk salatadan biraz ye. Önce çiğ sebze girsin midene. Sonra karıstırıp yiyebilirsin. Miden önce biraz vitaminleri sindirsin proteinden önce. Acele de etmeyiver zaten yiyeceksin eti, önce biraz salata gönder mideye :)
O gün çok asitli beslendiysen, Mor lahana suyu 1 bardak içip bütün günün asit oranını sıfırlayabilirsin. Ben öğlen iskender yiyip, akşam kocaman bir yeşil salata üstüne de bir bardak havuç suyu ile ertesi gün 1 kg daha eksildiğimi bilirim.
Sebzelerde morlar turunculardan, turuncular yeşillerden üstün. Ama hepsi alkali. Alkali oranı olarak üstünlük sıralaması sadece.
Yani yeme tarzınıza göre kendi alkali planınızı oluşturabilirsin.
Bunun dışında yapman gerekn şey:
Her gün 1 litre suya yarım çay kaşığı karbonat ekle. İngiliz karbonatı, eczanede 2.5 tl.
Bu suyu sabah kalkıp hazırla. Hemen kahvaltıdan yarım saat önce 1 bardak. Yemeklerden yarım veya bir saat önce bir bardak. Yemekten 2 saat sonra bu suyu içmeye tekrar baslayabilirsin. Çünkü mide asitini azalttıgından sindirimini zorlastırıyor. Ona göre planlarsın kendini. Susadığında, miden boşsa alkali, miden doluysa normal su iç.
Ayrıca gün içinde, 1 bardak yeşil çay, bir bardak da tarçın+zerdeçal çayı içersen süper olur. Onlar da yağ yakılmasını hızlandırıyor. Aktardan kabuk tarcınla, kabuk zerdecal aldım ben, bardagın ıcıne at birer parça, koy sıcak suyun içine. Toz zerdeçal alma ama, süzgeç fln lazım oluyor ona.
Durmadan çiğ sebze at azgına. Acıktıgımda yemek hazırlarken roka maydanoz fln çiğniyorum boş boş. Hem mide yemeğe hazırlanıyor hem de biraz bastırıyor. Bir de film izlerken aburcubur yerine, havuç ve salatalığı jülyen kes, limon sulu kasenin içine koy, ye. O da süper alkali.
Bunun dışında ben haftada 3 gün fln içki içiyorum, hergün 1 paket çikolata yiyorum (bitter). Bunlardan ödün vermedim mesela. Pilav makarna hiç yemiyorum ama haftada 1 tabak yediğim oluyor.
Öyle işte sen de bir plan yaparsın, aşırı yormadan kendini, biraz da kısa mesafe yerlere yürümeye çalısıyorum hava güzel zaten. Yani kasmadan verdiriyor işte :)
He bir de, asit alkali dengeni sabah ilk yaptığın çişin renginden görebilirsin. Açık sarı olmalı. Yok ben detaylı kontrol edicem dersen 14 liraya 80’li ph kagıtları satılıyor. Sabah çişle kontrol ediyorsun. 6.5-7’nin üstünde çıkarsa iyisin. 7 ve üstü çok iyi. Eczanede satılmıyor bu kagıt. Medikalciler satıyor. Gittigidiyorda da var."