Türkiyenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yaptığı Ermenilere taziye açıklamasının yankıları sürüyor. Açıklama, Çek Cumhuriyetinin başkenti Pragda yapılan 'AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi'ne de damgasını vurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'ye yönelik eleştiriler karşısında "Burada Türkiye yok ama ben varım" diye konuştu.
Açıklama nedeniyle zirveye katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan arasında bir süre sertlik yaşandı.
Aliyevin zirve sırasında Sarkisyana yanıt verdiği, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Novruz Mammadovun kendi Twitter hesabından yazdıklarıyla ortaya çıktı.
Sarkisyan zirvede yaptığı konuşmanın önemli bir bölümünü Türkiyeyi suçlayıcı soykırım iddialarına ayırınca, Aliyev buna tepki gösterdi. Mammadov zirvede yaşananlarla ilgili Twitter hesabında Türkçe, Azerice ve İngilizce olarak şunları yazdı:
Sarkisyan, Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde tüm konuşmasını, sözde soykırımla ilgili saçma savlarıyla Türkiyeye saldırıya adadı. İlham Aliyev Sarkisyana, Bilyorsunuz ki, Türkiye burada temsil olunmuyor, bundan yararlanıyorsunuz. Ama ben buradayım, size cevap veriyorum dedi.
Buna göre Aliyev zirvede şu sözleri sarf etti:
Bugün maalesef, Ermenistan Cumhurbaşkanı fırsatçılık yaparak Türkiyeye yeniden saldırmaktadır. Türkiye heyetinin bulunmadığı bir ortamda bunu yapmak çok kolaydır. Fakat ben buradayım ve TürkiyeErmenistan sınırının neden kapalı olduğunu açıklayabilirim. TürkiyeErmenistan sınırı Azerbaycanın Kelbecer şehrinin Nisan 1993te işgalinden sonra kapatılmıştır. Bundan önce ise Dağlık Karabağın yüzde 30 nüfusunu oluşturan tüm Azerbaycanlılar Dağlık Karabağdan kovulmuştur. Şu anda Azerbaycanın topraklarının yüzde 20si Ermeni işgali altındadır. TürkiyeErmenistan ilişkilerine gelince, Başbakan Erdoğan birkaç yıl önce tarihçilerin iki halk arasındaki ilişkilerin tarihi sürecini aydınlatmaları için arşivlerin açılmasını Ermenistan tarafına önermiş, fakat Ermenistan gereken karşılığı vermemiştir. Başbakan Erdoğan Ermeni asıllı insanlara taziyede bulunmuş fakat ne yazık ki, bu taziye de Ermenistan tarafında karşılık bulmamıştır. Her ne kadar Avrupa Birliği ve ABD Türkiye Başbakanı'nın açıklamalarını yüksek değerlendirse de, anlaşılan bu açıklama Ermenistan hükumeti için yeterli olmamıştır. Böylece bölgede barışı kimin istemediği açıkça görülmüştür. Biz barış istiyoruz, biz topraklarımızın geri verilmesini istiyoruz. Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmelidir. Bunu yapmak çok kolaydır. Ermenistan bu konuda siyasi irade göstermelidir.