Mağazadakine baktım daha farklı sahte eminim birde nerden aldığını buldum instagramdan 10 tlye alıyor
Madem mağazadan bakıyorsunuz, baktığınız yerden almak yerine niye 2. El sitesinden aldınız? Ben yazayım 300 liralık ürünü 50-100 tl ye almaya kalkıp bir de sahte diyorlar ya gülüyor insan. Ne bekliyorsunuz?Hayır konu bu işi baya yapması. Sattıklarına baktım full sahte kozmetik. Herkeste anlamamış 5 puan vermiş konu bu
Aşağıda alıntıladığım olaydaki söz konusu tazminat miktarı 2009 yılına aittir. Dava Temmuz 2009’da açılmış, İstanbul 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde. Demek istediğim; aldığınız ürünün üreticisini bilgilendirin. Tek bir taklit maskara, hem de ta 2009'da, bakın nelere vesile olmuş;
" Bursalı bir tüketici, EVKUR’un bu kentteki mağazasından L'Oréal’in Telescopic Clean model bir maskarasını satın aldı. Bu kişi, aldığı ürünün başka mağazalarda farklı görünümde olduğunu fark etti. Tüketici bu durumu mağaza yetkililerine sordu. Aldığı yanıt, ‘Bu ürün L'Oréal’in yeni dizaynı; bir sorun yok’ şeklinde oldu.
Şüphesi devam eden tüketici durumu L'Oréal ile de paylaşma kararı aldı. L'Oréal’in ürün üzerinde yaptığı incelemede durum ortaya çıktı. Bursalı tüketiciye satılan ürünün sahte olduğu kesinleşti. Bu kez L'Oréal yetkilileri doğrudan araştırma yapmaya başladı. Söz konusu mağazaya normal alıcı gibi giden L'Oréal elemanları bu mağazada satılan ürünlerin taklit olduğunu, söz konusu ürünlerin de direk reyonda değil de tezgâh arkasında bulundurulduğunu belirledi.
Yapılan tespitler üzerinde L'Oréal avukatları Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet başvurusunda bulundu. Savcılığın talebi üzerine mahkeme EVKUR’un Bursa’daki mağazası için arama ve el koyma kararı verdi. L’Oreal avukatları, polis eşliğinde gittikleri mağazada 116 adet taklit kozmetik ürün tespit etti. El konulan taklit ürünler adli emanete teslim edildi.
EVKUR’un Bursa şube müdürü polisteki ifadesinde, taklit ürünlerin alımı ile bir ilgisinin olmadığını belirterek “Satın alımları genel merkez yapar” dedi. Şube müdürü, ifadesinin devamında ise, taklit olduğu belirlenen ürünlerin D. Parfümeri isimli bir şirketten fatura karşılığı alındığını söyledi. L'Oréal avukatı bu kez, taklit ürünlerin toplatılıp imha edilmesi ve ‘markaya tecavüzün önlenmesi’ni de içeren tazminat talepli bir dava açtı. Manevi tazminat bedeli de 10 bin TL olarak belirtildi.
Mahkeme yaptığı yargılama sonrası kararını verdi. Mahkeme, marka hakkına tecavüz edildiğine vurgu yaparak, EVKUR mağazalarında taklit ürün bulunuyorsa bunların toplatılıp imhasına ve satışının önlenmesine karar verdi. Mahkeme EVKUR’u 3 bin TL manevi tazminata da mahkûm ederek dava masraflarını da üstlenmesine karar verdi. Mahkemenin bu kararını her iki taraf da Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay, geçtiğimiz aralık ayında, İstanbul 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı. Yapılan karar düzeltme başvurusundan da sonuç çıkmadı; böylece karar kesinleşmiş oldu.
Avukat Kemal Özdemir, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Marka ürün satan kişi ve kurumlar sattıkları ürünleri tedarik ederken çok dikkatli olmalı. Mahkemeler, şikâyete konu marka ürünün taklit çıkması halinde satıcının fatura sunmasına ya da 'sahte olduğunu bilmiyorduk' savunmasına pek itibar etmeyip tazminata hükmediyor ve zaman zaman bu kişiler ceza mahkemelerinde hapis cezası da alabiliyorlar" dedi. "
Ürün 300 TL idi gerçekte ben 210 a aldım. Orası ikinci el sitesi olduğu için sıfır ürün bile daha uyguna Konulmak zorunda. O yüzden 50 olsa almam zatenMadem mağazadan bakıyorsunuz, baktığınız yerden almak yerine niye 2. El sitesinden aldınız? Ben yazayım 300 liralık ürünü 50-100 tl ye almaya kalkıp bir de sahte diyorlar ya gülüyor insan. Ne bekliyorsunuz?
Saticiyla iletisime gecmelisiniz önce. Derdinizi anlatin eger iade almazsa o zaman mahkemeye dilekcenizi verirsiniz2.el satış platformundan lüks bir markanın far paletini aldım arkasında batch kodu vardı. Açıklamaya “kodu var sıfır” yazmış. Bir tanede ruj aldım orjinal ve sıfır yazmış. Aldığım an kargolandı bugün geldi ama sahte gibi. Daha satıcıya bir şey demedim. Dava açabilir miyim? Bunun ücreti nedir? Ürünü kaç günde incelemeye alırlar? Zaten iyice bakınca anlaşılıyor. Dava açarsam kamu davasına dönüşmesini istemem. Genç bir kız çünkü satan 18-19 galiba profil resminde öyle duruyor. Bir avukat arkadaşım fazla ilgilenmedi ama üstü kapalı önce satıcı ile iletişime geçmen gerek anlaşırsınız belki dedi ne yapmalıyım?
Barkod sistemi ile ne zaman hangi tarihte ve nerede satıldığını bulunabiliyor aslında turuncu.Bu baska bir sey.
Ikıncı el satışlar faturalandirilmaz.
Bana yurtdisindan hediye geldi, kullanmayacagim icin elden çıkarmaya karar verdim, desem, kim neyi ispatlayacak?
Onların var boş zamanı da avukatların da var diye düşünüyorlar
Aslında bazen diyoruz getir 10 bin açarım demek lazım
Avukat arkadaşı fazla ilgilenmemiş üstü kapalı anlaşın demiş ne yapacaktı acaba
Değer mi arkadaşım?Ürün 300 TL idi gerçekte ben 210 a aldım. Orası ikinci el sitesi olduğu için sıfır ürün bile daha uyguna Konulmak zorunda. O yüzden 50 olsa almam zaten
Ya kiz açısından soyluyorum,Barkod sistemi ile ne zaman hangi tarihte ve nerede satıldığını bulunabiliyor aslında turuncu.
Ama yetkili firmaya falan ulaşmak, dolayısıyla bir yasal süreç başlatmak gerek sanıyorum.
Bu ikinci el sahtekarlığı gerçekten aldı başını gitti.
Ya bilmiyorum dava açsanız ne olur falan ama gereksiz gibi sanki.. Tabi ki kandırılmak her türlü çok çirkin birşey aldatılmanın her türlüsüne karşıyım fakat ben olsam dava açmak falan bu işlerle uğraşmazdım..Ona harcayacağım emek, belki para ne bilim gereksiz buldum sanki2.el satış platformundan lüks bir markanın far paletini aldım arkasında batch kodu vardı. Açıklamaya “kodu var sıfır” yazmış. Bir tanede ruj aldım orjinal ve sıfır yazmış. Aldığım an kargolandı bugün geldi ama sahte gibi. Daha satıcıya bir şey demedim. Dava açabilir miyim? Bunun ücreti nedir? Ürünü kaç günde incelemeye alırlar? Zaten iyice bakınca anlaşılıyor. Dava açarsam kamu davasına dönüşmesini istemem. Genç bir kız çünkü satan 18-19 galiba profil resminde öyle duruyor. Bir avukat arkadaşım fazla ilgilenmedi ama üstü kapalı önce satıcı ile iletişime geçmen gerek anlaşırsınız belki dedi ne yapmalıyım?
İkinci el sitelerde iade yok, işin garibi o.Ya kiz açısından soyluyorum,
Bana hediye geldi, hediye eden kisi yurtdisinda yasiyor. Ben de bilmiyordum sahte olduğunu .
Bitti gitti :)
Aptallik suc degil sonucta.
Ikinci el ürünlerde ispat zor bence. Illaki yolu vardir ama 300 liralık sey icin, davayla avukatla ugrasmam, iade ederim.
Şaka mısınız? Ne Zorunluluğu var? Ben 200 e aldığım bir ürünü hiç kullanmadım. Aynen 200 e geri sattım. Niye zarar edeyim. Sizin gibi düşünenleri de kandırıyor işte insnalar. Kimse 300 e aldığı ürünü de 210 a satmaz. Üstelik 100 tl üzerine satıcıya komisyon da kesiyor. Hatta Zara pantolon mağazada 200 ama ben 50 ye etiketli veriyorum diyene de inanmayın. İhraç fazlası ve kalitesi düşük oluyır mesela ürünlerin. Sosyete pazarında aynısını 15-20 liraya alıp oradan 70- 80 e satanları gördüm ben.Ürün 300 TL idi gerçekte ben 210 a aldım. Orası ikinci el sitesi olduğu için sıfır ürün bile daha uyguna Konulmak zorunda. O yüzden 50 olsa almam zaten
Orada sorumluluk satıcı mağazada.Hani şu meşhur bi site var t..yol ilk kez alışveriş yaptım orjinal çanta aldım. Aynı markanın bi ürününü daha önce almıştım biliyorum yani. Çanta geldi bildiğin çakma. Hemen yazdım bu sahte diye yorum attım, iade açtım. hemen tutuştular tabi aradılar resmen yalvardılar siz iade yapmayın biz orjinal gönderelim. Tövbe ettim.
Adamlar o danışana cevap vermek için 4 sene en az emek harcıyor.
Düşünsenize 1 sorunuzun cevabı için:)
Çok çok az bana göre.
Evet firma olarak değil de satıcı olarak sorun yaşadım. Yani bi sürü yorum var insan şüphelenmiyor. Zannetmiyorum uzun bi süre internet alışverişine güvenebileceğimi. Bana da fatura geldi. Satıcı, firmanın kulağına gitmesin diye iade kabul etmedi :) birde nasıl anlarız bu satıcıların orjinal ürün gönderip göndermeyeceğini?Orada sorumluluk satıcı mağazada.
Ama bahsettiğiniz firma birçok konuda tüketicinin yanında oluyor, satıcı mağaza ile böyle şikayetler sonucunda anlaşmasını feshediyor.
Çok kullandığım bir site, ne markadan alışveriş yapsam mağazanın kendi orjinal kutu, ambalaj, mağaza kesim faturasıyla geldi evime.
Hatta oradan aldığım ürünü mağazadan değiştirdiğim bile oldu.
Satıcıya dikkat etmek ve seçmek önemli.
Muayene parasi yok mu zaten?Ciddi bir durumda avukat danişma ihtiyaci olan ama milyarlar verecek parasi olmayanlar avukata danişamasin o zaman 4 sene okudu diye.
Hatta parasi olmayan 6 sene okumuş doktora soru sormasin evde kendi kendine tedavi olsun 6 sene okumuş yani 3 kuruşla gidip bogazim agriyor da denmez şimdi adama.