• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Albert Camus

BenPia

Queen
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2008
4.850
18
318
Almanya

Albert Camus (7 Kasım 1913 – 4 Ocak 1960), Fransız bir yazar ve filozoftur.

Varoluşçuluk ile ilgilenmiştir ve absürdizm akımının öncülerinden biri olarak tanınır; fakat Camus kendini herhangi bir akımın filozofu olarak görmediğinden, kendini bir "varoluşçu" ya da "absürdist" olarak tanımlamaz.[kaynak belirtilmeli] 1957'de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak, Rudyard Kipling'den sonra bu ödülü kazanan en genç yazar olmuştur.[kaynak belirtilmeli] Ödülü aldıktan 3 yıl sonra bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir.

vikipedi den alintidir!..

*Hiç birşeye inanılmıyorsa, hiç birşeyin önemi yoksa, hiç bir değere "evet" diyemiyorsak, herşeye olasılık vardır, herşey önemsizdir. Ne evet kalır, ne hayır, katil ne haklıdır, ne de haksız. Kendini cüzzamlıların bakımına adayabileceği gibi, içinde insanlar yakılacak ateşleri de tutuşturabilir insan. Kötülük ve erdem de birer rastlantı ya da gelip geçici birer istektir.

*Romantiklerin gözde şiiri Yitirilmiş Cennet bu dramı simgeleştirir ama ölümün Şeytan'ın çocuğu olduğu oranda derin bir biçimde.

*"Allahaısmarladık umut, umutla birlikte korku, pişmanlık, sizlere de Allahaısmarladık... Kötülük, iyiliğim ol benim "(Milton). Alçaltılmış suçsuzluğun çığlığıdır bu.

*Nietzsche ile Scheler, Tertullien'in okurlarına gökyüzünde, cennetlikler arasında duyulabilecek en büyük mutluluğun cehennemde yanan Roma imparatorlarını seyretmek olacağını söyler. ((:

şu anda elimde yabancı adlı kitabı var farklı bir dil kullanmuş felsefeci yanından olsa gerek

"Ne olursa olsun, her şeyin anlamsız olduğu, her şeyden umut kesmek gerektiği düşüncesiyle nasıl kalır insan? Her şeyin anlamsız olduğunu söylediğimiz anda bile anlamlı bir şey söylemiş oluyoruz. Dünyanın hiçbir anlamı yoktur demek, her çeşit değer yargısını ortadan kaldırmak olur. Ama yaşamak ve örneğin yiyip içmek kendiliğinden bir değer yargısıdır. Ölmeye yanaşmadığı sürece insan yaşamayı seçiyor demektir. O zaman da görece de olsa yaşamaya bir değer veriyoruz demektir. Umutsuz bir edebiyat ne demek olabilir? Umutsuzluk susar. Kaldı ki susmak bile, eğer gözler konuşuyorsa bir anlam taşır. Gerçek umutsuzluk can çekişme, mezar ya da uçurumdur...Umutsuz edebiyat sözü birbirini tutmayan iki sözdür. Çünkü edebiyat olan her yerde umut vardır." Albert Camus

Yabanciyi dun bitirdim. Orjinal baskisi da vardi bende. Turkcesini okudum, kucucuk bir kitapcik zaten.. Durdum dusundum dusundum.... Asla umut kesilmemeli. Sacma tercihleri olan adami yazmak diye basliyordu tanitim yazisinda. Kesinlikle....

Albert Camus kolay anlaşılabilecek bir adam değildir. Kitaplarını kafa yorarak okuyun herhangi bir roman değil onlar size o okuduğunuz cümlelerde çok fazla şeyden bahseder. Yabancı en bilinen en gözde eseridir ama bunun yanında Veba da yazarın gerçekten başarılı eserlerindendir bence. Tavsiye ederim.

Yabancı kitabını yeni bitirdim, çok beğendim. ince bir kitap ama çok şey anlatıyordu. diğer kitaplarını da okumaya karar verdim.

Back